• Big Story

    Amanda Staveley: Ποια είναι η γυναίκα που κρύβεται πίσω από το μεγαλύτερο deal που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

    Amanda Staveley


    Όταν η Amanda Louise Staveley ήταν μικρή, οι γονείς της της είπαν ότι η παράδοση επιβάλλει το γάμο της με έναν πλούσιο άνδρα. Η Staveley δεν “υποτάχθηκε” στα πρέπει και τις παραδόσεις και έγινε η πιο γνωστή και πλούσια fund manager της Μεγάλης Βρετανίας. Γεννημένη στις 11 Απριλίου 1973, στο North Yorkshire, η Amanda, μέσα σε σύντομο διάστημα, κατάφερε να γίνει ο “φόβος και ο τρόμος” του City, με γνωριμίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων σε Abu Dhabi και Qatar. Πρόκειται για μια ευφυή και δαιμόνια επιχειρηματία, η οποία μερικές φορές χρησιμοποιεί όχι και τόσο ξεκάθαρες μεθόδους. Η ίδια έχει μια δική της εταιρεία, την PCP Capital Partners, η οποία έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη, όταν κατέθεσε αγωγή εναντίον της Barclays, ζητώντας αποζημίωση σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου.

    Κοιτάει την Ελλάδα η δαιμόνια επιχειρηματίας

    Η Βρετανίδα επιχειρηματίας, τις τελευταίες εβδομάδες, φέρεται να κοιτάει την Ελλάδα. Η εταιρεία της είναι διατεθειμένη να επενδύσει έως 2 δισ. δολάρια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πηγές, η PCP με επικεφαλής την Amanda Staveley, γνωστή για τους στενούς  δεσμούς της με τους επενδυτές του Κόλπου, έχει στόχο να ηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως “όχημα” για την αγορά assets που θα θέλουν να πουλήσουν κατά το επόμενο έτος οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

    “Η  PCP έχει εντυπωσιαστεί με το έργο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει το κλίμα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.  Θεωρούμε ότι τώρα το κλίμα είναι ώριμο” είπε η Staveley σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Reuters. Εξήγησε δε ότι ”υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των των ελληνικών τραπεζών οι οποίες πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν”

    Η είσοδος της PCP στην ελληνική αγορά στηρίζεται και από κρατικούς επενδυτές. Πάντως η ίδια η Παγκρήτια Τράπεζα δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η  ταλαντούχα Βρετανίδα  έχει ήδη στήσει μια διοικητική ομάδα στην Ελλάδα. Το fund θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικών επιχειρήσεων.

    Ποια είναι, όμως, η Amanda Staveley; 

    Γόνος πλούσιας οικογένειας – ο πατέρας της είχε κτηματική περιουσία και η μητέρα της ήταν μοντέλο και ιππέας – η Amanda ήταν εσώκλειστη στο Queen Margaret’s School και φοίτησε στο  St Catharine’s College του Cambridge. Όμως, δεν πήρε ποτέ το πτυχίο της, αφού κατέληξε στο νοσοκομείο, υποφέροντας από έντονο άγχος.

    Παρότι η οικογένειά της είχε μεγάλη περιουσία, η Staveley δεν αρκέστηκε ποτέ σε αυτό και από μικρή ηλικία έκανε επαγγελματικές κινήσεις, αγοράζοντας ένα εστιατόριο μόλις στα 22 της χρόνια. Σήμερα, στα 43 της είναι γνωστή για δύο λόγους. Αφενός επειδή διαχειρίζεται τα κέρδη των πλουσιότερων σεΐχηδων και αφετέρου γιατί απέρριψε την πρόταση γάμου του Πρίγκιπα Andrew, του δεύτερου υιού της Βασίλισσας Ελισάβετ. Θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές businesswomen της Μέσης Ανατολής, με περιουσία £100  εκατομμύρια, έχοντας κλείσει μερικές από τις πιο προσοδοφόρες συμφωνίες.

    Προτού γίνει killer των τραπεζικών, στην προσπάθειά της να πετύχει, λάνσαρε την ιδέα της για έναν πολυχώρο υγείας, το Q.ton. Το κέντρο αυτό, που βρισκόταν στο Cambridge Science Park, περιελάμβανε γυμναστήριο, εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο. Έτσι το 2000, στην ηλικία των 27, ανακηρύχθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς. Μετά την άρνηση της πρότασης γάμου από τον Πρίγκιπα Andrew, το 2003, στράφηκε στη Μέση Ανατολή, αφού όπως έχει δηλώσει η ίδια, ήθελε να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές στη διαπραγμάτευση.

    Το 2005  ιδρύει τη δική της ιδιωτική εταιρεία, PCP Capital Partners, με έδρα το Ντουμπάι, η οποία σύντομα εξασφάλισε διεθνείς προσφορές για τους πελάτες στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .Ο ρόλος της εταιρείας ποικίλλει . Μερικές φορές ασκεί πιέσεις για  πολιτικά ζητήματα , φέρνει κοντά σε ισχυρούς ανθρώπους ή ενεργεί ως διαμεσολαβητής σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Στο βιβλίο των επαφών της περιλαμβάνονται, χωρίς αμφιβολία, μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα παγκοσμίως. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες συμφωνίες της ήταν η τέτοιες πώληση Manchester City Football Club στον σεΐχη Mansour, αντί του ποσού των £210 εκατομμυρίων. Η ίδια είχε ανακατευτεί και στην αποτυχημένη προσπάθεια του σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum’s του Dubai International Capital, να εξαγοράσει τη Liverpool. Το 2008 η δαιμόνια επιχειρηματίας έκανε προσφορά εκ μέρους της Qatar Investment Authority, η οποία ήθελε να εξαγοράσει τη μεγαλύτερη εταιρεία real estate στη Μεγάλη Βρετανία, τη Land Securities Group plc. 

    Amanda Staveley 1

    Η Staveley έγινε διάσημη όταν βοήθησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Barclays, το 2008, με το ποσό των 13.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, είχε βοηθήσει  τη βρετανική τράπεζα να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 13.5 δις. δολάρια από τη Μέση Ανατολή, κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όμως, φημολογείται ότι είχε εξοργίσει μερικούς επικριτές της, οι οποίοι έκαναν λόγο για τεράστια κέρδη και λίγη δουλειά.  Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει κάνει αγωγή εναντίον της Braclays, ζητώντας 1 δις. Η βρετανική τράπεζα της είχε δώσει τότε περίπου 30 εκατομμύρια, ποσό που θεωρήθηκε από την ίδια πολύ μικρό.

    Πέρυσι, παντρεύτηκε τον Mehrdad Ghodoussi, έναν συνάδελφό της ιρανικής καταγωγής. Ο Ghodoussi, δύο χρόνια μεγαλύτερός της, της έκανε πρόταση γάμου την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο ηλιοβασίλεμα, με θέα στην Αραβική Θάλασσα, στο Ντουμπάι όπου και ζουν, δίνοντάς της ένα γιγαντιαίο δαχτυλίδι με τρία διαμάντια. Ο πλούσιος γάμος τους πραγματοποιήθηκε στο West Wycombe Park στο Buckinghamshire, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν οι Katie Derham, Tracey Emin και Andrew Neil. Το νυφικό της είχε την υπογραφή της Sarah Burton, που είχε σχεδίασε και το νυφικό της Kate Middleton.

    01S-INVESTMENT EXTRA

    Πώς έχει καταφέρει, όμως, να εδραιωθεί σε έναν ομολογουμένως ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι ο επιχειρηματικός, ιδίως στο συντηρητικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής; Η ίδια δηλώνει πως το πείσμα και η αποφασιστικότητά της την οδήγησαν στο σημείο που είναι και την βοήθησαν να ξεφύγει από τις επιταγές της οικογένειάς της, που την προόριζαν για γάμο με πλούσιο σύζυγο.

     Amanda Staveley 2 Amanda Staveley 4 Amanda Staveley

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ekplixi-megatonon-talantoucha-staveley-ferni-2-dis-evro-meso-tis-pagkritias-trapezas-ti-lei-idia/66387

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/barclays-erchete-ikonomiki-kategida-ke-den-echoume-tropo-na-tin-antimetopisoume/66375



    ΣΧΟΛΙΑ