• Big Story

    Αλιόσσα Γκρίσιν: Πώς οι ορκωτοί λογιστές από το 2011 προειδοποιούσαν για την αρνητική θέση της Alpha Grissin. Όλο το παρασκήνιο

    Αλιόσσα Γκρίσιν -Ζήνα Γλου

    Αλιόσσα Γκρίσιν – Ζήνα Γλου


    Δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι η Alpha Grissin τα τελευταία χρόνια ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία, οπότε η ανακοίνωσή της τη Μεγάλη Πέμπτη ότι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 5 Μαΐου θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την κήρυξη πτώχευσης δεν ήρθε ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία.

    Το αντίθετο, μάλιστα: πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί αυτή η ανακοίνωση άργησε τόσο, με δεδομένο ότι ήδη από τον προηγούμενο μήνα, και χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σε επενδυτικό κοινό και εποπτικές αρχές, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η εταιρεία είχε ήδη προσφύγει στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, κάτι που πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί.

    Βέβαια, τα προειδοποιητικά “καμπανάκια” για την Alpha Grissin, της οποίας πρόεδρος σήμερα είναι ο Αλιόσσα Γκρίσιν, γιος του ιδρυτή της Βασίλη, είχαν αρχίσει να ηχούν πολύ νωρίτερα, από το 2011, όταν οι ορκωτοί λογιστές είχαν επισημάνει πως οι αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες και οι επίμονες ετήσιες ζημίες έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής τεχνικής υποστήριξηε σε επιχειρήσεις (business critical continuity), καθώς επίσης και στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο εμπόριο και στο real estate.

    Και από τότε τα πράγματα δε βελτιώθηκαν ιδιαίτερα – απεναντίας: οι ζημίες ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 διευρύνθηκαν στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ το 2014, πριν υποχωήσουν στα 2,1 εκατ. ευρώ το 2015. Για κερδοφορία, ούτε λόγος: η τελευταία κερδοφόρος χρήση της Alpha Grissin ήταν το 2008…

    Γεγονός είναι ότι η διοίκηση του Αλιόσσα Γκρίσιν, που από ανθρώπους της αγοράς περιγράφεται ως άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά λιγότερο συγκεντρωμένος στα της επιχείρησης από τον πατέρα του, προσπάθησε να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό της, όμως δεν τα κατάφερε. Αναστολή επενδύσεων, περικοπές λειτουργικών δαπανών, συγχωνεύσεις θυγατρικών, μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την οικογένεια Γκρίσιν – τίποτα δε στάθηκε αρκετό για να “γυρίσει” σε θετικό πρόσημο η εταιρεία, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το δραματικό σημείο που δε φαίνεται να έχει γυρισμό, όπως άλλωστε σημειώνει η ίδια η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της, καθώς “αναμένεται άμεσα να αδυνατεί, κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, να λειτουργήσει και να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οπότε θα τεθεί σε πλήρη αδράνεια λειτουργίας ελλείψει πόρων. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η εταιρεία αναμένεται να οδηγηθεί σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών, αφού θα στερείται χρημάτων προκειμένου να προβεί σε παραγγελίες προϊόντων και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, οι οποίοι και θα καταγγείλουν τις μεταξύ τους συμβάσεις, στρεφόμενοι στον ανταγωνισμό”.

    Η ίδια η Alpha Grissin, πάντως, επιρρίπτει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της εταιρείας στις τράπεζες, τις οποίες κατηγορεί πως απέρριψαν αναίτια όλες τις προτάσεις που υπέβαλε στη διάρκεια του περασμένου έτους, σε συνεργασία με γνωστό οίκο συμβούλων επιχειρήσεων, για αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τις τράπεζες φτάνουν πλέον τα 23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί με τα χρέη της σε προμηθευτές και εταιρεία leasing ξεπερνούν τα 34 εκατομμύρια ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τζίνα Αλιμόνου: Αγνώριστη στην πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά το χωρισμό με τον Παύλο Βαρδινογιάννη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  H περίεργη σχέση της Yolenis με τους Χατζηιωάννου και ο πόλεμος ΤΑΙΠΕΔ- Στηβ Κακέτση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  To συγκλονιστικό sms ενός επιχειρηματία: Οι τοκογλύφοι μου ζητούν 2-3% τον μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ