• Κοινωνία

    Αλ. Λυκουρέζος: «Αυτό είναι το email που αποδεικνύει ότι δεν ζήτησα 2 εκατομμύρια ευρώ»

    Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Ποινικολόγος


    Θα είναι η υπεράσπιση της ζωής του. Για τον ίδιο του τον εαυτό. Για τη δική του ελευθερία. Στις 12 το μεσημέρι, ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποινικολόγων, Αλέξανδρος Λυκουρέζος απολογείται στον εφέτη ειδικό ανακριτή. Στην πιο ανατρεπτική εξέλιξη της υπό διερεύνησης υπόθεσης για την αποκαλούμενη μαφία των φυλακών και την απόπειρα εκβίασης του επιχειρηματία Άρη Φλώρου.

    Μιάμιση ώρα αργότερα (στη 1.30 το μεσημέρι) θα προσέλθει στο ανακριτικό γραφείο για να απολογηθεί ο δεύτερος δικηγόρος που συνελήφθη με ένταλμα. Ο ποινικολόγος Θοδωρής Παναγόπουλος.

    Οι απολογίες, ωστόσο, των δύο (αμφότεροι υπήρξαν συνήγοροι υπεράσπισης του ήδη προφυλακισμένου για την ίδια υπόθεση δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου) αναμένεται να είναι πολύωρες, πριν την τελική κρίση ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική τους τύχη.

    «Για ποιο γεγονός με κατηγορείτε;»

    «Πείτε μου για ποιο γεγονός με κατηγορείτε για να σας απαντήσω», αναμένεται να υποστηρίξει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ενώπιον του ανακριτή, θέλοντας να καταδείξει, το αόριστο, ασαφές, γεμάτο γενικότητες και δίχως επαφή με την πραγματικότητα -όπως το χαρακτηρίζει- κατηγορητήριο, το οποίο καλείται να αντικρούσει.

    Ο 86χρονος ποινικολόγος τόσο στο εκτενές απολογητικό του υπόμνημα όσο και στις απαντήσεις του στον ανακριτή, αναμένεται να επικεντρωθεί στα όσα του προσάπτει ο Άρης Φλώρος.

    Ο επιχειρηματίας, σε δυο καταθέσεις του στον ανακριτή (τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου) υποστηρίζει ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ζητούσε 2 εκατομμύρια ευρώ για να μη διεκδικήσει ο πελάτης του Γιώργος Αντωνόπουλος την τιμωρία του ίδιου για την ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του και επιπλέον, για να πειστούν οι Αλβανοί που τον ενέπλεξαν, να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. «Εμείς ελέγχουμε τους Αλβανούς στη φυλακή», ισχυρίζεται ο Φλώρος ότι του είπε ο Λυκουρέζος.

    «Ποτέ δεν ζήτησα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ποτέ δεν αναφέρθηκα σε ένα τέτοιο ποσό», αναμένεται να πει ο κατηγορούμενος δικηγόρος, υποστηρίζοντας ότι το ποσό για το οποίο έγινε συζήτηση ήταν αυτό των 200.000 ευρώ. Ωστόσο, θα επιμείνει ότι δεν επρόκειτο για χρήματα που ζητήθηκαν στο πλαίσιο εκβίασης του επιχειρηματία.

    «Ο εντολέας του Γιώργος Αντωνόπουλος, θύμα δολοφονικής απόπειρας, με κατηγορούμενο για την ηθική αυτουργία τον κ. Φλώρο, του είχε πει ότι επιθυμούσε ένα συμβιβασμό για να κλείσει η υπόθεση», αναμένεται να υποστηρίξει απολογούμενος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

    «Ως εκ τούτου, ο Αντωνόπουλος του πρότεινε να λάβει το ποσό που θα δώσει ο επιχειρηματίας για τη δική του ηθική βλάβη, ως δικηγορική αμοιβή για τα 3 έτη που ασχολήθηκε με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του.»

    Με ποιο αποδεικτικό στοιχείο θα αντικρούσει τόσο τις καταθέσεις του Φλώρου όσο και τις καταθέσεις τουλάχιστον 4 δικηγόρων; Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι ο μακαρίτης Μιχάλης Ζαφειρόπουλος τους είχε πει ότι ο Λυκουρέζος απαιτούσε δύο εκατομμύρια ευρώ.

    Το email του Γιώργου Αντωνόπουλου

    Ως αποδεικτικό στοιχείο ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναμένεται να επικαλεστεί ένα email που απέστειλε ο Γιώργος Αντωνόπουλος σε ανύποπτο χρόνο. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017, με αποδέκτες τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Θοδωρή Παναγόπουλο και Θέμη Σοφό.

    Σε αυτό, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρεται σε αμοιβή 200.000 ευρώ που οι δύο δικηγόροι του (Λυκουρέζος και Παναγόπουλος) ζήτησαν από τον Φλώρο μέσω του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

    Μια δικηγορική αμοιβή για την οποία ο κ. Αντωνόπουλος διαφωνεί γιατί, όπως λέει, αφενός είναι μεγάλη, αφετέρου δεν ήθελε να συνδεθεί με δήθεν δικές του αξιώσεις του από τον Φλώρο, εφόσον ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στο επικείμενο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την απόπειρα δολοφονίας του.

    Στο επίμαχο email, ο Γιώργος Αντωνόπουλος γράφει στους 3 συναδέλφους του:

    «Δήλωσα στον Αλέξανδρο και τον Θόδωρο, οι οποίοι μου έθεσαν το ζήτημα της καταβολής της αμοιβής τους από τον Φλώρο ότι δεν επιθυμώ να ανακατευτώ στο ζήτημα αυτό και, μετά από σχετικό αίτημά τους, τους προέτρεψα να το συζητήσουν με τον Ζαφειρόπουλο. (…)

    Ενημερώθηκα ότι κατά την τελευταία συνάντηση του Αλέξανδρου και του Θόδωρου με τον Ζαφειρόπουλο ετέθη το ζήτημα της αμοιβής τους από τον Φλώρο, αμοιβή η οποία προσδιορίστηκε στις 200 χιλιάδες ευρώ, συναρτήθηκε δε η στάση που θα κρατήσουν στη δίκη με την προηγούμενη καταβολή αυτής της αμοιβής, χωρίς ποτέ πριν να έχω ερωτηθεί και να έχω δώσει τη συγκατάθεσή μου για τη διασύνδεση αυτή και χωρίς να έχω ενημερωθεί για το μεγάλο ποσό της αμοιβής. (…)

    Χωρίς να θέλω να δυσαρεστήσω κανένα, πρέπει να σημειώσω ότι το αίτημα αυτό, έτσι όπως διατυπώθηκε, δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Πρώτα από όλα, δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι η έκταση και η ένταση της ανάμειξης του Αλεξάνδρου και του Θόδωρου στην υπόθεση δικαιολογεί αυτή την αμοιβή. Οι πάντες θα θεωρήσουν ότι πίσω από τις δικηγορικές αμοιβές κρύβονται δικές μου αξιώσεις τις οποίες, αν και τις αποποιήθηκα, τις επαναφέρω με τη μορφή δικηγορικών αμοιβών.»

    Ο κατηγορούμενος ποινικολόγος θα επικαλεστεί και την από 29 Μαρτίου κατάθεση του Άρη Φλώρου. Σε αυτήν ο επιχειρηματίας φέρεται να λέει ότι εκείνος συνέστησε στον δικηγόρο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλο να έρθει σε επαφή με τον Γιώργο Αντωνόπουλο ενόψει του δικαστηρίου.

    «Δεν γνωρίζω κανέναν από τους Αλβανούς…»

    Άγνωστα σε εκείνον πρόσωπα θα ισχυριστεί ότι είναι οι Αλβανοί που φέρονται να είναι μέλη στην ίδια με εκείνον εγκληματική οργάνωση.

    «Δεν τους γνωρίζω, δεν συνομίλησα ποτέ μαζί τους κι αυτό προκύπτει και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Γνωρίζω μόνο τους 3 συγκατηγορουμένους μου δικηγόρους. Στο κατηγορητήριο μου δεν προκύπτει από κανένα γεγονός ότι εγώ είμαι μέλος αυτής της οργάνωσης», αναμένεται να υποστηρίξει απολογούμενος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

    Για το δεύτερο κακούργημα που αντιμετωπίζει, την απόπειρα εκβίασης του Φλώρου, το κατηγορητήριο του αποδίδει ότι ζήτησε τα χρήματα από τον επιχειρηματία για να μην παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στην επικείμενη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Αντωνόπουλου, διαφορετικά (φέρεται να του είπε ότι) θα καταδικαστεί και θα πάει φυλακή, όπου εκεί μπορεί κάποιος να τον σκοτώσει.

    «Αυτό δεν συνιστά άσκηση λεκτικής βίας και απόπειρας εκβίασης του επιχειρηματία», θα υποστηρίξει ο κ. Λυκουρέζος. «Αφενός διότι το δικαστήριο και όχι ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, θα αποφάσιζε για την ποινική του μεταχείριση (τελικά καταδικάστηκε αλλά του δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του) αφετέρου, βρισκόταν ήδη στη φυλακή μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για την υπόθεση της Energa

    Για τους 4 δικηγόρους που κατέθεσαν ως μάρτυρες, ο 86χρονος κατηγορούμενος θα υποστηρίξει ότι όλοι τους ήταν δικηγόροι του Φλώρου, ότι κανένας δεν αναφέρεται σε εκβίαση και κανένας δεν είχε προσωπική αντίληψη για όσα υποστηρίζει.

    Όλοι αποδίδουν τη γνώση τους στα όσα τους είχε πει ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή για να τους επιβεβαιώσει ή να τους διαψεύσει.

    Θ. Παναγόπουλος: «Κανένας μάρτυρας δεν αναφέρεται σε μένα»

    Με πολυσέλιδο υπόμνημα θα απολογηθεί και ο δικηγόρος Θόδωρος Παναγόπουλος. Θα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση των κρατουμένων και θα υποστηρίξει ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ως μέλος αυτής από το 2014, ενώ ανέλαβε την υπεράσπιση του Γ. Αντωνόπουλου και ασχολήθηκε με την υπόθεση 3 χρόνια αργότερα!

    Βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός του κ. Παναγόπουλου αναμένεται να είναι ότι κανένας από τους δικηγόρους – μάρτυρες στην υπόθεση δεν κατονομάζει εκείνον ότι απαίτησε χρήματα από τον Άρη Φλώρο.

    Ο κατηγορούμενος δικηγόρος θα επικαλεστεί και την προσωπική – φιλική σχέση του με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και την οικογένειά του και θα υποστηρίξει ότι εάν ήταν αληθές ότι απαίτησε εκβιαστικά χρήματα, είναι σίγουρο ότι ο δολοφονημένος ποινικολόγος θα το είχε αποκαλύψει στα μέλη της οικογένειάς του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ομόθυμη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου για τα εντάλματα σύλληψης Λυκουρέζου-Παναγόπουλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγωγή Λυκουρέζου στην Παπακώστα: «Παραβίασε τον νόμο για το τεκμήριο αθωότητας που η ίδια πρόσφατα ψήφισε»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη για την υπόθεση Λυκουρέζου: Ολόκληρη η κατάθεση του κορυφαίου ποινικολόγου Ηλία Αναγνωστόπουλου

    ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Brand name της δικηγορίας αλλά και συνήγορος του διαβόλου



    ΣΧΟΛΙΑ