• Big Story

    Αυτά είναι τα 4 σενάρια για τη Μαρινόπουλος. Σκλαβενίτης και Lidl παίζουν σε 2 από αυτά;

    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


     

    Η λύση της «διάλυσης εις των εξ ών συνετέθη» προκρίνεται ως μια από τις εναλλακτικές λύσεις για να μην καταρρεύσει η Μαρινόπουλος, τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της οποίας δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη. Η αλυσίδα οφείλει σε περισσότερους από 2.000 προμηθευτές – πιστωτές της περί τα 2 δισ. ευρώ, ποσό ότι οποίο αν «σκάσει», το «τσουνάμι» που θα προκαλέσει θα είναι πολλαπλάσιο των 2 δισ. ευρώ συμπαρασύροντας προς τα κάτω ολόκληρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες, εμβληματικά ονόματα της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση των οποίων στην αλυσίδα είναι τεράστια και μη διαχειρίσιμη.

    Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τέσσερις είναι οι λύσεις που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

    Πρώτον η αλυσίδα Σκλαβενίτης, αν και εφόσον συμφωνήσει, να αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Μαρινόπουλος.

    Ως δεύτερη λύση προκρίνεται το μοίρασμα των ιματίων της χειμαζόμενης αλυσίδας σε περισσότερες από 3 αλυσίδες.

    Ως τρίτη λύση είναι κάποιο ξένο fund, με το Sαnkaty – Bartons να βρίσκεται στην εικόνα, να αναλαμβάνει να βάλει ζεστό χρήμα και να δώσει το operation σε κάποιον λιανέμπορο ενώ

    ως τέταρτη λύση υπάρχει πάντα η “λύση” κάποια ξένη αλυσίδα, κατά βάση ευρωπαϊκή, να αναλάβει αυτό το έργο, με το όνομα της kaufland, συγγενούς αλυσίδας με τη Lidl, να παίζει.

    Που θα κάτσει η «μπίλια» και αν θα βρεθεί τελικά λύση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνοδεύεται και από γενναίο κούρεμα οφειλών, θα φανεί το προσεχές διάστημα.

    Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα εξής: Την Παρασκευή η αλυσίδα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, απέφυγε τον ξαφνικό θάνατο, αυτό όμως δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αποτραπεί το μοιραίο.

    Η παράταση ζωής μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, είναι μόνο στα χαρτιά γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα για δύο λόγους.

    Πρώτον διότι η αλυσίδα πρέπει να βρει τρόπο να γεμίσει τα ράφια της, άσκηση δύσκολη αφού οι προμηθευτές απαιτούν πλέον να πληρώνονται τοις μετρητοίς, ενώ την ίδια ώρα ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

    Την ίδια στιγμή αρνητικά έχει σχολιαστεί από την αγορά το γεγονός ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επισήμως στην επιστολή της Σκλαβενίτης με την οποία η τελευταία γνωστοποίησε πως διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος με βάση το άρθρο 99, σε συνεργασία με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες.

    Εν τω μεταξύ σφίγγει ο κλοιός και σε δικαστικό επίπεδο. Αρκετοί προμηθευτές ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση κατά της οικογένειας Μαρινόπουλου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της αλυσίδας.

    Κρίσιμο στοιχείο σε αυτό είναι ο ρόλος του fund Helens (του μεγαλύτερου πιστωτή της Μαρινόπουλος) και ενδεχόμενες σχέσεις με την οικογένεια Μαρινόπουλου όπως καταγγέλεται αλλά διαψεύδεται από την πλευρά της αλυσίδας.

    Με βάση πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν, το fund Helens του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Αλ Τάνι, είχε κάνει μια συμφωνία με τους ανθρώπους της Μαρινόπουλος με τη βοήθεια συστημικής τράπεζας η οποία προέβλεπε συμφωνία sale and lease back και αφορούσε την απόκτηση των υπερμάρκετ της αλυσίδας έναντι 117 εκατ. ευρώ με απόδοση 10%.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο μηναίο business report της Gravity The Newtons . Η εταιρία δημιούργησε ένα premium report με εκτιμήσεις και αναλύσεις που διανέμεται συνδρομητικά μηνιαίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/peristera-mpaziana-mpornto-forema-ta-xanaforemena-pedila-ke-ellipsi-axesouar/58438

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/christos-kalogritsas-ftiachni-to-kanali-tou-siriza/58441



    ΣΧΟΛΙΑ