• Big Story

    Πολιτικές “αερομαχίες” για τα «σαπάκια» και τα 40 εκατ. δολάρια στη Lockheed Martin

    • NewsRoom
    Ντένης Πλέσσας. Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin

    Ντένης Πλέσσας.


    Έντονες πολιτικές αντεγκλήσεις προκάλεσε η καταβολή προκαταβολής ύψους 40 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση στην αμερικάνικη εταιρεία Lockheed Martin για την ανακατασκευή των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, γνωστά και ως «σαπάκια» λόγω της μεγάλης τους (50 έτη) ηλικίας, με το συνολικό ποσό της σύμβασης να αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια.

    Μετά την δημοσιοποίηση της κυβερνητικής ενέργειας από την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών κατάθεσε και το ΚΚΕ (Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος).

    P-3C

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πληρωμή της προκαταβολής των 40 εκατ. δολαρίων στους Αμερικανούς έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στην έκθεση αμυντικού υλικού AUSA 2015, στην Ουάσινγκτον. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί, οι οποίοι στις 15 Μαρτίου του 2015 εξασφάλισαν εγκριτική απόφαση του ΚΥΣΕΑ και τις υπογραφές των κυρίων Τσίπρα και Πάνου Καμμένου για τον εκσυγχρονισμό των P-3B, κατέβαλαν πιεστικές προσπάθειες ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα της προκαταβολής ακόμη και για το διάστημα πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ισχυριζόμενοι ότι αν καθυστερήσει κι άλλο η ενεργοποίηση του προγράμματος το κόστος για την ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας μπορεί να αυξηθεί δραματικά, τα στελέχη της Lockheed λέγεται ότι ζητούσαν επίμονα από τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης να απελευθερώσει τα 40 εκατ. δολάρια της προκαταβολής.

    Το 2017 το πρώτο αεροπλάνο

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Lockheed Martin, το πρώτο ανακατασκευασμένο P-3B πρέπει να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2017. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εικάζεται ότι θα προσπαθήσει να συνδέσει την εκταμίευση της προκαταβολής για τα παροπλισμένα αεροσκάφη P-3B με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, διακινώντας το επιχείρημα ότι με την ενεργοποίηση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τη ροή των εξαθλιωμένων προσφύγων που περνούν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

    Εισαγγελική έρευνα

    Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου έδωσε το πράσινο φως για τη διερεύνηση της νομιμότητας της συμφωνίας και ανέθεσε τη δικαστική έρευνα στους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου. Οι δύο εισαγγελείς διαθέτουν μεγάλη πείρα σε υποθέσεις εξοπλιστικών, καθώς έχουν χειριστεί δεκάδες άλλες δικογραφίες στο παρελθόν με συμβάσεις οπλικών συστημάτων, όπως η υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου (προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών αρμάτων Tor-M1), αλλά και εκείνη του Θωμά Λιακουνάκου (προμήθεια τεσσάρων ραντάρ από τη σουηδική Ericsson, καθώς και αρμάτων μάχης Leopard κ.λπ.), ασκώντας ποινικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Ο κ. Ελευθεριάνος και η κυρία Παπανδρέου εξετάζουν τον φάκελο της συμφωνίας προκειμένου να διερευνήσουν αν ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών που παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος από το 2009 ήταν η καλύτερη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο.

    Δηλώσεις Ήσυχου

    ImageHandler

    Πριν ένα μήνα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ησυχος δήλωσε για το θέμα: «Ήταν εξαιρετικά μεγάλο λάθος που εμπεριέχει επιμέρους στρατιωτικά, οικονομικά γεωπολιτικά λάθη. Ήταν αγορά που κινήθηκε στο modus vivendi “αγοράζουμε πρώτα και σχεδιάζουμε μετά”».

    Μιλώντας στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, ο κ. Ησυχος υποστήριξε ότι «είναι αδύνατο η χώρα να πληρώσει 500 εκατ. δολάρια τα επόμενα χρόνια» και πρόσθεσε ότι «μόνο φέτος πρέπει να δοθούν 75 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή για να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα ολοκληρωθούν το 2022!».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν χρειαζόταν αυτό το πρόγραμμα. Αποτελεί πρόκληση σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Δεν έπρεπε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του και το εξέφρασα στα υπουργικά συμβούλια και στους άλλους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Ησυχος.

    «Μη συμφέρουσα η λύση του εκσυγχρονισμού», έλεγε η Lockheed το 2013

    plessas-630x765

    Ντενης Πλέσσας. Ετών 62. Locheed Martin

    Σε έγγραφό της προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με ημερομηνία 7 Μαΐου 2013, σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στις 7 Μαΐου 2013 ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα σημείωνε: «Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα». Στην ίδια επιστολή η Lockheed Martin καθιστούσε σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών P-3B με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια θεωρείται από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

    Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική πλευρά συμφώνησε σχεδόν να προπληρώσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B! Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συναίνεσε να καταβάλει το 64,68% από το συνολικό κόστος του προγράμματος ή αλλιώς 323.307.906 δολάρια μέχρι το τέλος του 2017, ενώ η παράδοση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών στο Πολεμικό Ναυτικό θα ολοκληρωθεί το 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ