• Business

    Αδυναμίες και φόβοι, αλήθειες και ψέματα για τη διαμάχη των Αγγελόπουλων – Μάχη για μισό δισ.

    Αγγελόπουλος Χαλυβουργική

    Ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και τα παιδιά του κ. Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος.


    Μπορεί  η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον πατέρα, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, και τους δύο γιους του, να φαίνεται ότι αφορά το κλείσιμο της Χαλυβουργικής και να αναδεικνύει μια διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το αν η εταιρεία μπορεί ή δεν μπορεί να λειτουργήσει, όμως αυτό που πραγματικά αποκαλύπτει, εκτός από μια θλιβερή κατάσταση, είναι μια αδυσώπητη μάχη για την πατρική περιουσία και ότι, όταν κάθε πλευρά μάχεται για το δικό της δίκιο, δεν υπάρχει ποτέ μόνο μία αλήθεια.

    Με δεδομένο ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι ό,τι σημαντικότερο έχουν, ιδίως οι σχέσεις ενός πατέρα με τους δυο γιους του που τους μεγάλωσε για να αναλάβουν επάξια τη θέση του, ερωτηματικά δημιουργούνται για τους  πραγματικούς λόγους, για το ποια είναι η αλήθεια που μια οικογένεια που ήταν αγαπημένη έχει βρεθεί σήμερα σε αυτή τη θέση.

    Σε αυτή την ιστορία, οι αλήθειες είναι πολλές, τόσες όσοι και οι φόβοι που τις δημιουργούν, και η κάθε πλευρά έχει τις δικές της.  Αν τις μετρήσουμε όλες, θα σταθούμε με δίκαιο τρόπο σε αυτή τη σχέση αγάπης που αμφισβητείται από φόβους και έχει γίνει μια σχέση πόνου, που δεν ησυχάζει ούτε τις ημέρες των γιορτών.

    Μια αλήθεια που αποκαλύπτουν οι τελευταίες επιστολές, είναι  ότι το πραγματικό διακύβευμα της σκληρής διαμάχης είναι ο έλεγχος του συνόλου της περιουσίας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου από τους γιους του, που θεωρούν ότι κινδυνεύουν όλα να χαθούν από τους δικηγόρους της συζύγου.

    Ο φόβος των παιδιών του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι το περιβάλλον των δικηγόρων θέλει να μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα τους σε ίδρυμα υπό τον έλεγχό του, στερώντας στους υιούς Αγγελόπουλου το δικαίωμά τους στην ίδια την περιουσία τους. Κι ο φόβος αυτός γίνεται η αλήθεια τους και η ανάγκη τους να υποστηρίξουν το δίκιο τους. Και ξεκίνησαν τη δικαστική διαδικασία για να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση ο πατέρας τους, για να αναλάβουν τα ηνία, και να διαχειριστούν τις ζωές τους, πριν κάποιοι προλάβουν να τους εξορίσουν από όσα τους ανήκουν.

    Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι της πλευράς του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου διαμηνύουν ότι ο πατέρας θέλει να διασώσει την περιουσία του, καθώς «δεν εμπιστεύεται τις διαχειριστικές ικανότητες των γιων του και φοβάται ότι αν την αναλάβουν μπορεί και να τα χάσουν όλα, όσο ακόμη αυτός είναι ζωντανός».

    Μπορεί να είναι κι αυτό μια αλήθεια και πίσω από τη σκληρή στάση του πατέρα να κρύβεται μια προστατευτική διάθεση.

    Μπορεί όμως και να καλλιεργείται αυτό το επιχείρημα από το περιβάλλον του, αξιοποιώντας έναν πραγματικό του φόβο που βασίζεται στην ευθύνη και την αγάπη του στα παιδιά του, για άλλους λόγους.

    5 αλήθειες ή ψέματα: Ποιος λέει αλήθεια;

    Σε μια διαμάχη εκτός από τις αλήθειες υπάρχουν και τα ψέματα… Δηλώσεις αντίθετες, που δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα, μόνο… που δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιος λέει την αλήθεια και ποιος το ψέμα:

    1. Μπορεί να νεκραναστηθεί η Χαλυβουργική; Ποιος θα βάλει τα λεφτά;

    Μπορεί να λειτουργήσει η Χαλυβουργική δηλώνουν οι υιοί Αγγελόπουλου και επισημαίνουν  ότι τα αναγκαία κεφάλαια για την διάσωση και επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής υπάρχουν. “Το ζήτημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια διοχετεύονται με κάθε είδους μεθόδευση στη σύζυγο του πατέρα μας Ευανθία Παπαγιαννοπούλου. Εξίσου σημαντικά ποσά παραμένουν δεσμευμένα σε λογαριασμούς της αλλοδαπής, εξαιτίας του παράνομου διορισμού της σε σειρά εταιρειών συνιδιοκτησίας μας”, σημειώνουν στην επιστολή τους.

    Στην πρόκληση αυτή ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος απαντά με Γενική Συνέλευση και τους καλεί να βάλουν αυτοί τα κεφάλαια αν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει βιώσιμη.

    Ο ίδιος περιγράφει, «…προσπάθησα με κάθε δυνατό τρόπο να την διατηρήσω ανοικτή έχοντας πάντα κατά νου και τους εργαζομένους. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα έχω συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξ ιδίων έχω ενισχύσει την εταιρεία με ποσά άνω των 80 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς παρά την τεράστια αυτή ενίσχυση η πορεία της εταιρείας δεν αναστράφηκε. Ο καθένας αντιλαμβάνεται λοιπόν τον τεράστιο αγώνα που έδωσα και δίνω από το 2010 μέχρι σήμερα με την ακατάπαυστη δραστηριότητά μου να διατηρήσω εν ζωή την εταιρεία. Σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις των μικρομετόχων της εταιρείας Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελοπούλου (ο πρώτος εκ των οποίων ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2002 έως και το 2017), σημειώνω ότι έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να εισφέρουν χρήματα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι λοιπές δηλώσεις τους που αναφέρονται στην σύζυγό μου είναι ψευδέστατες και εκ του πονηρού.

    Τέλος, δρομολογώ τη σύγκληση γενικής συνελεύσεως για λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου και λήψη αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας».

    2. Η Χαλυβουργική μέχρι σήμερα χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια του πατέρα ή των υιών;

    Την ίδια στιγμή που κ. Κ. Αγγελόπουλος ισχυρίζεται ότι ο ίδιος έχει βάλει και έχει χάσει 80 εκατ. ευρώ στη Χαλυβουργική τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά του ισχυρίζονται «ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια, αν και δεν κατέχουμε μετοχές της Χαλυβουργικής και προκειμένου να συμπαρασταθούμε για πολλοστή φορά στον πατέρα μας, η επιχείρηση παρέμεινε ζωντανή και με πληρωμένους στο ακέραιο τους εκατοντάδες εργαζομένους της αποκλειστικά χάρη σε δικά μας κεφάλαια».

    3. Η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση γιατί ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δεν απάντησε στην πρόταση διακανονισμού;

    Οι γιοι του λένε ότι δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την απειλή και τις συνέπειες της παράλειψης να υποβληθεί η ρεαλιστική πρόταση διακανονισμού που είχε διαμορφωθεί από την Διοίκηση. Πρόταση που ολοκληρωμένη μεταφέρθηκε εγγράφως στους δικηγόρους του, αλλά και στον ίδιο καθ’ υποχρέωση, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση, θετική ή αρνητική. Έτσι, εγκαταλείφθηκε κυνικά η επιχείρηση χωρίς ρεύμα, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην ραγδαία απαξίωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

    Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ωστόσο σημειώνει ότι  η διοίκηση της εταιρείας διαπραγματεύθηκε το θέμα με τους αξιωματούχους της ΔΕΗ και πρότεινε ρεαλιστικό πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων με προκαταβολή 500.000 ευρώ και μηνιαία δόση 100.000 ευρώ πλέον εμπροθέσμου καταβολής των μηνιαίων λογαριασμών καταναλώσεως. Δυστυχώς η ΔΕΗ απέρριψε την πρόταση και διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    4. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλία ή προασπίζεται την περιουσία του;

    Οι γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σημειώνουν «ο  ιδιοκτήτης της πατέρας μας, δυστυχώς, αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλία, να μετάσχει σε λήψη αποφάσεων και να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Η κατάσταση γίνεται, μάλιστα, πιο τραγική από την ασφυκτική επίδραση όσων τον περιβάλλουν και μιλούν τάχα για λογαριασμό του, ενώ στην πραγματικότητα προτάσσουν την ιδιοτέλειά τους. Για να δοθούν οι πραγματικές διαστάσεις της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, αρκεί να προσθέσουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που τον εμφανίζουν να δηλώνει πριν από λίγες μόλις ημέρες ότι δήθεν «ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ χρηματοδότης της Χαλυβουργικής Όσοι λοιπόν αποφασίζουν για τον πατέρα μας, χωρίς εκείνον, ηθελημένα καταστρέφουν ό,τι με υπερηφάνεια και υπερπροσπάθεια δημιουργήθηκε και με κόπο συντηρήθηκε. Θα είμαστε επίμονοι πολέμιοι των καταστροφικών επιλογών τους, με τις οποίες υπηρετούνται οι ιδιοτελείς επιδιώξεις τους».

    Ο ίδιος σε αυτό απαντά, ότι οι γιοι του, του ζήτησαν τις Παραμονές Χριστουγέννων πριν από 3 έτη (18.12.2015), με πολυσέλιδη επιστολή, με την οποία ήγειραν πρωτοφανείς αξιώσεις, ισχυριζόμενοι ότι «συνιδρύσαμε» το 1998 τις ναυτιλιακές μου επιχειρήσεις και υπό την μεθόδευση αυτών μου ζητούσαν 568.000.000 εκατομμύρια, ανάμεσα σε άλλα μέχρι και για ιατρικές μου δαπάνες, τις οποίες έλεγαν ότι κάλυψαν. Αφού δεν με έκαμψαν, στράφηκαν απαραδέκτως και ψευδώς κατά της συζύγου μου και αφού και πάλι απέτυχαν να με κάμψουν προσπάθησαν μέσα στο 2018 και συνεχίζουν να προσπαθούν να με κηρύξουν ανοϊκό. Κρείττον το σιγάν, λοιπόν…

    5. Το ενδιαφέρον των γιων για τη Χαλυβουργική είναι υποκριτικό;

    «Με τις δηλώσεις αυτές έπεσαν πλέον οι μάσκες και αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον των υιών μου για την Χαλυβουργική ήταν υποκριτικό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να με θέσουν στο περιθώριο και να βάλουν χέρι στην περιουσία μου. Με αυτό τον σκοπό, δεν δίστασαν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των εργαζομένων και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», δηλώνει ο πατέρας.

    Την ίδια στιγμή οι γιοι του σημειώνουν: «Η διακοπή ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, της επιχείρησης δηλαδή που αποτελεί την ζωντανή ιστορία της οικογένειάς μας και της μεταπολεμικής Ελλάδας, μας προκαλεί οργή και θλίψη. Η μόνη αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια, αν και δεν κατέχουμε μετοχές της Χαλυβουργικής και προκειμένου να συμπαρασταθούμε για πολλοστή φορά στον πατέρα μας, η επιχείρηση παρέμεινε ζωντανή και με πληρωμένους στο ακέραιο τους εκατοντάδες εργαζομένους της αποκλειστικά χάρη σε δικά μας κεφάλαια».

    Αλήθειες και ψέματα, αδυναμίες και φόβοι, που αστράφτουν κάτω από τη λάμψη του χρήματος, μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί ισχυρότερα από τη δύναμη της αγάπης και της λογικής που θα έπρεπε να έχει λύσει το όποιο θέμα, ώστε  να απολαμβάνουν και να μοιράζονται τη χαρά της ζωής που σήμερα δεν έχουν,  αντί να τρέφονται από έναν στείρο ανταγωνισμό για όσα, ούτως ή άλλως, έχουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μήνυμα Αγγελόπουλου προς τα παιδιά του: «Αν θέλετε να ζήσει η Χαλυβουργική βάλτε λεφτά» – Έκτακτη ΓΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν τα δεδομένα οι Γ. και Π. Αγγελόπουλος: Υπάρχουν τα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γάκης (Χαλυβουργική): «Αγωνία για τις δουλειές μας-Μας συμπεριλαμβάνει στα νέα του σχέδια ο ιδιοκτήτης;»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετά τη Χαλυβουργική, ερωτηματικά για τη Χαλυβουργία Ελλάδας του Μάνεση



    ΣΧΟΛΙΑ