• AUTO

    WRC: Ο Ροβάνπερα είναι πρωταθλητής!

    Kalle Rovanpera (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team Toyota Gazoo Racing celebrate on the podium after winning their maiden FIA World Rally Championship title in Auckland, New Zealand on 2.10.2022 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202210020112 // Usage for editorial use only //


    Ένας Φινλανδός έγραψε ιστορία στη Ν.Ζηλανδία κερδίζοντας με Toyota Yaris: Έγινε ο νεότερος πρωταθλητής του WRC.

    Ο Κάλε Ροβάνπερα, γιος του Χάρι, επίσης οδηγού ράλι, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. Για την ακρίβεια είναι ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος καθώς πήρε τον τίτλο στα 22 του χρόνια. Μέχρι σήμερα νεότερος πρωταθλητής στα 27 του χρόνια ήταν ο αείμνηστος Κόλιν Μακ Ρέι.

    Καθώς η Ν. Ζηλανδία προηγείται αρκετές ώρες ο Ροβάνπερα με συνοδηγό τον Άλτονεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στον αγώνα διατηρώντας το προβάδισμα που είχε αποκτήσει από το Σάββατο. Αυτό του έδωσε επτά περισσότερους βαθμούς από τον Τάνακ και τον τίτλο.

    Ο Ροβάνπερα που είναι μόλις στην 3 η του χρονιά στο WRC ξεκίνησε φέτος με τρεις νίκες σε Σουηδία, Κροατία, Πορτογαλία με το Toyota Yaris. Επανέλαβε την επιτυχία αυτή σε Κένυα και Εσθονία ενώ ήταν δεύτερος στην Φινλανδία. Σε Βέλγιο και Ελλάδα δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί με αποτέλεσμα να φτάσει έως τη Νέα Ζηλανδία για να πάρει τον τίτλο. Η επιτυχία του αυτή ήρθε μετά από 30 εκκινήσεις στην ανώτατη κατηγορία του WRC. Με τη νίκη του στη Ν.Ζηλανδία έχει πλέον διαφορά 64 βαθμών από τον Τάνακ ενώ απομένουν δυο αγώνες.

    Kalle Rovanpera (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team Toyota Gazoo Racing celebrate on the podium after winning their maiden FIA World Rally Championship title in Auckland, New Zealand on 2.10.2022 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202210020120 // Usage for editorial use only //

    Μιλώντας σχετικά ο Ροβάνπερα τόνισε: «Είναι μια μεγάλη ανακούφιση μετά από μια τόσο καλή χρονιά που τελικά φτάσαμε στην επιτυχία. Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο καθώς είχαμε μια σειρά από δύσκολους αγώνες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ομάδα, αυτοί έφτιαξαν τον πύραυλο που οδηγώ φέτος». Από την πλευρά του ο αγωνιστικός διευθυντής της Toyota Gazoo Racing, Γιάρι Μάτι Λάτβαλα συμπλήρωσε: «Θέλω να κλάψω μα δε μπορώ. Είναι πραγματικά σημαντικό αυτό που πέτυχε ο Κάλε. Πρώτα απ’ όλα είναι αξιοθαύμαστο ότι ένας 22χρονος σπάει όλα τα ρεκόρ και παίρνει τον τίτλο.

    Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό για τη Φινλανδία, καθώς πέρασαν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ένας Φινλανδός ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Κάλε είναι σούπερ ήρωας».

    Υιοθετώντας τη σχολή του Ντάνιελ Ρικιάρντο, ο πρωταθλητής Σεμπαστιάν Οζιέ, χρησιμοποιεί ως ποτήρι το παπούτσι του για τον πρωταθλητή Κάλε Ροβάνπερα.

    Ο Μάρκους Γκρόνχολμ ήταν ο τελευταίος Φινλανδός οδηγός που πήρε πρωτάθλημα το 2002. Για την ιστορία στον αγώνα της Ν.Ζηλανδίας ανέβηκαν επίσης στο βάθρο οι Οζιέ, Τάνακ. Επόμενος αγώνας, ασφάλτινος, το Ράλι Ισπανίας 20- 23/10.

    Διαβάστε επίσης

    EKO ACROPOLIS RALLY 2021: Νικητής ο Ροβάνπερα!



    ΣΧΟΛΙΑ