• AUTO

    Το αμαξάκι το ξεσκέπαστο (video)

    Mazda MX-5


    Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορείς να ζήσεις στην Ελλάδα είναι να οδηγείς ανοιχτό αυτοκίνητο, σε έρημους, ξεχασμένους δρόμους.

    Σούρουπο ή χάραμα με ή χωρίς παρέα, αργά, νωχελικά για να απολαμβάνεις τις μυρωδιές της φύσης, τα χρώματα, τους ήχους. Ξέχασε για λίγο το σπίτι – γραφείο και τις προβλέψιμες οικογενειακές μετακινήσεις με το πλαδαρό SUV. Σβήσε λίγο το «πρέπει» και άναψε το «θέλω». Θέλω να πάμε μια βόλτα: Από Βουλιαγμένη – Σούνιο, από Γερολιμένα – Ταίναρο, από Αστακό – Πάλαιρο, από Ιτέα – Ναύπακτο, από Γύθειο – Κότρωνα, από Μεγ. Μαντίνεια – Καρδαμύλη, από Μεθώνη – Κορώνη βάλτε ότι άλλο σας αρέσει.

    Πάμε να δούμε προδιαγραφές: Ανοικτό, διθέσιο, πισωκίνητο, δίλιτρο, ατμοσφαιρικό (184PS) με χειροκίνητο κιβώτιο και μηχανικό μπλοκέ διαφορικό.

    Έχει και ένα σύστημα ελέγχου των κατακόρυφων μετατοπίσεων των αμορτισέρ το Kinematic Posture Control. Όταν ξεπεραστεί μια ορισμένη τιμή το σύστημα φρενάρει τον αφόρτιστο τροχό (εσωτερικό στη στροφή) βοηθώντας το μπλοκέ διαφορικό που έχει μικρότερη διαφορά περιστροφής των τροχών να εξισώσει.

    Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα στο αυτοκίνητο σε κλειστές στροφές. Τώρα για τους εραστές της πλαγιολίσθησης, όχι δεν αλλοιώνει σε τίποτα την αίσθηση ούτε σε περιορίζει.

    Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του αυτοκινήτου είναι ότι τα ηλεκτρονικά απενεργοποιούνται άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού αριστερά του τιμονιού. Σε αντίθεση με το 1.5lt, εδώ έχεις αρκετή ροπή για να σπάσεις την πρόσφυση με 2α στο κιβώτιο. Ο έλεγχος είναι απολαυστικά εύκολος για όποιον γνωρίζει. Ακόμη και με τα ηλεκτρονικά στο «οn» το σετάρισμά τους επιτρέπει στην ουρά να «κουνιέται» όταν η δοσολογία είναι σωστή και δεν είσαι άτσαλος.

    Το δίλιτρο Mazda ΜΧ5 οδηγείται λοιπόν με το γκάζι και με το πλάι με 2η σχέση στο κιβώτιο. Τα χιλιόμετρα είναι λίγα και ο έλεγχος παιχνίδι. Ανεβαίνοντας τα χιλιόμετρα ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου είναι ουδέτερος. Εκμεταλλεύεσαι το χαμηλό κέντρο βάρους, το χαμηλό βάρος, την ακαμψία του πλαισίου και το σετάρισμα της ανάρτησης για να οδηγήσεις με γραμμές. Εκλαμβάνεις μια γραμμική – σπορτίφ αίσθηση και παρότι η δύναμη δεν είναι μεγάλη, η απόλαυση είναι.

    Mazda MX-5

    Το καλύτερο κομμάτι του MX5 είναι η παιχνιδιάρικη πισωκίνητη συμπεριφορά. Επιλέγεις 2α, πατάς το γκάζι, δε χρειάζεται συμπλέκτης, γλιστράει ελεγχόμενα, κρατάς το γκάζι, ξεκολλάει, ισιώνεις το τιμόνι, χαμογελάς, συνεχίζεις. Θα γυρίσει και με 3η σε γλιστρερή καμπή αλλά εκεί τα χιλιόμετρα είναι περισσότερα και εκτός λογικής μας όσον αφορά στην ασφαλή οδική συμπεριφορά.

    Mazda MX-5

    Εξίσου απολαυστική με τον έλεγχο της πλαγιολίσθησης είναι και μια νωχελική βόλτα με ανοιχτή την οροφή. Ένεκα η ζέστη πήραμε τα βουνά. Εκεί στα υψίπεδα του Μαινάλου πάνω από τα 1700m δεν έχει ποτέ υψηλές θερμοκρασίες οπότε μπορείς να ανοίξεις την οροφή ακόμη και μέρα μεσημέρι. Απολαμβάνεις την ησυχία, την μεγαλοπρέπεια του τοπίου. Το MX5 δημιουργεί μια νεανική αίσθηση. Μπορεί να σε εκθέσει αν δεν έχεις δυνατό τετρακέφαλο στο μπες βγες και απαιτεί υγιή σωματική διάπλαση χωρίς περιττά κιλά για να βολευτείς στη θέση του οδηγού. Για μένα (1.85cm, 100kg) είναι οριακός ο χώρος, πιο ψηλοί άνθρωποι δύσκολα θα βολευτούν.

    Mazda MX-5

    Στο ταξίδι θέλει υπομονή καθώς η 6η έχει 3200rpm στα 130km/h και ο θόρυβος είναι αρκετός τόσο από την μαλακή οροφή όσο και από την μετάδοση. Το άνοιγμα της οροφής είναι πανεύκολο, τραβάς το λεβιέ και την διπλώνεις πίσω σου, χειροκίνητα. Το έκανα γρηγορότερα απ’ ότι το περιέγραψα. Πρόκειται για ένα «πραγματικό» αυτοκίνητο που απευθύνεται σε εραστές της οδήγησης. Κόντρα στο ρεύμα της εποχής επιμένει με ατμοσφαιρικό κινητήρα, χειροκίνητο κιβώτιο, πίσω κίνηση και απλές λύσεις όπως το μηχανικό μπλοκέ διαφορικό. Ταυτόχρονα η οθόνη πολυμέσων, το σύστημα Bluetooth και το σύστημα πλοήγησης θυμίζουν το σήμερα. Είναι ένα εξαίρετο δείγμα μηχανολογίας, μιας εποχής που τελειώνει οριστικά, είναι ελιξίριο ζωής για τη δική μου γενιά που επίσης φθίνει οριστικά μετά τα -ηντα.

    Mazda MX-5

    Δεν μπορώ να δω το MX5 μέσα από τα μάτια των πιτσιρικάδων. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι το κοιτούσαν και ρωτούσαν οι σαραντάρηδες και όχι οι εικοσάρηδες. Άλλες γενιές με σημείο αναφοράς το πατίνι και το ηλεκτρικό ποδήλατο. Ούτε οι περισσότεροι από εμάς μπορούσαμε να αποκτήσουμε πίσω στη δεκαετία του 1990 το πρώτο MX5 αλλά το ποθούσαμε, το θαυμάζαμε.

    Mazda MX-5

    Mazda MX-5 2.0 Skyactiv G 184

    Κινητήρας: 1.998 cc,
    Ισχύς: 184 PS/ 7000 rpm
    Ροπή: 205 Nm/ 4000 rpm
    Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
    Κιβώτιο: Μηχανικό, 6 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,5 sec
    Τελική ταχύτητα: 219 km/h
    Μεικτή κατανάλωση δοκιμής: 7.1 lt/100 km
    Εκπομπές CO2: 155 gr/km
    Βάρος: 1.100 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 3.915/1.735/1.230 mm
    Μεταξόνιο: 2.310 mm
    Χώρος αποσκευών: 130 lt
    Τιμή: από 38.272 (έκδοση Takumi)

    Διαβάστε επίσης:

    Υβριδικό Mazda 2



    ΣΧΟΛΙΑ