• AUTO

    Θα ταξιδέψετε τις γιορτές;

    Θα ταξιδέψετε τις γιορτές;


    Κλείσατε ξενοδοχείο, κανονίσατε δραστηριότητες, πήρατε δώρα, βρήκατε παρέα, φόρεμα για ρεβεγιόν όλα έτοιμα! Τι ξεχάσατε;

    Εφόσον ταξιδέψετε με αυτοκίνητο επιβάλλεται να κάνετε έναν έλεγχο και να σιγουρευτείτε ότι όλα τα υποσυστήματα λειτουργούν κανονικά: Κύκλωμα ψύξης, κύκλωμα φρένων, δοχείο νερού, μπαταρία, υαλοκαθαριστήρες.

    Ρίξτε μια ματιά στο φαρμακείο ότι έχετε τα απαραίτητα επικαιροποιημένα και στον εξοπλισμό ότι έχετε γάντια, τρίγωνο, φακό, πυροσβεστήρα, ανακλαστικό γιλέκο και αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Θυμίζουμε πως πλέον επιβάλλεται να τα έχετε μαζί σας δια νόμου όταν βγει χαρακτηρισμός από αρμόδιο φορέα για μεικτές κυκλοφοριακές συνθήκες.

    Δεν αρκεί βέβαια απλά να έχετε μαζί σας το επιπλέον σύστημα πρόσφυσης, πρέπει να γνωρίζετε και πως τοποθετείται. Επιγραμματικά αναφέρω ότι σε προσθιοκίνητο όχημα μπαίνουν εμπρός οι χιονοκουβέρτες/αλυσίδες, σε πισωκίνητο πίσω και σε τετρακίνητο εμπρός. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο άξονας κίνησης του οχήματός σας καλύτερα να μην επιχειρήσετε να μετακινηθείτε οδηγώντας σε μεικτές συνθήκες.

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται με τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Αν χρειάζονται αλλαγή λόγω φθοράς (βάθος πέλματος στο 1.5mm προβλέπει ο νόμος) ή πολυκαιρισμού, μην αναβάλλεται! Καλύτερα να μείνετε μια μέρα λιγότερη στο “Resort and Spa” και να είστε ασφαλείς παρά να πάρετε οποιοδήποτε ρίσκο.

    Επίσης χρειάζεται προσοχή στη ρύθμιση των πιέσεων των ελαστικών από τη στιγμή που θα φορτωθεί το αυτοκίνητο με επιβάτες και αποσκευές. Ο κατασκευαστής αναγράφει τις ενδεδειγμένες πιέσεις σε ταμπελάκι που βρίσκεται ή στην περίμετρο της πόρτας του οδηγού ή στην τάπα της βενζίνης. Θυμίζουμε ότι ελέγχουμε τις πιέσεις όταν τα ελαστικά είναι κρύα και όχι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

    Όσον αφορά στη μεταφορά ανθρώπων και αποσκευών, καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές. Δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε μαζί σας όλο το προικώο. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή όσον αφορά στο βάρος αλλά και την κατανομή του στο όχημα.

    Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ελεύθερα ογκώδη αντικείμενα στο χώρο επιβατών. Είναι επικίνδυνο να προκαλέσουν τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης.

    Επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μεταφορά ποδηλάτων. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε εκτενές ρεπορτάζ για το ζήτημα. Επιπλέον σχάρες οροφής ή μπαγκαζιέρες πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές και να φορτώνονται συνετά.

    Ξεκινώντας για το ταξίδι σας καλό είναι να προγραμματίσετε τις λεπτομέρειες. Η μποέμ διάθεση μπορεί να ταιριάζει με το κλίμα των γιορτών αλλά ταιριάζει και με την ταλαιπωρία. Καλό είναι να έχετε μελετήσει τη διαδρομή, τα πιθανά σημεία ανάπαυσης και ανεφοδιασμού και φυσικά το χρόνο ταξιδιού.

    Υπολογίστε οπωσδήποτε στάση αν το ταξίδι διαρκεί πάνω από 2 ώρες. Ταξιδεύουμε σύννομα (110 -120km/h) κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και προσαρμόζουμε την ταχύτητά μας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Καλό είναι να μην ταξιδεύουμε με κακοκαιρία. Όλοι οι επιβαίνοντες ανεξαρτήτως θέσης φορούν ζώνη ασφαλείας.

    Όταν οδηγούμε ζητάμε από κάποιον επιβάτη να μας διευκολύνει με το τηλέφωνο. Επιπλέον, αποφεύγουμε τη δυνατή μουσική ή τους καυγάδες καθώς ενέχουν απόσπαση της προσοχής. Παρά τη γιορτινή διάθεση δεν οδηγούμε ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμη και αν έχουμε καταναλώσει μικρή ποσότητα.

    Για την ασφαλή μεταφορά παιδιών χρησιμοποιούμε τα ειδικά παιδικά καθίσματα. Δεν ξεκινάμε να ταξιδέψουμε μετά από μια κοπιαστική μέρα φροντίζουμε να είμαστε ξεκούραστοι αφού θα οδηγήσουμε για ώρες. Επίσης αν παίρνουμε κατασταλτική αγωγή δεν επιτρέπεται να οδηγήσουμε. Καλές γιορτές με ασφαλείς μετακινήσεις!

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρικό γιορτινό ταξίδι

    Στα Τρίκαλα στα δυο στενά…



    ΣΧΟΛΙΑ