• AUTO

    Κίνδυνοι στη μεταφορά ποδηλάτου!

    Μεταφορά ποδηλάτου


    Η περίοδος των διακοπών ταυτίζεται με την μεταφορά των ποδηλάτων της οικογένειας. Πως μπορεί να γίνει σύννομα και ακίνδυνα αυτό;

    Πιθανώς έχετε εικόνες από βαρυφορτωμένα αυτοκίνητα με ποδήλατα στο πίσω μέρος να σας προσπερνούν στην Εθνική Οδό παρότι κινείστε με τα όρια ταχύτητας.

    Επίσης εικόνες από ομηρικούς οικογενειακούς καυγάδες γιατί δεν θα πάρουμε το παιδικό ποδήλατο στην εξοχή. Είναι αλήθεια πως το ποδήλατο είναι μέσο μεταφοράς, άσκησης, αλλά και ψυχικής αποσυμπίεσης. Ειδικά όταν το αγοράσεις το πρώτο διάστημα έχεις μεγάλη επιθυμία για βόλτες.

    Πόσο μάλλον που στις διακοπές υπάρχει και χρόνος. Το ποδήλατο πρέπει να συνοδεύεται από τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας: Κράνος, γάντια, αντιανεμικό, ανακλαστικό γιλέκο, φώτα μπρος πίσω παγουροθήκη και παγούρι.

    Αν διαθέτετε αυτοκίνητο με αρκετό χώρο στο εσωτερικό μπορείτε να βάλετε μέσα το ποδήλατο. Όμως απαιτείται προσοχή στο βάλε –βγάλε για να μη γίνει ζημιά. Έχετε υπόψη ότι τοποθετούμε το ποδήλατο ώστε το σασμάν του να βρίσκεται προς τα πάνω για να μην στραβώσει από το βάρος ή χτυπηθεί σε φρενάρισμα. Δένουμε το ποδήλατο ή το στριμώχνουμε στο εσωτερικό ώστε να μην μετατοπίζεται στις στροφές ή στα φρεναρίσματα.

    Επίσης προσέχουμε ώστε ο σκελετός του να μην είναι τοποθετημένος παράλληλα με τον νοητό άξονα του αυτοκινήτου γιατί σε περίπτωση βίαιης οπίσθιας σύγκρουσης είναι πιθανό να αποτελέσει αιτία σοβαρού τραυματισμού μας.

    Τέλος φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας κάλυμμα ώστε να μην αφήσουμε σημάδια στα καθίσματα. Αν πρέπει να βγάλετε τους τροχούς για να χωρέσει το ποδήλατο προσοχή στο σύστημα ασφάλισης/απασφάλισης ώστε να τοποθετήσετε εκ νέου σωστά τον τροχό.

    Αν χρειάζεται να βγάλετε έναν τροχό προτιμήστε τον εμπρός που είναι πιο απλό γιατί δεν έχει σασμάν και αλυσίδα. Προσοχή αν έχετε δισκόφρενα να μην πατήσετε φρένο γιατί μπλοκάρουν τα τακάκια. Καλό είναι να εμπλέκονται δυο στη φόρτωση του ποδηλάτου, ένας από το χώρο αποσκευών και ένας από την πίσω πλαϊνή πόρτα.

    Αν το ποδήλατο δεν χωράει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, τότε χρειάζεστε σχάρα. Εδώ υπάρχουν δυο προσεγγίσεις, σχάρα οροφής ή σχάρα στο πίσω μέρος.

    Για το κάθε μοντέλο σχάρας, πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση της Ε.Ε. Με αυτήν πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Μεταφορών για να προσθέσουν στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος την περιγραφή της συγκεκριμένης σχάρας.

    Τότε μόνο είστε νόμιμος και καλυμμένος σε περίπτωση ατυχήματος. Σκεφτείτε το πιο απλό να πέσει κάποιος πίσω σας, πάνω στα ποδήλατα.

    Πολλές φορές η αξία των ποδηλάτων υπερβαίνει την αξία του οχήματος που τα μεταφέρει. Αντί να αποζημιωθείτε μπορεί να βρεθείτε να αποζημιώνετε.

    Όλες οι σχάρες μεταφοράς δημιουργούν αεροδυναμικό πρόβλημα, επιβάλετε να ταξιδεύετε με ταχύτητες έως 100km/h. Η σχάρα οροφής με τα ποδήλατα όρθια χρειάζεται πολύ προσοχή ώστε να γίνει σωστό δέσιμο για να μην πέσουν τα ποδήλατα στην πρώτη στροφή.

    Αν συμβεί αυτό μπορεί εκτός από τις υλικές ζημιές να προκληθεί και σοβαρό ατύχημα. Ένα σύνηθες πρόβλημα είναι ότι ο οδηγός «ξεχνάει» το ύψος των ποδηλάτων δεν υπολογίζει σωστά και χτυπάει σε κλαδιά, γέφυρες ή ακόμη χειρότερα στη ράμπα του υπόγειου πάρκινγκ προκαλώντας ζημιές. Η σχάρα στο πίσω μέρος ενέχει αρκετά θέματα.

    Πρώτα απ’ όλα αναρτάς ένα βάρος σε σημείο μη προβλεπόμενο, εκμεταλλευόμενος τα όρια της κατασκευής. Όσον αφορά στην αεροδυναμική οι στροβιλισμοί του αέρα στο πίσω μέρος είναι έντονοι οπότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάμε τα 100km/h. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σπάει από την πίεση το πίσω παρμπρίζ.

    Χρειάζεται προσοχή στην τοποθέτηση/πρόσδεση της σχάρας στο αμάξωμα, σωστό δέσιμο του ποδηλάτου πάνω της και επανέλεγχος μετά από κάποια χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο, πως όλα είναι καλά σφιγμένα.

    Προτείνουμε να ρωτήσετε αν το νέο αυτοκίνητο που σκοπεύετε να αγοράσετε έχει εργοστασιακή λύση για τη σχάρα ποδηλάτων, την συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Ειδικά αν έχει πάρει έγκριση Τύπου θα είστε νόμιμοι εξαρχής με την ενημερωμένη άδεια κυκλοφορίας.

    Θυμίζουμε πως τα πίσω φώτα, οι ανακλαστήρες και η πινακίδα του οχήματος πρέπει να παραμένουν ορατά μετά τη φόρτωση του ποδηλάτου. Αν το ποδήλατο προεξέχει θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη σχετική πινακίδα ερυθρόλευκη προειδοποιητική με ανακλαστικά στοιχεία. Καλή ποδηλατάδα!

    Διαβάστε επίσης:

    Το πάθος του Stizzo για την Alfa Romeo!

    Ο Μαρκογιάννης κάνει δοκιμές αντί για διακοπές!

     



    ΣΧΟΛΙΑ