• AUTO

    Πάρτε το τιμόνι από τον παππού!

    • Του Τάκη Πουρναράκη


    Με αφορμή το χθεσινό ατύχημα στην Αθηνών – Κορίνθου και το σχετικό ρεπορτάζ στεκόμαστε σ’ ένα μείζον θέμα οδικής ασφάλειας.

    Το πέρασμα των χρόνων προκαλεί εκφυλισμό των αισθητήριων οργάνων. Αν ο ανθρώπινος οργανισμός επιβαρυνθεί και με φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει κατασταλτικά φάρμακα τότε ο παθών/ούσα καθίσταται επικίνδυνος να οδηγήσει.

    Στη χώρα μας δεν υπήρχαν πολλοί οδηγοί την δεκαετία του ’40 ή του ’50 ή του ’60. Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης έγινε συνήθης από την δεκαετία του 1970 και μετά. Οι νέοι της δεκαετίας του ’70 έχουν σήμερα φτάσει ή ξεπεράσει τα 75 τους χρόνια.

    Το πρόβλημα βαίνει επί το χείρον καθημερινά και χρήζει άμεσης ρύθμισης από το κράτος. Έγινε μια σπασμωδική προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση που κατέληξε σε τραγέλαφο, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προς ώρας από τη σημερινή κυβέρνηση (σ.σ: το ρεπορτάζ μου λέει ότι είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για τα διπλώματα). Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι αυτή την εποχή λόγω πανδημίας πολλά διπλώματα ηλικιωμένων δεν έχουν ανανεωθεί με συνέπεια να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι!

    Οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να οπλοφορούν και να προκαλούν τεράστια προβλήματα για την οδική ασφάλεια. Όπως ο 85χρονος με το Toyota Starlet χτες που κινούνταν για ώρα στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου. Προκάλεσε μάλιστα δυο ατυχήματα το πρώτο, στο ύψος της Ελευσίνας όπου συγκρούστηκε με ένα Fiat 500 στο 24ο km και συνέχισε σα να μη συμβαίνει τίποτα! Το δεύτερο που κατεγράφη στο ύψος της Χαλυβουργικής είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση του Starlet με μια Alfa Romeo Mito. Σύνολο 3 οδηγοί τραυματίες, ευτυχώς κανείς σοβαρά.

    Ο τύπος δεν είναι καλά.. στο αντίθετο.! μόλις τώρα λεωφόρο Αθηνών. Στο ύψος Ελευσίνα.!

    Posted by Alexandros Pistopoulos on Tuesday, May 5, 2020

    Παρατηρώντας το βίντεο αξίζει να δεις κανείς ότι ο ηλικιωμένος οδηγός δεν αντιδρά καθόλου στην επικείμενη σύγκρουση, ούτε που πατάει φρένο. Πράγμα που δεικνύει ότι δεν έχει συναίσθηση που βρίσκεται, που πηγαίνει, τι συμβαίνει!

    Πριν τη σύγκρουση με την λευκή Alfa Romeo αρκετοί οδηγοί τον έχουν αποφύγει είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο οδηγός της Alfa Romeo δεν είχε το νου του στο δρόμο και την πορεία του, καθότι επίσης αντιδρά ανεπαρκώς, μόλις την τελευταία στιγμή.

    Πρότασή μας είναι η κηδεμονία των ηλικιωμένων. Όπως ακριβώς έχουν κηδεμόνα τα παιδιά έτσι και οι ηλικιωμένοι να έχουν κηδεμόνα μετά τα 75 τους έτη. Για οποιαδήποτε σοβαρή συμβολαιογραφική ή άλλη πράξη και για την οδήγηση να απαιτείται έγγραφη συναίνεση του κηδεμόνα ο οποίος θα είναι και υπόλογος έναντι του νόμου.

    Ο ηλικιωμένος θα έχει δικαίωμα επιλογής κηδεμόνα ανάμεσα στους στενούς συγγενείς του και θα μπορεί ν’ αλλάζει, αν θέλει. Ο κηδεμόνας θα είναι υπόλογος αν προκληθεί ατύχημα από τον ηλικιωμένο λόγω μειωμένης αντίληψης/ικανότητας/αντανακλαστικών. Θα έχει την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να πάει στο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει εγγράφως την αφαίρεση του διπλώματος από τον ηλικιωμένο, τεκμηριώνοντας τους λόγους. Ο ηλικιωμένος από την πλευρά του θα έχει δικαίωμα να ζητήσει αξιολόγηση ικανότητας.

    Επιπλέον τώρα με την άυλη συνταγογράφηση όταν χορηγείται από το γιατρό κατασταλτική αγωγή σε ηλικιωμένο να ενημερώνεται αυτόματα το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για να αφαιρείται όσο διαρκεί η αγωγή, το δίπλωμα από τον ηλικιωμένο.

    Πέρα από τα ατυχήματα που προκαλούν άμεσα, οι ηλικιωμένοι οδηγοί προκαλούν και πολλά έμμεσα ατυχήματα. Κινούμενοι με ακατάλληλη ταχύτητα, προκαλούν τοπικό πόλο έντασης. Ο εκνευρισμός που διαχέεται στους υπόλοιπους χρήστες της οδού, τους εξωθεί σε σπασμωδικές ενέργειες με ολέθριες συνέπειες πολλές φορές.

    Για όλους τους μεσήλικες που διαβάζουν αυτό το άρθρο και νιώθουν ότι τους αφορά και ότι πρέπει να κόψουν την οδήγηση στους γονείς τους (σ.σ: ναι κυρία μου, θα σταματήσει να πηγαίνει τα παιδιά σχολείο) ένα έχω να πω: Πάρτε τα κλειδιά, πριν είναι αργά!

    Υ.Σ.: Παραδέχομαι ότι εγώ δεν τα έχω καταφέρει ακόμη



    ΣΧΟΛΙΑ