• AUTO

    Πάμε μια βόλτα στο Μυστρά;

    Τοπίο στο Μυστρά

    Τοπίο στο Μυστρά


    Ο καιρός άνοιξε, τις επόμενες μέρες ίσως βρείτε λίγο χρόνο, έχει εξαιρετικά καταλύματα, αιωνόβιες ελιές και ένα μοναδικό κάστρο.

    Να πάτε οικογενειακά να δείξετε στα παιδιά το κάστρο της εκκλησίες το σημείο που στέφθηκε ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος το διδάχτηκαν πρόσφατα στην ιστορία αυτό. Να πάτε με το έτερο ήμισυ για να απολαύσετε μια μοναδική βόλτα σε μια τοποθεσία με όνομα βαρύ και ιστορία.

    Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα. Να πάτε με μεγάλη παρέα και να ζητήσετε και ένα ξεναγό να συμπληρώσει με τις γνώσεις του την εμπειρία αυτή. Να πάτε και μόνος σας ακόμη να ευχαριστηθείτε την ησυχία του τοπίου και την μοναδικότητα του τόπου.

    To πρόσφατα ανακαινισμένο παλάτι στο Μυστρά.

    Τον τόπο τον έφτιαξαν οι Φράγκοι πριν από 800 χρόνια. Έχτισαν το κάστρο πάνω σ’ ένα βράχο που μοιάζει με μυτζήθρα. Εξ’ ου και το όνομα Μυτζηθράς ή Μυστράς. Για να πας από Αθήνα είναι 258km με κόστος 2 ευρώ/lt υπολογίζουμε πλούσια μαζί με τις βόλτες σας στην γύρω περιοχή 100 ευρώ καύσιμο.

    Άλλα 30 ευρώ θα χρειαστείτε για το πήγαινε έλα σε διόδια μέσω Ολυμπίας Οδού και Μορέα. Για τη διαμονή σας μπορείτε να μείνετε μέσα στο χωριό ή λίγο έξω από αυτό.

    Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, από οικονομικά με διψήφιο αριθμό ευρώ έως πολύ υψηλά με αντίστοιχο επίπεδο υπηρεσιών. Επίσης υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό αλλά και για πεζοπορία καθώς από εκεί ξεκινούν αρκετά σηματοδοτημένα μονοπάτια του Ταΰγετου που δεσπόζει πίσω από το λόγο του Μυστρά.

    Η Mercedes GLA με φόντο το κάστρο του Μυστρά

    Το ταξίδι δε θα σας κουράσει καθόλου δεδομένου ότι πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο εξαιρετικά ασφαλή. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε με την Mercedes GLA 200 4matic. Συμπλήρωσα πάνω από 1000km πίσω από το τιμόνι της: Αθήνα – Λεβίδι – Μαίναλο – Μυστράς – Τρίπολη – Λεβίδι – Αθήνα. Στο ταξίδι είναι Mercedes, αθόρυβη, ξεκούραστη, ποιοτική όπως το περιμένεις.

    Σε επαρχιακό δρόμο με στροφές, το πάτημά της, χάρη στην ενδοτικότητα της ανάρτησης είναι άνετο. Η συμπεριφορά της οικογενειακή, έχει όμως τα περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας για να πραγματοποιήσεις ένα ασφαλές προσπέρασμα.

    Ο οδηγός μέσα από το πρόγραμμα Dynamic Select μπορεί να επιλέξει Sport/Comfort/Eco αλλά και το πρόγραμμα off road για οδήγηση εκτός ασφάλτου. Παρά τις ζάντες 19″ και τα ασφάλτινα ελαστικά μπορείς να περάσεις από χαμηλά εμπόδια (ύψος 14cm, γωνίες προσέγγισης, ράμπας, διαφυγής 18,3, 14,4, 22,1 μοίρες αντίστοιχα). Η GLA της δοκιμής μας είχε και Downhill Speed Regulation για έλεγχο κατάβασης με χαμηλή ταχύτητα.

    Εξαιρετικά χρήσιμο σε μια χιονισμένη κατηφορική διαδρομή. Ο κινητήρας έχει παντού θετικό τράβηγμα χάρη στη ροπή των 250nm και την μελετημένη κλιμάκωση του αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων. Εντός πόλης, το κιβώτιο είναι σύμμαχός σου όπως και τα paddles πίσω από το τιμόνι και η κάμερα οπισθοπορείας.

    Το αυτοκίνητο δοκιμής μας είχε και τις δυο μεγάλες οθόνες 10.25΄΄ αφής η κεντρική, με κορυφαία γραφικά και σημαντική ευκολία χρήσης. Προφανώς εδώ οι έξτρα επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο στη χρήση όσο και στην τιμή. Το value for money αυτής της έκδοσης είναι εξαιρετικό.

     

    Γεμάτος λεμονιές και ελιές ο τόπος

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά GLA 2004Matic

    Κινητήρας: 1332 cc
    Συνδυαστική Ισχύ: 163PS/ 5.500rpm
    Ροπή: 250 Nm/1620 -4000 rpm
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,7 sec
    Τελική ταχύτητα: 210 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 7,1 lt/100 km (δοκιμής)
    Εκπομπές CO2: 129 gr/km

    Τιμή: Από 43.650 ευρώ

    Η καστροπολιτεία του Μυστρά έχει δυο εισόδους, την κεντρική και την πάνω. Θα πληρώσετε ένα μικρό αντίτιμο (6 ευρώ) για την είσοδό σας. Τα παιδιά δεν πληρώνουν. Το κάτω μέρος περιλαμβάνει τις σημαντικότερες εκκλησίες, το μοναστήρι, το παλάτι και το μουσείο. Το πάνω μέρος είναι η οχυρωμένη πόλη το κάστρο.

    Είναι εφικτό να τα δείτε όλα σε μια μέρα αλλά έχει αρκετό περπάτημα θα πρέπει να διαθέτετε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 ώρες για να δείτε τα βασικά. Πιθανόν να είναι πιο σώφρων αν ο χρόνος σας το επιτρέπει να σπάσετε την επίσκεψη σε δυο μέρη ή και δυο μέρες. Προσοχή αν επιλέξετε να κάνετε κατηφορική πορεία να έχετε κατάλληλα παπούτσια γιατί τα καλντερίμια γλιστρούν.

    Αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο, το πρόσφατα ανακαινισμένο παλάτι, την Παντάνασσα και άλλα πολλά. Καλά να περάσετε!

    Ο Μυστράς φημίζεται για τις υστεροβυζαντινές εκκλησίες, που βρίσκονται διάσπαρτες στον αρχαιολογικό χώρο: στην Πάνω Χώρα η Αγία Σοφία-η βυζαντινή Μονή του Ζωοδότου Χριστού και εκκλησία των παλατιών (μέσα 14ου αι.), στην Κάτω Χώρα η Μητρόπολη (Άγιος Δημήτριος, δ΄ τέταρτο 13ου αι.), οι Άγιοι Θεόδωροι (τέλη 13ου αι.) και η Οδηγήτρια (αρχές 14ου αι.), που αποτελούσαν τη Μονή Βροντοχίου, η Περίβλεπτος (γ΄ τέταρτο 14ου αι.), η Ευαγγελίστρια (τέλη 14ου-αρχές 15ου αι.) και η Μονή της Παντάνασσας (π. 1428), στην οποία υπάρχει γυναικεία μοναστική κοινότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Εξοικονόμηση καυσίμου

    F1 Αυστραλία: Αυτές οι λεπτομέρειες…

    Δοκιμή Κona Ν: Nα γουστάρεις!



    ΣΧΟΛΙΑ