• AUTO

    Οδηγούμε στην Ελλάδα τη νέα BMW X1 (video)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οδηγούμε στην Ελλάδα τη νέα BMW X1 (video)


    Σήμερα στην Πάρνηθα είχαμε την ευκαιρία να συμπληρώσουμε τα πρώτα χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι της πολυαναμενόμενης X1.

    Η BMW Hellas έδωσε την ευκαιρία στους εκλέκτορες του Αυτοκινήτου της Χρονιάς για την Ελλάδα ενόψει της ψηφοφορίας του Δεκεμβρίου για το «Αυτοκίνητο του 2023» να έχουν μια πρώτη σύντομη επαφή επί Ελληνικού εδάφους με την ολοκαίνουργια BMW X1. Είναι ξεκάθαρο πως στη βαυαρική εταιρεία πιστεύουν πολύ στο νέο μοντέλο, όπως μας είπε ο ceo της εταιρείας Andreas Sieben που έδωσε το παρών στην εκδήλωση.

    Ο Γερμανός μηχανολόγος μηχανικός στάθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα της Χ1. Αντιπαραβάλλοντάς το σημερινό μοντέλο 3ης γενιάς μ’ αυτό της πρώτης γενιάς που εμφανίστηκε το 2009 προφανώς είναι ένας άλλος κόσμος. Παρότι το μήκος είναι ίδιο (4.5m) το ύψος του νέου αυτοκινήτου είναι 10cm πιο πολύ και το πλάτος 5cm περισσότερο.

    Αντίθετα το μεταξόνιο έχει μικρύνει κατά 10cm πλησιάζοντας στο ιδανικό (2.69m) όσον αφορά στο ζύγισμα και την κατανομή βαρών.

    Το πρώτο που παρατηρείς εξωτερικά στην Χ1 είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αυτοκίνητο, μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες μιας 4μελους οικογένειας. H νέα μάσκα σήμα κατατεθέν των BMW την τελευταία διετία δεσπόζει και στο εμπρός μέρος της Χ1. Το κάθετο εμπρός τμήμα ενισχύει την παρουσία της, με τους λεπτούς προβολείς LED, τη μεγάλη, σχεδόν τετράγωνη μάσκα νεφρών BMW, τις γραμμές σχήματος X που αναδύονται από τα πλαϊνά τμήματα και τις εντυπωσιακές χρωμιωμένες λωρίδες στην κάτω εισαγωγή αέρα να αποτελούν στοιχεία κλειδιά στην εμφάνιση του αυτοκινήτου.

    Οι προβολείς Adaptive LED με μεγάλη σκάλα matrix, τα παλμικά φλας και η μεταβλητή κατανομή φωτεινής δέσμης διατίθενται προαιρετικά. Δομικό σχεδιαστικό στοιχείο είναι το τραπέζιο, επαναλαμβάνεται σε διάφορα μεγέθη. Το σχήμα είναι πιο μυώδες και οι γραμμές πιο έντονες. Προφανώς στη διαμόρφωση έχει παίξει σημαντικό ρόλο η αεροδυναμική. Αυτό το καταλαβαίνεις κινούμενος σύννομα στον αυτοκινητόδρομο, δεν γίνεται αισθητός κανένας αεροδυναμικός θόρυβος.

    Οδηγούμε στην Ελλάδα τη νέα BMW X1 (video)

    Στο εσωτερικό δεσπόζει η ενιαία οθόνη οργάνων και πολυμέσων BMW Curved Display. Η εκμετάλλευση των χώρων είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και η άνεση που απολαμβάνουν οι επιβάτες ίσως η καλύτερη της κατηγορίας. Ρύθμισα το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μου (1.85, 100kg) και κάθισα άνετα πίσω του όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο.

    Ο πίσω χώρος της νέας BMW X1 περιλαμβάνει τρία καθίσματα πλήρους μεγέθους που προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένη άνεση. Οι διαιρούμενες σε ποσοστό 40 : 20 : 40 πλάτες των πίσω καθισμάτων μπορούν να αναδιπλώνονται ή να ρυθμίζονται σε διαφορετική γωνία για αύξηση της χωρητικότητας του χώρου αποσκευών.

    Η ρύθμιση κατά τον διαμήκη άξονα των πίσω καθισμάτων που διατίθεται προαιρετικά μόνο για μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, παρέχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών μπορεί να αυξηθεί από 540 σε 1.600 λίτρα το μέγιστο. Ο κοτσαδόρος ρυμούλκησης που διατίθεται προαιρετικά με τη νέα BMW X1, λειτουργεί τώρα ηλεκτρικά με το πάτημα ενός μπουτόν.

    Οδηγούμε στην Ελλάδα τη νέα BMW X1 (video)

    Το αυτοκίνητο δοκιμής μας έφερε τον δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο και εξηλεκτρισμένο πετρελαιοκινητήρα συνδυαστικής ισχύος 211PS που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη τύπου Steptronic. Η κίνηση μεταδίδεται στους 4 τροχούς. Σημαντική διαφορά εντός πόλης στο σταμάτα ξεκίνα αλλά και στην ροή κάνει η ροπή των 55Νm του ηλεκτροκινητήρα που είναι σταθερά διαθέσιμη.

    Ίσως θυμάστε στο παρελθόν μια υστέρηση που είχαν οι πετρελαιοκινητήρες στις πολύ χαμηλές στροφές λόγω του τρόπου λειτουργίας των. Αυτή έχει εξαφανιστεί χάρη στη ροπή του ηλεκτροκινητήρα, με αποτέλεσμα ένα απόλυτα γραμμικό σύνολο το οποίο επιταχύνει με αγχολυτικό ρυθμό.  Υπάρχουν βέβαια και άλλες εκδόσεις αρχικά η γκάμα έχει δύο βενζινοκινητήρες και δύο πετρελαιοκινητήρες.

    Αυτοί θα συνεργάζονται με ένα κιβώτιο Steptronic επτά σχέσεων με διπλό συμπλέκτη, στάνταρ, και η κινητήρια δύναμή τους θα διοχετεύεται στο δρόμο είτε μέσω των εμπρός τροχών, ή μέσω του ευφυούς συστήματος τετρακίνησης BMW xDrive, ανάλογα με το μοντέλο. Θα ακολουθήσει η αμιγώς ηλεκτρική BMW iX1 xDrive30, δυο επαναφορτιζόμενες εκδόσεις και δύο ακόμα

    εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V. Η νέα BMW X1 κατασκευάζεται στο Regensburg της Γερμανίας, Για πρώτη φορά στην ίδια γραμμή παραγωγής κατασκευάζονται μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης, καθώς και αμιγώς ηλεκτρικά. Η τετρακύλινδρη 2.0lt xDrive23i αποδίδει μέγιστη ισχύ 160 kW/218 hp,  η 3κυλινδρη 1.5lt, sDrive18i 115 kW/156 hp ενώ οι δυο δίλιτρες πετρελαικίνητες εκδόσεις αποδίδουν 150 και 211PS αντίστοιχα.

    Η BMW Χ1 διατίθεται άμεσα στη χώρα μας με τιμές που ξεκινούν από 37χ. ευρώ και ανεβαίνουν στην περίπτωση του αυτοκινήτου δοκιμής μας στα 54χ. ευρώ. Ολοκληρωμένη άποψη θα σχηματίσουμε αφότου ολοκληρώσουμε την αναλυτική δοκιμή. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι παραπάνω από θετικές. Προφανώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός ενδεικτικά αναφέρουμε τα Mercedes GLA, Alfa Romeo Tonale και Lexus UX.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα trailer παντός εδάφους!

    Τελικοί του F1 in Schools στην Ελλάδα!



    ΣΧΟΛΙΑ