• AUTO

    Nissan και Taxiplon κυκλοφορούν το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό ταξί στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Το πρώτο ταξί Nissan LEAF με την μπαταρία των 62Kwh αναμένεται να ταράξει τα νερά στην κατηγορία των ταξί και στην Ελλάδα, καθώς η αξιοπιστία του και οι τεχνολογίες που το συνοδεύουν, η κορυφαία άνεση για τον οδηγό και τους επιβάτες του, η μεγάλη αυτονομία, το εξαιρετικά οικονομικό κόστος χρήσης και συντήρησης, η εργονομία του και φυσικά η φιλικότητά του προς το περιβάλλον, θα αποτελέσουν τα απόλυτα πλεονεκτήματα για τον Έλληνα επαγγελματία αυτοκινητιστή, που δύσκολα θα συναντήσει σε άλλα μοντέλα του ανταγωνισμού.

    Στην τελετή παράδοσης του ταξί, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Nissan -Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., Τάκης Θεοχαράκης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Και είναι ένα γεγονός που υποδεχόμαστε όλοι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση αλλά και μεγάλες προσδοκίες. Η Taxiplon, με το πρώτο ηλεκτρικό ταξί στην Ελλάδα, ένα αυτοκίνητο που προσφέρει αυτονομία έως 528 χλμ αλλά και ταυτόχρονα μηδενικούς ρύπους, ανοίγει νέους δρόμους. Τα ταξί με μηδενικούς ρύπους είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλουν πάρα πολύ στο να αναπνέουμε πολύ καθαρότερο αέρα στις πόλεις μας».

    Nissan LEAF

    Με μισό εκατομμύριο LEAF να έχουν ήδη πωληθεί σε όλη την Υφήλιο, ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα αυτού του πρωτοποριακού οχήματος μηδενικών εκπομπών. Κινούμενο αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και γεμάτο με έξυπνη τεχνολογία, το Nissan LEAF είναι εμπλουτισμένο με πρωτοποριακές καινοτομίες, όπως το e-Pedal που επιτρέπει στον οδηγό του να οδηγεί και να φρενάρει με έναν εντελώς νέο και απρόσκοπτο τρόπο.

    Επιπλέον, το Nissan LEAF έχει μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει τα 528 χιλιόμετρα στην έκδοση e+ με την μπαταρία των 62KWh, σε αστικό κύκλο οδήγησης και σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών και κατανάλωσης του WLTP, σκοπεύοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις των σύγχρονων αυτοκινητιστών, με μια κομψή εμφάνιση τόσο μέσα, όσο και από έξω.

    Το νέο e-powertrain (ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο) του Nissan LEAF, με την μπαταρία των 62KWh, προσφέρει μια εκπληκτική, γραμμική απόδοση ισχύος 160KW. Η ροπή έχει αυξηθεί στα 340 Nm, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιτάχυνσης, με το 0-100 χλμ/ώρα να έρχεται σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα !

    Το Nissan LEAF διαθέτει τρεις κύριες νέες ευφυείς τεχνολογίες οδήγησης. Η πρώτη ακούει στο όνομα ProPILOT, το προηγμένο σύστημα υποστήριξης του οδηγού. Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια οδήγησης σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας την οδήγηση ευκολότερη, λιγότερο φορτισμένη και πιο χαλαρωτική.

     

    Η δεύτερη είναι το ProPILOT Park, που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων σχετικά με τη στάθμευση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εφόσον ενεργοποιηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου του συστήματος διεύθυνσης, επιτάχυνσης, πέδησης και επιλογής ταχυτήτων, για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης. Κατά συνέπεια, εξαλείφει το άγχος του οδηγού κατά τη στάθμευση προσφέροντας ασφάλεια και ακρίβεια κατά τη διαδικασία.

    Η τρίτη τεχνολογία, το e-Pedal, είναι κάτι επαναστατικό που αλλάζει τον τρόπο που οδηγούμε. Επιτρέπει στους οδηγούς να εκκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματήσουν απλά ρυθμίζοντας το πάτημα στο πεντάλ γκαζιού. Όταν το πεντάλ είναι πλήρως ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές πλαγιές, μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ. Η απόκριση του e-Pedal επιτρέπει στους οδηγούς να μεγιστοποιήσουν την οδηγική απόλαυση, όταν βρίσκονται σε ανοικτό δρόμο.

    Ωστόσο, το συμβατικό πεντάλ φρένου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις πέδησης.

    Οι ιδιοκτήτες του Nissan LEAF θα επωφεληθούν επίσης από ένα νέο interface με μια εφαρμογή για smartphones, που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης του οχήματός τους, να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης και να προθερμαίνουν ή να ψύχουν το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία, πριν καν το οδηγήσουν!

    Εξωτερική σχεδίαση: κομψή σιλουέτα με σωστή δόση “τεχνολογίας”

    Ο σχεδιασμός τoυ Nissan LEAF, εκφράζει τη φιλοσοφία της μάρκας για το μέλλον. Το μπροστινό μέρος διαθέτει τη χαρακτηριστική μάσκα V-motion της Nissan, η οποία αντανακλά το DNA που μοιράζεται με τα άλλα κορυφαία μοντέλα της φίρμας, όπως τα Nissan X-Trail και Qashqai. Ωστόσο, το μπλε χρώμα της μάσκας, ένα νέο χαρακτηριστικό υπογραφής για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα της Nissan, κάνει το LEAF να ξεχωρίζει. Παράλληλα, η “πλωτή” οροφή προσθέτει στυλ και αίσθηση κίνησης, ενώ οι κομψοί προβολείς LED ενσωματώνουν τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τύπου μπούμερανγκ της Nissan.

    Εσωτερική διακόσμηση: αίσθηση ασυναγώνιστης ποιότητας για μοναδικό συναίσθημα

    Το εσωτερικό του Nissan LEAF έχει πλήρως ανασχεδιαστεί, προσφέροντας εκλεπτυσμένη εμφάνιση και αίσθηση. Χάρη στα υλικά υψηλότερης ποιότητας με την τέλεια εφαρμογή και φινίρισμα, “ανυψώνει” την παραμονή του οδηγού και των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο.

    Ο οδηγός και οι επιβάτες θα εκτιμήσουν δεόντως την χαρακτηριστική “υπογραφή” με την μπλε ραφή στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι, όπως και τη νέα όψη της οθόνης TFT 8 ιντσών. Η διάταξη της οθόνης έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως είναι η τεχνολογία Safety Shield, η κατάσταση φόρτισης, το αποτύπωμα” ισχύος και οι πληροφορίες του συστήματος ήχου και πλοήγησης. Επίσης τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto έχουν προστεθεί στο σύστημα ψυχαγωγίας, για απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με τα smartphones.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πρόγραμμα το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους αμιγώς ηλεκτρικό Nissan LEAF σε μια συμφέρουσα τιμή που ξεκινά από τις 24.630€ για την έκδοση με την μπαταρία των 40Kwh (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή και στην απόσυρση παλαιού οχήματος). Παράλληλα, με τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την προώθηση και την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, επιδοτείται η εγκατάσταση έξυπνου οικιακού φορτιστή (wallbox), ενώ θα δημιουργηθούν υποδομές φόρτισης στις θέσεις στάσης και στάθμευσης των οχημάτων ταξί.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ