• AUTO

    Mercedes F1: Ιδού η W14 (video)!


    Η Mercedes παρουσίασε σήμερα το νέο της μονοθέσιο, που αποτελεί προϊόν των δυσκολιών της περσινής χρονιάς.

    Μετά από ένα απίστευτο σερί 8 πρωταθλημάτων στους κατασκευαστές που όμοιό του δεν γνώρισε ποτέ η F1, η ομάδα της Mercedes έχασε πέρυσι τον τίτλο από τη Red Bull. H ομάδα έχει στο ενεργητικό της 125 νίκες ως κατασκευαστής, η πρώτη σημειώθηκε το 1954 στο Γαλλικό GP και η τελευταία στη Βραζιλία πέρυσι. Αυτή ήταν η μοναδική νίκη της ομάδας πέρυσι, μιας ομάδας που τα προηγούμενα χρόνια είχε σαρώσει. Το νέο μονοθέσιο της ομάδας το 14ο στη σύγχρονη εποχή, η W14 έχει σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας όλα τα μαθήματα/παθήματα της περσινής χρονιάς. Αυτά οδήγησαν σε αλλαγές στη σχεδίαση ειδικά στην περιοχή του καλύμματος της υβριδικής μηχανής αλλά και κάτω από αυτό. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί καθώς χωρίς βαφή, το γυμνό ανθρακόνημα, ζυγίζει λιγότερο. Η αγωνιώδης προσπάθεια για εξοικονόμηση ακόμη και γραμμαρίων είναι ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης των ομάδων φέτος. Η ομάδα θα χρησιμοποιεί υβριδική μηχανή Mercedes, ελαστικά Pirelli και θα έχει οδηγούς τους Lewis Hamilton και George Russell για 2η συνεχή χρονιά. Σε ρόλο εφεδρικού οδηγού ο γιος του Michael, Mick Schumacher.

    Ο επικεφαλής της ομάδας Toto Wolff τόνισε:  «Ελπίζουμε και προσδοκούμε να είμαστε σε θέση να παλέψουμε για το πρωτάθλημα. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές μας ήταν πολύ δυνατοί πέρυσι, και θα πρέπει να τους φτάσουμε. Ο αγώνας για την κορυφή απαιτεί ανθεκτικότητα, ομαδική εργασία και αποφασιστικότητα. Αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση, βάζουμε την ομάδα πάνω απ’ όλα και δεν θα αφήσουμε καμία παράμετρο που μπορεί να μας δώσει έστω και ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Φέτος, θα τα δώσουμε όλα για να επιστρέψουμε στην κορυφή».

    Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Mike Elliott συμπλήρωσε: «Πέρυσι, αφού καταλάβαμε τι έπρεπε να κάνουμε, χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να το καταφέρουμε. Προς το τέλος της σεζόν, η απόδοσή μας βελτιώθηκε αλλά το χειμώνα αρχίσαμε από την αρχή. Κάναμε όλα όσα θέλαμε να κάνουμε στη W13, αλλά μπορέσαμε λόγω περιορισμών ή επειδή επικεντρωνόμασταν στη διόρθωση άλλων προβλημάτων. Οι τομείς που επικεντρωθήκαμε είναι η μείωση του συνολικού βάρους, η καλύτερη ισορροπία κρατήματος και η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνικοί κανονισμοί στην αεροδυναμική. Έχουμε ελαφρύτερο σασί, διαφορετική γεωμετρία εμπρός ανάρτησης, αλλαγές στο σύστημα ψύξης και διαφοροποιημένη αεροδυναμική φιλοσοφία βασισμένη στα περσινά διδάγματα. Σ’ αυτή τη γενιά μονοθεσίων αυτοκινήτων, η απόδοση βρίσκεται στη λεπτομέρεια. Όταν κοιτάξετε το W14, θα δείτε το DNA του W13 αλλά και πολύ εξέλιξη και βελτίωση λεπτομέρειας».

    Καθώς οι υβριδικές μηχανές δε θα εξελιχθούν ως και το 2025 η δουλειά των μηχανικών στο Brixworth έχει επικεντρωθεί σε δυο τομείς: αξιοπιστία και λογισμικό.

    Μιλώντας σχετικά ο Hywel Thomas, επικεφαλής του τμήματος υβριδικών μηχανών ξεκαθάρισε: «Ξεκινώντας η χρονιά σταματά η εξέλιξη των μηχανών οπότε έχουμε πολύ δουλειά. Έχουμε τελευταία βελτιώσει την απόδοση χρησιμοποιώντας μέσω του κατάλληλου λογισμικού διαφορετικά τη μηχανή. Πέρυσι λόγω των αναπηδήσεων οι μηχανές είχαν καταπονηθεί. Φέτος είναι πιο ανθεκτικές στα χτυπήματα, αν και φροντίσαμε να μειώσουμε το φαινόμενο των αναπηδήσεων».

    Από την πλευρά του ο Hamilton μιλώντας τόνισε: «Είμαι μέλος της ομάδας πάνω από μια δεκαετία και η προσπάθεια όλων δε σταματά να με εκπλήσσει. Αποτελεί έμπνευση για μένα το πάθος και η επιμονή στη λεπτομέρεια που έχουν όλοι. Ανυπομονώ να αγωνιστώ νιώθω ήρεμος, γεμάτος ενέργειας και έχω επικεντρωθεί στο στόχο. Είμαι έτοιμος να κάνω ότι χρειάζεται για να κερδίσω». Ο Russell πρόσθεσε: «Με εντυπωσίασε το πόσο βελτίωσε πέρυσι η ομάδα το μονοθέσιο. Βρήκαμε το δρόμο και ανυπομονώ να δω πως προοδεύσαμε το χειμώνα. Αισθητικά το νέο μονοθέσιο δείχνει σπουδαίο. Είναι επιθετικό ξεχωρίζει. Μου αρέσει πολύ ο χρωματισμός του».

    Τεχνικά χαρακτηριστικά W14

    Σασί από ανθρακόνημα, προστατευτικό halo

    Κιβώτιο στο διαμήκη άξονα με 8 σχέσεις και όπισθεν

    Συμπλέκτης από ανθρακόνημα

    Αεριζόμενοι δίσκοι Carbone Industries Carbon από ανθρακόνημα (εμπρός και πίσω)

    Εμπρός ανάρτηση: Ψαλίδια από ανθρακόνημα, ελατήρια με ράβδους ώσης και αποσβεστήρες

    Πίσω ανάρτηση: Ψαλίδια από ανθρακόνημα, ελατήρια με ράβδους έλξης και αποσβεστήρες

    Ζάντες: BBS

    Ελαστικά Pirelli 18 ιντσών εμπρός πίσω

    Μήκος: 5m

    Πλάτος: 2m

    Ύψος: 0.97m

    Βάρος με υγρά και οδηγό: 798 kg

    Υβριδική μηχανή

    Ελάχιστο βάρος: 150kg

    Κωδικός: Mercedes-AMG F1 M14 E PERFORMANCE

    Κυβισμός: 1600 cc. 6 κύλινδροι περιεχόμενη γωνία V, 90 μοίρες, 24 βαλβίδες

    Mέγιστος αριθμός στροφών: 15,000

    Μονός υπερτροφοδότης

    Μέγιστη ροή καυσίμου: 100 kg/hr

    Μέγιστη ποσότητα καυσίμου στον αγώνα: 110 kg

    Διάταξη: 90° V6 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο

    Άμεσος ψεκασμός πίεση 500 bar

    Σύστημα ERS

    Διάταξη: Υβριδικό σύστημα ανάκτησης ενέργειας με ηλεκτροκινητήρες/γεννήτριες

    Μπαταρίες: Ιόντων λιθίου με ελάχιστο βάρος 20 kg

    Χωρητικότητα: 4 MJ

    MGU-K μέγιστη ισχύ: 120 kW (163cv)

    MGU-K ρυθμός περιστροφής rpm: 50,000

    MGU-H ρυθμός περιστροφής rpm: 125,000

    Διαβάστε επίσης

    SF 23: Γεννήθηκε πρωταθλήτρια (τεχνική ανάλυση);



    ΣΧΟΛΙΑ