• AUTO

    Πρακτική φόρτιση στα Praktiker μέσω Blink

    • Τάκης Πουρναράκης

    Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάτοχος ενός επαναφορτιζόμενου οχήματος είναι η καθημερινή φόρτιση.

    Η Mercedes παρουσιάζει, το ένα μετά το άλλο, επαναφορτιζόμενο μοντέλα στην γκάμα της. Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την A Class Sedan 250e, αυτές τις μέρες οδηγούμε την A Class 250e. Το υβριδικό σύστημα της 250e αποτελείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.3lt/160PS και έναν ηλεκτροκινητήρα 102PS. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος ανέρχεται στα 218PS. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως είναι η ροπή των 450 Nm που σε μεγάλο ποσοστό είναι σταθερά διαθέσιμη λόγω του ηλεκτροκινητήρα. Η υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου, ζυγίζει περίπου 150kg εδράζεται κάτω από το πίσω κάθισμα και έχει χωρητικότητα 15,6 kWh. Το τεπόζιτο καυσίμου έχει περιοριστεί στα 35lt ώστε να δοθεί έμφαση στην ηλεκτροκίνηση. Η Α Class δοκιμής μας διέθετε ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Ο θερμικός κινητήρας ενεργοποιείται αποκλειστικά από τον ηλεκτρικό, οπότε η κλασσική μίζα δεν υπάρχει πλέον.

    Εντός πόλης, η Α250e είναι η επιτομή της άνεσης. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, άνετο, αθόρυβο, που κινείται ως επί το πλείστον ηλεκτρικά και έχει μια γοητευτική αβίαστη επιτάχυνση. Σίγουρα μπορείς να κινηθείς καθημερινά αμιγώς ηλεκτρικά καθώς η σχετικά μεγάλη μπαταρία και η απόδοση του υβριδικού συστήματος εξασφαλίζουν στην πράξη 60km εντός πόλης. Προφανώς εντός του 24ωρου απαιτείται να φορτίσεις τη μπαταρία ξανά. Θες περίπου 7 ώρες σε οικιακή πρίζα και 2 ώρες σε φορτιστή. Αν όμως δεν έχεις πρόσβαση σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης με παροχή ρεύματος, τι επιλογές έχεις;

    Ψάξαμε τι μπορούμε να κάνουμε και μια επιλογή είναι οι φορτιστές της Blink. Η Globalsat ως εμπορικός αντιπρόσωπος της Blink Charging Hellas, οδήγησε σε συνεργασία τη Blink με την Praktiker, έχοντας σαν αποτέλεσμα την τοποθέτηση σταθμών φόρτισης σε όλα τα καταστήματα Praktiker στην Αττική. Οι σταθμοί φόρτισης Blink Mode 3 AC 2×22 τοποθετήθηκαν και λειτουργούν στα εξής σημεία: Praktiker Παλλήνης, Praktiker Ελληνικού, Praktiker Μάνδρας, Praktiker Μεταμόρφωσης, Praktiker Αγίας Βαρβάρας. Στο κατάστημα Praktiker στον Ταύρο έχουν μάλιστα τοποθετηθεί δυο διπλοί σταθμοί φόρτισης, με στόχο να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών του καταστήματος και της ευρύτερης περιοχής

    Εμείς πήγαμε στο Praktiker της Παλλήνης για να δοκιμάσουμε τη διαδικασία η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται είτε να έχεις κάρτα της Blink είτε να έχεις κατεβάσει και ενεργοποιήσει τη σχετική εφαρμογή στο τηλέφωνό σου.  Ο ρυθμός φόρτισης εξαρτάται εν τέλει από το λογισμικό του αυτοκινήτου. Η Mercedes A250e αποφάσισε να δεχτεί ρυθμό φόρτισης 3.5kwh οπότε ήθελε περίπου 4 ώρες για να γεμίσει. Άπλετος χρόνος για ψώνια. Το δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Blink στην Ελλάδα διαθέτει ήδη σημεία φόρτισης ανά 50 χιλιόμετρα και από πόλη σε πόλη. Καλύπτει τις ανάγκες τόσο των αστικών, όσο και των υπεραστικών μετακινήσεων ηλεκτροκίνησης και διαρκώς πυκνώνει και αναπτύσσεται.

    Στο Praktiker Παλλήνης συναντήσαμε και τον γενικό διευθυντή της Globalsat Κώστα Αγραφιώτη: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας με την Praktiker, καθώς πρωτοστατεί σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ, δεκάδες μοντέλα διατίθενται στην ελληνική αγορά, τα περισσότερα επιδοτούνται κιόλας από το κράτος. Tο επόμενο χρονικό διάστημα οι ιδιωτικές εταιρείες και οι Δήμοι ανά την Ελλάδα θα εγκαταστήσουν χιλιάδες σημεία φόρτισης. Στόχος μας να πρωταγωνιστήσουμε στην αγορά αυτή και να ενισχύσουμε το δίκτυο της Blink Charging Hellas, ενισχύοντας ενεργά την αγορά της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.»

    Η Globalsat είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες – διανομείς προϊόντων τεχνολογίας, οικιακών μικροσυσκευών και αυτοματισμού γραφείου στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα δραστηριοποιείται στη διανομή προϊόντων κινητής τηλεφωνίας και πληροφορικής, ειδών σπιτιού και μικροσυσκευών, εικόνας και ήχου, ειδών και εργαλείων κήπου, παιχνιδιών. H εταιρεία συνεργάζεται, σε αρκετές περιπτώσεις και κατ’ αποκλειστικότητα, με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας, των οποίων τα προϊόντα διαθέτει στην ελληνική αγορά και τους τελικούς καταναλωτές της, μέσω του δικτύου συνεργατών της. Επιπλέον, η GLOBALSAT παρέχει Β2Β επαγγελματικές λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    Η Praktiker Hellas, μετρώντας 29 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, αποτελεί το Νo. 1 Ελληνικό Δίκτυο DIY & Home Improvement, εκπαιδεύοντας τους καταναλωτές γύρω από τη φιλοσοφία «Φτιάξ’ το μόνος σου» (Do-it-Yourself). Διαθέτοντας 16 καταστήματα συνολικής έκτασης 100.000 τ.μ., ένα δυναμικό e-shop και δύο b2b Centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για επαγγελματίες, προσφέρει ετησίως σε περισσότερους από 6.000.000 πελάτες αγοραστικές εμπειρίες κορυφής, για κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή. Παράλληλα, αποτελεί one-stop-shop για κάθε ανάγκη του σπιτιού και του κήπου, παρέχοντας καθημερινά 50.000 προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

    Από τον Απρίλιο του 2014, η εταιρεία έχει ενσωματωθεί στον κορυφαίο καναδικό Όμιλο Fairfax Financial Holdings Limited, γνωστό για το σημαντικό ιστορικό επιτυχημένων επενδύσεων σε διεθνείς εταιρίες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εταιρικών αξιών από το 1985. Επιπλέον, η Praktiker Hellas δίνοντας έμφαση στη διαρκή της ανάπτυξη και εξέλιξη, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συστημάτων της, την ανακαίνιση των υπαρχόντων καταστημάτων της καθώς και την επέκταση του δικτύου της με νέα, στην Αττική και την περιφέρεια.

    Η Blink (Nasdaq: BLNK, BLNKW) είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν και λειτουργούν δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Αμερική σε αυτοκινητόδρομους και μεγάλες πόλεις. Η εταιρεία αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και τη διάθεση, λειτουργία και διαχείρισή τους μέσω συμφωνιών μακροχρόνιας μίσθωσης. Στην Ευρώπη δραστηριοποιείται μέσω της Blink Charging Europe που είναι μια κοινοπραξία μεταξύ των EUNICE ENERGY GROUP (EEG), κορυφαία εταιρεία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και της BLINK CHARGING Co.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Η επόμενη μέρα της ηλεκτροκίνησης!

    Οδηγούμε το Hyundai Kona Electric (video)!

    Παπαστεργίου: «Ζω από, με και για την τεχνολογία»