• AUTO

    Ferrari: Το πρώτο μεγάλο λάθος του Βασέρ!

    MARANELLO F1/2023F1/2023 © Scuderia Ferrari Press Office


    Ο 55χρονος Γάλλος βρίσκεται εδώ και λίγες βδομάδες στο τιμόνι της Scuderia και έδωσε την πρώτη του.

    Είναι λογικό να περιμένεις κοινοτυπίες στην πρώτη συνέντευξη του νέου αγωνιστικού διευθυντή της Ferrari. Ο Βασέρ που ανέλαβε στις αρχές του χρόνου, προφανώς προσπαθεί να αντιληφθεί «τι παίζει» να αξιολογήσει πρόσωπα και πράγματα να χτίσει σχέσεις και συμμαχίες εντός της ομάδας. Μιλώντας σχετικά αποκάλυψε ότι μιλά καθημερινά και τρώει συχνά με τον ceo της Ferrari Μπενετέτο Βίνια ενώ έχει συνεχή επαφή και με τον πρόεδρο Τζον Έλκαν. Προφανώς αμφότεροι δεν γνωρίζουν πολλά για την καθημερινή λειτουργία της ομάδας, δεν εξελίσσουν, δεν μπορούν να χαράξουν στρατηγική.

    Ο Βασέρ θεωρεί ότι όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων την ώρα του αγώνα υπάρχει πρόβλημα γιατί «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει». Μένει να δούμε αν θα προτάξει το σωστό λάλημα την κρίσιμη στιγμή. Εκεί όμως που ο Γάλλος μάνατζερ έκανε ήδη το πρώτο καθοριστικό λάθος είναι όσον αφορά στην οριοθέτηση των ρόλων ανάμεσα στους οδηγούς: «Έχουμε δυο πολύ καλούς οδηγούς που μπορεί να κάνουν τη δουλειά. Έχουμε τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε δυο πανομοιότυπα μονοθέσια, την ίδια δομή και την ίδια υποστήριξη. Ο στόχος είναι να κερδίσεις με Ferrari και να κερδίσεις για τη Ferrari. Δεν θα υπάρξει Νο 1 και Νο2. Αν χρειαστεί να παρέμβω κάποια στιγμή, θα παρέμβω. Δεν έχει σημασία αν θα στηρίξω τον έναν ή τον άλλο, αν χρειαστεί θα παρέμβω κατά τη διάρκεια της σεζόν».

    Όπως έχουν γράψει επανειλημμένα ποτέ(!) στην ιστορία της F1 δεν υπήρξε περίπτωση να πάρει το πρωτάθλημα οδηγός που δεν είχε ξεκάθαρα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του. Εξαίρεση αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις όπου η ομάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και τόσο μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες που οι οδηγοί της έκαναν με άνεση το 1-2 στους αγώνες και στην τελική βαθμολογία (π.χ. McLaren 1988, Mercedes 2016). Τα γράφαμε από πέρυσι, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, και εδώ. Είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: Δεν μπορείς να κοντράρεις το Φερστάπεν και το Χάμιλτον χωρίς να έχεις Νο 1 οδηγό που θα σταθεί απέναντί τους. Την ώρα που οι Σάινθ Λεκλέρκ θα φαγώνονται μεταξύ τους, οι δυο πρωταθλητές θα μαζεύουν βαθμούς για το πρωτάθλημα. Δυστυχώς για τη Ferrari, ο Βασέρ διατηρεί την ίδια νοοτροπία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία!

    Διαβάστε επίσης

    Άσπεν: Παίζοντας στο χιόνι!



    ΣΧΟΛΙΑ