• AUTO

    F1 Βραζιλία: Ο Ράσελ ψάχνει την πρώτη του νίκη!

    2022 Sao Paulo Grand Prix, Saturday – Steve Etherington


    Ο οδηγός της Mercedes κυριάρχησε στον αγώνα σπριντ και στοχεύει σήμερα στην 1η του νίκη για λογαριασμό της Mercedes.

    Για πρώτη φορά φέτος σε αγώνα οι Mercedes θα εκκινήσουν από τις δυο πρώτες θέσεις. Ο Ράσελ από την πρώτη και ο Χάμιλτον δίπλα του. Ο Λιούις Χάμιλτον σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα σπριντ τόνισε ότι πρέπει η γερμανική ομάδα να κάνει το 1-2 στον αγώνα: «Εκκίνησα 8ος και σιγά σιγά ανέβηκα. Συγχαρητήρια στο Τζόρτζ και σε όλους πίσω στο εργοστάσιο, όλοι εργάζονται τόσο σκληρά φέτος. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Για εμάς το να είμαστε στην πρώτη σειρά του αγώνα είναι απίστευτο. Πρέπει να είμαστε σε θέση να δουλέψουμε ως ομάδα και να κρατήσουμε, ελπίζουμε, αυτές τις θέσεις ως το τέλος».

    Ο Χάμιλτον τερμάτισε 3ος στον αγώνα σπριντ ανάμεσα στις δυο Mercedes ήταν ο Κάρλος Σάινθ με τη Ferrari. Ο Ισπανός έχει ποινή 5 θέσεων στην εκκίνηση λόγω αλλαγής θερμικού κινητήρα και έτσι θα εκκινήσει 7ος. Χτες κατάφερε να περάσει το Φερστάπεν και το Μάγκνουσεν που εκκινούσε 1ος και να αναρριχηθεί στην 2η θέση της κατάταξης. Μιλώντας σχετικά ο Ισπανός οδηγός τόνισε: «Έχουμε καλό ρυθμό, απλά οι Mercedes βελτιώθηκαν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με τη μέση γόμα που θα χρησιμοποιήσουμε στην αρχή όπως το έκανε ο Φερστάπεν στο σπριντ. Πρέπει να περάσουμε τις Mercedes στην πίστα. Εκκινώ 7ος και ο Σαρλ 5ος και πρέπει να πάμε καλά στον αγώνα αν θέλουμε να τους κερδίσουμε».

    Ο Σάινθ πέρασε το Φερστάπεν που είχε τη μέση γόμα, κατά τη διάρκεια του προσπεράσματος είχαν μια μικρή επαφή που προκάλεσε ζημιά στην εμπρός αεροτομή της Red Bull. Επαφή είχαν και οι δυο Alpine μεταξύ τους με τον Αλόνσο να πηγαίνει αψυχολόγητα από την εξωτερική στη στροφή 4 να χάνει τον έλεγχο πάνω στο κερμπ και να ακουμπά την Alpine του Οκόν. Σα να μην έφτανε αυτό ο Ισπανός κόλλησε πίσω από το άλλο μονοθέσιο της ομάδας του στην ευθεία και έσπασε πάνω του την αεροτομή. Ακριβώς το ίδιο λάθος είχε κάνει με το Στρολ στο Ώστιν πριν τρεις εβδομάδες. Οι αγωνοδίκες αφού εξέτασαν το συμβάν επέβαλαν ποινή 5 δευτερολέπτων στον Ισπανό που παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και χτύπησε πάνω στον Οκόν.

    Ήταν ένας πολύ κακός αγώνας για την Alpine και καθώς η McLaren πήρε 2 βαθμούς από την 7η θέση του Νόρις η διαφορά μεταξύ τους μειώθηκε στους 5 βαθμούς. Με δεδομένο ότι σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδος (απευθείας ΕΡΤ, Cosmote) οι McLaren ξεκινούν μπροστά από τις Alpine θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μη χάσουν στη γαλλική ομάδα την 4η θέση στους κατασκευαστές.  Αξίζει να τονιστεί πως ο Μάγκνουσεν που εκκινούσε 1ος κατάφερε να κρατηθεί στην 8η θέση και να δώσει έναν πολύτιμο βαθμό στη Haas στη μάχη της 8ης θέσης στους κατασκευαστές.

    Στο σημερινό αγώνα οι Mercedes ψάχνουν την 1η τους φετινή νίκη. Θα φανεί αν θα τα καταφέρουν να κρατήσουν τις Red Bull πίσω τους. Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς οι περσινοί πρωταθλητές παλεύουν για τη 2η θέση με τη Ferrari η οποία έχει προβάδισμα 36 βαθμών. Στον αγώνα σπριντ όλοι οι πρωταγωνιστές έβαλαν την μαλακή γόμα. Μόνο ο Φερστάπεν έβαλε τη μέση γόμα και γι’ αυτό έχασε θέσεις από το Ράσελ και το Σάινθ. Η διαφορά ρυθμού ανάμεσα στη μέση και τη μαλακή γόμα είναι μικρή ενώ η σκληρή γόμα είναι 1 sec πιο αργή.

    Οι αναλύσεις της Pirelli δείχνουν ότι ταχύτερη είναι η στρατηγική δυο αλλαγών: Εκκίνηση με μαλακή γόμα και δυο αλλαγές με μέση γόμα. Επίσης μπορεί εναλλακτικά να γίνουν δυο μέρη με τη μαλακή και ένα μέρος με τη μέση γόμα. Μια ακόμη περίπτωση είναι η στρατηγική μιας αλλαγής με χρήση της σκληρής γόμας. Εκκίνηση με τη μαλακή γόμα και μετά χρήση της σκληρής. Το πόσο θα ανέβουν οι θερμοκρασίες σήμερα θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

    Η σημερινή σειρά εκκίνησης είναι:

    Ο αγώνας εκκινεί στις 20:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί απευθείας από ΕΡΤ, Cosmote. Μια ώρα νωρίτερα στις 19:00 ξεκινά στην ΕΡΤ η ειδική εκπομπή για τη F1.

    Διαβάστε επίσης

    F1 Βραζιλία: Η βροχή έδειξε Μάγκνουσεν!



    ΣΧΟΛΙΑ