• AUTO

    F1: O Φρανκ Ουίλιαμς που γνώρισα…

    Φρανκ Ουίλιαμς

    Φρανκ Ουίλιαμς


    Έφυγε σε ηλικία 79 ετών ο εμβληματικός ιδρυτής, Φρανκ Ουίλιαμς, της ομώνυμης ομάδας που σάρωσε τα πρωταθλήματα τις δεκαετίες 1980 – 1990.

    Είχα την ευκαιρία να ακούσω δια ζώσης αρκετές φορές όσα είχε να πει, να δω τις στριφνές του εκφράσεις χωρίς να μπορέσω να τις αποκωδικοποιήσω κυρίως, όμως, τον γνώρισα μέσα από τις πράξεις του. Είχε το χούι να απολύει τους πρωταθλητές του: Πικέ, Μάνσελ, Προστ, Χιλ, Βιλνέβ. Επρόκειτο για ένα δογματικό άνθρωπο με ακραίες πολλές φορές απόψεις και συμπεριφορές που επικεντρώνονταν σ’ έναν στόχο: Τις νίκες και τον τίτλο. Κατάφερε ξεκινώντας από το πουθενά, ως πωλητής λαχανικών να δημιουργήσει μια ομάδα που εκτόπισε Ferrari, McLaren και πήρε 9 τίτλους στους κατασκευαστές και επτά τίτλους στους οδηγούς από το 1980 ως το 1997. Κέρδισε το θαυμασμό της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας, διευθύνοντας από το αναπηρικό του καροτσάκι την πιο πετυχημένη ομάδα στη F1 στη χρυσή της δεκαετία: 1987 – 1997.

    Φρανκ Ουίλιαμς
    Με τον Πάτρικ Χεντ (αριστ.) ίδρυσαν την ομάδα-θρύλο

    Ο Ουίλιαμς ξεκίνησε από τις λαϊκές αγορές προτού δημιουργήσει τη Frank Williams Racing Cars. Η ομάδα του αγωνίστηκε σε υποδεέστερες κατηγορίες Formula 2, Formula 3. Το 1969 ξεκίνησε στη F1, και το 1970 έχασε σε δυστύχημα στο Ολλανδικό GP τον φίλο του Πιερ Κουράζ. Δυστυχώς δεν ήταν η μόνη απώλεια για την ομάδα του. Τα οικονομικά δεν πήγαιναν καλά, αναγκάστηκε να πουλήσει την ομάδα και μαζί με το μηχανικό Πάτρικ Χεντ δημιούργησαν το 1977 μια νέα: τη Williams Grand Prix Racing. Νοίκιασαν ένα παλιό εργοστάσιο χαλιών για έδρα της ομάδας. Ταίριαξαν και η πρώτη τους νίκη ήρθε πίσω στο 1979 στο Βρετανικό GP. Αμφότεροι κυνικοί και πολύ σκληροί πρώτα με τον εαυτό τους, διοικούσαν την ομάδα με στρατιωτικό τρόπο. Το 1980 πήραν τον τίτλο με τον Άλαν Τζόουνς. Ο Ουίλιαμς σε συνεντεύξεις του παραδέχονταν την συμβολή του Πάτρικ Χεντ στην επιτυχία. Καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από τροχαίο ατύχημα το 1986. Σε μια εποχή που είχε την ομάδα αλλά και οικογένεια με τρία παιδιά: Τζόναθαν, Κλαίρ, Τζέιμ. Κρατήθηκε στη ζωή με κίνητρο για την ομάδα και την οικογένεια. Πέρασε στην ιστορία για την δύναμή του να επανέλθει καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι και να τρέξει την ομάδα του, ταξιδεύοντας συνεχώς για πάνω από 15 χρόνια σε όλο τον πλανήτη. Η ομάδα τη χρυσή της περίοδο από το 1980 ως το 1997 πήρε 113 νίκες.

    Φρανκ Ουίλιαμς

    Ο Ουίλιαμς χρησιμοποιούσε στην ομάδα τη γυναίκα του, Τζίνι και αργότερα την κόρη του Κλαίρ, η οποία ανέλαβε ανεπιτυχώς τα ηνία μετά το 2010. Υπήρξαν δυο στιγμές που τον στιγμάτισαν εκείνη την εποχή. Ο θάνατος του Άιρτον Σένα το 1994, αν και ποτέ δεν καταδικάστηκε για αυτό. Ο Βραζιλιάνος πέθανε μέσα σε μια Williams, πιθανόν χάνοντας τον έλεγχο επειδή έσπασε η κολώνα του τιμονιού. Η αποχώρηση της Rothmans το 1997, έφερε και την πτώση. Τελευταίος πρωταθλητής με τη Williams έμελλε να είναι ο Ζακ Βιλνέβ. Γιός του αδικοχαμένου Ζιλ Βιλνέβ και αμφιλεγόμενος όσον αφορά την εργατικότητα και την οδηγική του ικανότητα. Πιθανόν ο τίτλος του Βιλνέβ έναντι του Μ.Σουμάχερ το 1997 να αποτελεί το πιο απτό παράδειγμα της φιλοσοφίας του Ουίλιαμς: «Έχουμε το καλύτερο μονοθέσιο, οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει τον τίτλο μ’ αυτό».

    Φρανκ Ουίλιαμς

    Ο θρύλος λέει πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Πάτρικ Χεντ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση την ίδια μέρα με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός: Μια νέα εξαιρετικά φιλότιμη καθαρίστρια μόλις είχε πιάσει δουλειά στο Γκρόουβ τη σημερινή έδρα της ομάδας. Την πρώτη μέρα στη δουλειά πήγε ασυνήθιστα νωρίς και ξεκίνησε από την έκθεση των μονοθεσίων που είχαν πάρει τίτλο. Της έκανε εντύπωση μια μεγάλη βρωμιά στην αριστερή πλευρά ενός μονοθεσίου, που ήταν επίμονη, την είχε σχεδόν καθαρίσει όταν μπήκε μέσα ο Πάτρικ Χεντ. Οι φωνές του ακούστηκαν ως το παρακείμενο σπίτι του Ουίλιαμς που κατάφτασε αλαφιασμένος. Η καθαρίστρια μόλις είχε καθαρίσει το ψυγείο της Williams του Βιλνέβ από το αποτύπωμα της ρόδας του Σουμάχερ στη Χερέθ το 1997. Το πιο σημαντικό σημάδι στην ιστορία της ομάδας είχε μόλις εξαφανιστεί.

    Φρανκ Ουίλιαμς
    Η τελευταία αναλαμπή της ομάδας ήταν ως BMW Williams με οδηγούς τους Ρ. Σουμάχερ και Μοντόγια

    Με την ομάδα του Ουίλιαμς έγιναν πρωταθλητές οι Άλαν Τζόουνς, Κέκε Ρόσμπεργκ, Νέλσον Πικέ, Νάιτζελ Μάνσελ, Αλαίν Προστ, Ντέιμον Χιλ, Ζακ Βιλνέβ. H βρετανική ομάδα συνεργάστηκε με τις Ford, Honda, Judd, Renault, BMW, Cosworth, Toyota, Mercedes. Πέρυσι τον Αύγουστο η ομάδα πουλήθηκε στο Dorilton Capital και ο Φρανκ Ουίλιαμς και η κόρη του Κλαιρ αποχώρησαν μετά το Ιταλικό GP του 2020. Η πώληση της ομάδας εξασφάλισε τις οικογένειες των παιδιών του Φρανκ. Φέτος η Williams αγωνίζεται με τους Ράσελ και Λατίφι. Ο Φρανκ Ουίλιαμς θα μείνει στο μυαλό μου ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ακραία είναι η Formula 1 και τι μπορεί να πετύχει ένας αποφασισμένος άνθρωπος ανεξάρτητα του πόσα εμπόδια αντιμετωπίζει. Η τελευταία νίκη της Williams μέχρι σήμερα είναι αυτή του Παστόρ Μαλντονάντο στο Ισπανικό GP του 2012.

    Διαβάστε επίσης:

    Θλίψη στο Formula 1: Πέθανε ο sir Φρανκ Ουίλιαμς

    Κατάρ: Γιατί η F1 ήταν πιο γρήγορη από τα Moto GP;

    Toyota Corolla: Ανανέωση στα σημεία



    ΣΧΟΛΙΑ