• AUTO

    F1 Λας Βέγκας: Η τύχη γκαζώνει!


    Ο ναός του τζόγου θα γίνει ναός της ταχύτητας αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Η αναμονή έχει σχεδόν τελειώσει. Μετά από 41 χρόνια, η Formula 1 επιστρέφει σε μια από τις πιο διάσημες πόλεις του κόσμου, στο Λας Βέγκας, περισσότερο γνωστό ως η παγκόσμια πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας. Λένε ότι όλα είναι δυνατά στο Βέγκας και το ίδιο ισχύει και για το νέο GP.

    Η εκκίνηση θα δοθεί στις 22:00 τοπική ώρα Σαββατόβραδο, θα έχει κρύο και η διαδρομή περνάει μέσα από την περίφημη λεωφόρο Strip. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της F1, την οργάνωση την έχει αναλάβει η Formula 1 δεν υπάρχει promoter, οργανωτής είναι η Liberty Media. Εάν θέλετε ένα δείγμα του τι  θα γίνει αναφέρω πως στο εσωτερικό των στροφών 7, 8 και 9, βρίσκεται το γιγάντιο αμφιθέατρο σε σχήμα μπάλας του γκολφ που ονομάζεται Sphere, το οποίο διαθέτει 1,2 εκατομμύρια οθόνες LED.

    Σε όλη την επιφάνεια των 580.000 τετραγωνικών ποδιών, μια πληθώρα εικόνων μπορεί να μεταδοθεί: Περιστρεφόμενες σφαίρες, κινούμενα γεωμετρικά σχέδια σε έναν τεράστιο βολβό του ματιού και μια εικονική επίδειξη πυροτεχνημάτων. Στο εσωτερικό, θα βρείτε ένα γήπεδο 18.600 θέσεων που υποστηρίζεται από οθόνη 160.000 τετραγωνικών ποδιών που μπορεί να σας μεταφέρει σε οποιαδήποτε τοποθεσία στον κόσμο. Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα μηχανικής.

    Στο άλλο άκρο της πίστας, θα βρείτε ένα ολοκαίνουργιο, μόνιμο κτήριο για τα πιτ τεσσάρων επιπέδων – ανάμεσα στη λεωφόρο Harmon και στη λεωφόρο Koval Lane – που εκτείνεται σε μήκος τριών γηπέδων αμερικανικού ποδοσφαίρου. Αυτό το καθιστά το μεγαλύτερο του είδους του στο πρόγραμμα της F1. Περίπου 13,75 μίλια καλωδίου από ανοξείδωτο χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν στο περιμετρικό κάγκελο και απαιτήθηκαν 20.382 κυβικά μέτρα τσιμέντου για τα οικήματα.

    Αυτό το συγκρότημα θα στεγάσει τις ομάδες, τα γκαράζ και μια πληθώρα από σουίτες φιλοξενίας. Στην οροφή του θα υπάρχει μια οθόνη βίντεο 28.000 τετραγωνικών μέτρων με τη μορφή του λογότυπου F1. Όταν ενεργοποιηθεί τη νύχτα όλες οι περίοδοι δοκιμών και αγώνα θα διεξαχθούν βράδυ θα είναι σαφώς ορατό στα αεροσκάφη από πάνω. Η οθόνη αυτή διαθέτει 22.000 μονάδες LED, οι οποίες, αν τοποθετηθούν από άκρη σε άκρη, διαθέτουν αρκετό μήκος για να κάνουν το γύρο στην πίστα του Λας Βέγκας (6,1 km 2,5 φορές.

    To κτίριο των πιτ θα είναι μόνο ένα από αυτά που θα φιλοξενήσουν τους 100.000  οπαδούς της F1 στο Grand Prix. Ο Steve Hill, πρόεδρος του Las Vegas Convention and Visitors Authority, περιμένει 120.000 επισκέπτες επιπλέον επισκέπτες είναι το δεύτερο πιο πλήρες Σαββατοκύριακο του χρόνου. Για τους ξενοδόχους, αυτό σημαίνει ότι πωλήθηκαν τουλάχιστον 60.000 επιπλέον δωμάτια και ο προβλεπόμενος άμεσος οικονομικός αντίκτυπος του αγώνα είναι ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Μόλις βρεθούν στην πόλη, οι θεατές του αγώνα θα έχουν επιλογή με σημεία θέασης. Εκτός από τα χιλιάδες δωμάτια των ξενοδοχείων που έχουν θέα στην πίστα – συμπεριλαμβανομένης της ευθείας 2 χιλιομέτρων της διάσημης λεωφόρου Strip του Βέγκας που αποτελεί μέρος της διαδρομής – υπάρχουν 18 προσωρινές κερκίδες, μαζί με 10 χώρους VIP φιλοξενίας και 12 ζώνες πρόσβασης με απλά εισιτήρια όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη δράση. Πολλά εστιατόρια και μπαρ έχουν βεράντες που διασχίζουν την πίστα και έτσι προσφέρουν μια πολύτιμη θέα, αλλά αυτές έχουν κλείσει με κρατήσεις εδώ και καιρό.

    Ο Lewis Hamilton ολοκλήρωσε μια επίδειξη στο Strip πέρυσι, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα αγωνιστεί σ’ αυτή τη διαδρομή. Πριν τον αγώνα θα υπάρχει ένα σόου γεμάτο αστέρια με τη μορφή μιας τελετής έναρξης διάρκειας 30 λεπτών, που θα λάβει χώρα στο grid. Οι Andra Day, Bishop Briggs, J Balvin, Journey, Keith Urban, Steve Aoki, Swedish House Mafia, Thirty Seconds to Mars και will.i.am θα εμφανιστούν στο λαμπερό σόου.

    Οι 20 οδηγοί θα κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ θα πρωταγωνιστήσουν και οι Blue Man Group και Cirque du Soleil. Παράλληλα 1.000 drones θα φωτίζουν τον ουρανό, 100 χορευτές θα κρατούν μεγάλες σημαίες LED και το πλήθος των 30.000 ατόμων να φοράει βραχιόλια PixMob.

    Η διαδρομή στο Βέγκας έχει μήκος 6.1km είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο ημερολόγιο πίσω από το Σπα του Βελγίου και το Jeddah Corniche Circuit της Σαουδικής Αραβίας. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι θα προσφέρει γρήγορο ρυθμό αγωνιστικής δράσης.

    Τρέχοντας αριστερόστροφα, οι οδηγοί θα έχουν τελικές ταχύτητες περίπου 342km/h, με μέση ταχύτητα 237 km/h, καθιστώντας τον έναν από τους ταχύτερους αγώνες στο ημερολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες θα φέρουν τα αεροδυναμικά πακέτα χαμηλής κάθετης δύναμης προδιαγραφών Μόντσα. Η διαδρομή είναι αρκετά πλατιά μεταξύ 12 και 15 μέτρων. Αυτό θα πρέπει να επιτρέπει στα μονοθέσια να πάνε δίπλα-δίπλα πιο εύκολα σε σύγκριση με μια πίστα όπως το Μονακό.

    Η διαδρομή είναι επίπεδη και η εκκίνηση είναι σε ελαφριά καμπύλη. Το οδόστρωμα στρώθηκε από την αρχή. Αν και το Λας Βέγκας είναι μια όαση από αστραφτερά και νέον φώτα που θα επιτεθούν στις αισθήσεις των οδηγών καθώς κινούνται στην πίστα, απαιτήθηκε μεγαλύτερη ορατότητα, ως εκ τούτου η προσθήκη 1.750 προσωρινών πυλώνων προβολέων. Παρακολουθώντας τους οδηγούς να αγωνίζονται σ’ αυτό το παζλ φώτων θα είναι ένα θέαμα που δεν έχει ξαναδεί η Formula 1. Εσείς μπορείτε να το απολαύσετε αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+.

    Διαβάστε επίσης

    Να τι φταίει για την κίνηση στον Κηφισό!



    ΣΧΟΛΙΑ