• AUTO

    ΕQS: Η ηλεκτρική Mercedes S Class


    Η EQS είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές sedan από τη Mercedes.

    Με αυτονομία που φτάνει έως και τα 770 χιλιόμετρα (WLTP) και απόδοση ισχύος έως 385 kW (520PS), το σύστημα μετάδοσης κίνησης της EQS ικανοποιεί κάθε προσδοκία που μπορεί να έχει κανείς από ένα πρωτοποριακό sedan της οικογένειας S-Class. Όλα τα μοντέλα EQS εξοπλίζονται με ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS) στον πίσω άξονα, ενώ οι τετρακίνητες εκδόσεις με σύστημα 4MATIC διαθέτουν και ένα eATS στον μπροστινό άξονα.  Η EQS σηματοδοτεί επίσης την εισαγωγή μίας νέας γενιάς μπαταριών με σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Η μεγαλύτερη από τις δύο μπαταρίες διαθέτει ωφέλιμο ενεργειακό περιεχόμενο της τάξεως των 107,8 kWh, το οποίο είναι περίπου 26 τοις εκατό περισσότερο από εκείνο στην EQC. Το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης μπαταρίας, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Mercedes, επιτρέπει την ασύρματη αναβάθμιση (over-the-air update). Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα διαχείρισης ενέργειας είναι παραμένει ενημερωμένο σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Όσον αφορά στα χημικά στοιχεία των κυψελών, η περιεκτικότητα των καθόδων σε κοβάλτιο έχει μειωθεί κατά 10 τοις εκατό.

    Η EQS μπορεί να φορτίζεται με ισχύ έως 200 kW σε σταθμούς ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα. Έτσι μέσα σε μόλις 15 λεπτά επαναφορτίζεται για 300 επιπλέον χιλιόμετρα (WLTP). Στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQS μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου με έως 22 kW. Στην Ιαπωνία, θα είναι εφικτή και η χρήση της EQS ως power bank. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα προγράμματα έξυπνης φόρτισης, τα οποία μπορούν να ενεργοποιούνται αυτόματα ανάλογα με τη θέση του οχήματος, καθώς και λειτουργίες όπως η φόρτιση με υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας.

    Η πλοήγηση με Electric Intelligence σχεδιάζει την ταχύτερη και πλέον εξυπηρετική διαδρομή, συμπεριλαμβάνοντας τις στάσεις φόρτισης, με βάση διάφορους παράγοντες, και αντιδρά δυναμικά σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης ή στη αλλαγή του τρόπου οδήγησης, για παράδειγμα. Ένα νέο χαρακτηριστικό της EQS είναι μία ένδειξη στο σύστημα infotainment (MBUX Mercedes-Benz User Experience), η οποία δείχνει εάν η χωρητικότητα της μπαταρίας επαρκεί για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης χωρίς φόρτιση. Οι σταθμοί φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής που προστίθενται από τον οδηγό έχουν προτεραιότητα κατά τον υπολογισμό της διαδρομής, και μπορούν να εξαιρούνται οι προτεινόμενοι σταθμοί φόρτισης. Επίσης, υπολογίζεται το κόστος φόρτισης ανά στάση φόρτισης.Η EQS είναι η πρώτη Mercedes που προσφέρει την επιλογή ενεργοποίησης εντελώς νέων λειτουργιών του οχήματος μέσω απομακρυσμένων ενημερώσεων λογισμικού (over-the-air, OTA) σε πολλούς τομείς.

    Παρόλο που η EQS έχει πολύ στενή συγγένεια με τη νέα S-Class, έχει βασιστεί σε μία εξολοκλήρου ηλεκτρική αρχιτεκτονική. Αυτή η εντελώς νέα φιλοσοφία επέτρεψε την υλοποίηση ενός αυστηρού Purpose Design: με τις γραμμές one-bow και τη σχεδίαση cab-forward με fastback, η EQS διαφοροποιείται ξεκάθαρα, ακόμη και με την πρώτη ματιά, από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η σχεδιαστική φιλοσοφία της αισθαντικής καθαρότητας, σε συνδυασμό με την προοδευτική πολυτέλεια, αντικατοπτρίζεται στις γενναιόδωρα σμιλευμένες επιφάνειες, τους μειωμένους αρμούς και τις ρέουσες μεταβάσεις.

    Το μπροστινό τμήμα χαρακτηρίζεται από τη μονάδα «Black Panel», όπου οι καινοτόμοι προβολείς, που συνδέονται μεταξύ τους με μία φωτεινή λωρίδα, και η μαύρη επένδυση ψυγείου (Black Panel) συνθέτουν μία πολύ χαρακτηριστική όψη. Η αποκλειστική εμφάνιση της επένδυσης ψυγείου Black Panel με κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι Mercedes μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Προαιρετικά διατίθεται ένα μοτίβο τρισδιάστατων αστεριών, το οποίο διατίθεται σε συνδυασμό με τις γραμμές εξοπλισμού AMG Line εξωτερικού ή Electric Art εξωτερικού. Αυτό το μοτίβο Mercedes-Benz βασίζεται στο αρχικό αστέρι της εταιρείας Daimler-Motorengesellschaft, το οποίο καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα το 1911.

    Η EQS είναι ένα εξαιρετικά ευφυές αυτοκίνητο με έως 350 αισθητήρες, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν αποστάσεις, ταχύτητες και επιταχύνσεις, συνθήκες φωτισμού, βροχόπτωση και θερμοκρασίες, χρήση των καθισμάτων καθώς και το βλέμμα του οδηγού ή την ομιλία των επιβατών. Αυτή η πληθώρα πληροφοριών κατευθύνεται σε εγκεφάλους, οι οποίοι τις επεξεργάζονται με τη βοήθεια αλγορίθμων και λαμβάνουν αποφάσεις με αστραπιαία ταχύτητα. Συνεπώς, αποτελούν το «μυαλό» κατά κάποιον τρόπο. Η νέα EQS μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές της με βάση νέες εμπειρίες, επειδή μπορεί να μαθαίνει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Προαιρετικά, η EQS εξοπλίζεται με αυτόματες πόρτες άνεσης  μπροστά και πίσω. Όταν ο οδηγός πλησιάζει το αυτοκίνητο, αρχικά εκτείνονται οι λαβές στις πόρτες. Όταν πλησιάσει ακόμη περισσότερο, η πόρτα του οδηγού ανοίγει αυτόματα. Χρησιμοποιώντας το MBUX, ο οδηγός μπορεί επίσης να ανοίγει τις πίσω πόρτες όταν αφήνει, για παράδειγμα, τα παιδιά μπροστά από το σχολείο.

    Α(1)

    Χάρη σε πανίσχυρους αισθητήρες που παρακολουθούν το περιβάλλον του αυτοκινήτου, τα συστήματα στάθμευσης μπορούν να υποστηρίζουν τον οδηγό κατά τους ελιγμούς στάθμευσης σε πολλούς χώρους. Ο οδηγός μπορεί να παρκάρει και να ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο μέσω του smartphone χρησιμοποιώντας το Remote Parking Assist. Με την προεγκατάσταση για το INTELLIGENT PARK PILOT, η EQS είναι έτοιμη για την αυτοματοποιημένη λειτουργία υπηρεσίας στάθμευσης (AVP, SAE level 4). Εάν εξοπλιστεί με τα αναγκαία προαιρετικά στοιχεία και την αντίστοιχη υπηρεσία Connect (ανάλογα με τη χώρα), το αυτοκίνητο διαθέτει την τεχνολογία να παρκάρει και να ξεπαρκάρει εντελώς αυτόματα, χωρίς τον οδηγό, σε χώρους στάθμευσης που διαθέτουν υποδομή AVP, εφόσον επιτρέπεται από τη νομοθεσία της χώρας.

    Η οθόνη MBUX Hyperscreen αποτελεί το απόλυτο αξιοθέατο στον εσωτερικό χώρο. Η μεγάλη, κυρτή μονάδα οθονών εκτείνεται σχεδόν από την μία κολώνα Α έως την άλλη. Τρεις οθόνες ενσωματώνονται πίσω από ένα κρύσταλλο σχηματίζοντας οπτικά μία ενιαία μονάδα. Η οθόνη OLED 12,3 ιντσών συνοδηγού προσφέρει τη δυνατότητα να έχει τον δικό του χώρο ενδείξεων και ελέγχου. Οι λειτουργίες ψυχαγωγίας είναι διαθέσιμες σε αυτή την οθόνη μόνο όταν η οδήγηση του αυτοκινήτου συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της χώρας. Η Mercedes-EQ αξιοποιεί μία ευφυή λογική κλειδώματος που βασίζεται σε κάμερα: εάν η κάμερα ανιχνεύσει ότι ο οδηγός κοιτάζει την οθόνη συνοδηγού, αυτομάτως μειώνεται η ένταση του φωτισμού της.

    Οι αρχές της Ολοκληρωμένης ασφάλειας, ιδίως της προστασίας από ατύχημα, εφαρμόζονται ανεξαρτήτως οχήματος. Όπως όλα τα αυτοκίνητα Mercedes, η EQS διαθέτει επίσης άκαμπτο κλωβό ασφαλείας επιβατών, ειδικές ζώνες παραμόρφωσης και υπερσύγχρονα συστήματα συγκράτησης. Το σύστημα PRE-SAFE® περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό. Η εξολοκλήρου ηλεκτρική αρχιτεκτονική της EQS επέτρεψε νέες δυνατότητες σχεδίασης όσον αφορά στη φιλοσοφία ασφάλειας. Για παράδειγμα, επιλέχθηκε μία ευνοϊκή θέση για την εγκατάσταση της μπαταρίας στο υποδάπεδο, ώστε να παραμένει προστατευμένη σε περίπτωση σύγκρουσης. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει μεγάλο συγκρότημα κινητήρα, μπόρεσε να βελτιωθεί η συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Πέρα από τις καθιερωμένες δοκιμές πρόσκρουσης, επαληθεύτηκε επίσης η απόδοση του αυτοκινήτου σε διάφορες άλλες συνθήκες καταπόνησης και πραγματοποιήθηκαν εκτενείς δοκιμές εξαρτημάτων στο Κέντρο Τεχνολογίας Ασφάλεια Οχήματος (TFS).

    Διαβάστε επίσης:

    To Ράλι Ακρόπολις στη Λαμία

    GP Εμίλια Ρομάνα: «Made In Italy»

    Nίκη Βερν στο e Prix της Ρώμης!

     



    ΣΧΟΛΙΑ