• EKO Acropolis Rally 2023

    Νέα Οδός – Κεντρική Οδός: Δίπλα στον οδηγό & το περιβάλλον

    • Τάκης Πουρναράκης

    H Νέα Οδός – Κεντρική Οδός είναι Χορηγοί Οδικής Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος στο EKO Acropolis Rally.

    Στην παρουσίαση του αγώνα ο διευθύνων σύμβουλος του αυτοκινητόδρομου, Ροδιανός Αντωνακόπουλος τόνισε σχετικά:

    «Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο αγώνας συμπληρώνει 70 χρόνια στη διεθνή αθλητική σκηνή, δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε εμείς!

    Γιατί στη Νέα Οδό και την Κεντρική Οδό έχουμε στον πυρήνα της φιλοσοφίας και της καθημερινής μας λειτουργίας την Οδική Ασφάλεια & τον σεβασμό στο Περιβάλλον, τομείς τους οποίους «υπηρετεί» με απόλυτη συνέπεια το Ράλλυ Ακρόπολις όλα αυτά τα χρόνια.

    Επομένως, σε αυτή τη μοναδική διοργάνωση ο τίτλος του Χορηγού της Οδικής Ασφάλειας και της προστασίας του Περιβάλλοντος μας ταιριάζει απόλυτα. Συνοδοιπόροι λοιπόν στις δράσεις για την Οδική Ασφάλεια και το περιβάλλον όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη, θέτουμε τον οδηγό στο κέντρο της προσοχής μας».

    Πράγματι όσον αφορά στο περιβάλλον η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός επενδύουν στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, στην ανακύκλωση αλλά και στον εξηλεκτρισμό του στόλου τους.

    Ηλεκτροκίνηση

    Η Νέα Οδός, διαθέτει από το 2018, τις απαραίτητες υποδομές για το ταξίδι ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

    Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί συνολικά 14 ταχυφορτιστές σε όλους τους Σ.Ε.Α. της Ιόνιας Οδού και στους Σ.Ε.Α. της Αταλάντης και Μαλακάσας στον Α.Θ.Ε., όπως επίσης και 2 φορτιστές στο ΣΕΑ Σοφάδων της Κεντρικής Οδού, σε συνεργασία με τις εταιρείες AVIN και SHELL (CORAL), στρατηγική επένδυση, συνολικής αξίας πάνω από €100.000.

    Επιπλέον ξεκίνησε η λειτουργία 8 ταχυφορτιστών V3 Tesla Superchargers στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αταλάντης (4 ανά ρεύμα κυκλοφορίας).

    Σύμφωνα με την Tesla, οι ταχυφορτιστές αυτοί, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ισχύ φόρτισης έως και 250 kW ο καθένας για τη φόρτιση των μοντέλων της εταιρίας, όντας έτσι από τους ισχυρότερους ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα.

    Είναι ενδεικτικό ότι ένα Model3 που λειτουργεί στη μέγιστή απόδοση, θα μπορεί σε μόλις 5 λεπτά να φορτίσει για 120χλμ. διαδρομή.

    Η πραγματική αξία ενός αυτοκινητόδρομου πλήρως συμβατού με ηλεκτρικά οχήματα, σε όλη την έκταση του, έγκειται στο γεγονός ότι ο οδηγός μπορεί να προγραμματίσει και να απολαύσει μία ολοκληρωμένη διαδρομή μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, χωρίς να ανησυχεί για το εάν και πού θα βρει το επόμενο σημείο για να φορτίσει το ηλεκτρικό του όχημα.

    Εξηλεκτρισμένος στόλος οχημάτων

    Στη Νέα και Κεντρική Οδό με σύνθημα “Go Green”, έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία τα πρώτα «πράσινα», 100% ηλεκτρικά van, τα οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως οχήματα συντήρησης και εκτέλεσης εργασιών.

    Πλέον είναι η 1η εταιρεία λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στη χώρα που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντικατάστασης του στόλου οχημάτων σε 100% ηλεκτρικά, εξοπλίζοντας ταυτόχρονα το σύνολο των εγκαταστάσεων με 18 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

    Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρικό στόλο, υπάρχουν:

    • 32 υβριδικά οχήματα

    • 12 οχήματα 100% ηλεκτρικά

    Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Μαλακάσας (Σείριος), δημιουργήθηκε ο πρώτος και μεγαλύτερος στην Ελλάδα υβριδικός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με φωτοβολταϊκά στα στέγαστρα των χώρων στάθμευσης, συνδυάζοντας έτσι τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ενέργεια που παράγεται επιτόπου.

    Η εταιρεία που έχει αναλάβει την μεθοδολογία και την εγκατάσταση του έργου είναι η Easy Power, μια εταιρεία εξειδικευμένη σε αυτόνομα / υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει:

    • Κατασκευή στεγάστρων για τα πάρκινγκ των αυτοκινήτων

    • Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος περίπου 500 kWp

    • 2 φορτιστές υψηλής ισχύος συνεχούς ρεύματος σε κάθε κατεύθυνση, δηλαδή σύνολο 4 φορτιστές ισχύος 120kW έκαστος

    • Υβριδικούς Ιnverter. Το ρεύμα από τα Φ/Β πηγαίνει στο φορτιστή όταν υπάρχει αυτοκίνητο να φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα όση ενέργεια δεν καταναλώνεται από τις φορτίσεις οχημάτων, χρησιμοποιείται απευθείας για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου του ΣΕΑ Μαλακάσας.

    Στόχος η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων να γίνεται αποκλειστικά από ΑΠΕ. Γι’ αυτό και θα υπάρξει δυνατότητα η ενέργεια να αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Όλες αυτές τις ενέργειες τις εντάσσουμε κάτω από την πρωτοβουλία «Go Green» με στόχο τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

    Ανακύκλωση

    Αρχικά εφαρμόστηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης για το σύνολο των υλικών που προκύπτουν από τη συντήρηση και λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων συμπεριλαμβάνοντας νέες ροές ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και εκτροπή υλικών από τα σύμμικτα απορρίμματα.

    Ταυτόχρονα, μέσω της τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης σε κάθε χώρο στάθμευσης και Σ.Ε.Α ( Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών), δόθηκε η δυνατότητα στους χρήστες να ανακυκλώνουν.

    Πρόσφατα έγινε πιλοτική εγκατάσταση των πρώτων μηχανικών κομποστοποιητών για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων που παράγονται από τη λειτουργία των Σ.Ε.Α.

    Οι κομποστοποιητές, με δυνατότητα διαχείρισης έως και 100 κιλά οργανικών αποβλήτων εβδομαδιαίως, είναι τοποθετημένοι και στις 2 πλευρές του Σ.Ε.Α. Αταλάντης.

    Tα οργανικά απόβλητα που συγκεντρώνονται υποβάλλονται στη διαδικασία της κομποστοποίησης και μετατρέπονται σε λίπασμα το οποίο αξιοποιείται στις εργασίες φύτευσης στον αυτοκινητόδρομο.

    Βλέποντας την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης δράσης, ήδη εξετάζεται η επέκταση του Προγράμματος και στις εγκαταστάσεις των υπόλοιπων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) των αυτοκινητοδρόμων ευθύνης μας.

    Ανακαλύψτε όλο το αφιέρωμα EKO ACROPOLIS RALLY DIARY 2023

    Διαβάστε επίσης:

    Takumi Master: Ο γητευτής του μετάλλου!

    Peugeot Rally: Με όνομα βαρύ και ιστορία!

    Porsche 911: Συντηρώντας το μύθο