• AUTO

    Έχει ρεζέρβα το αυτοκίνητό σας;


    Αν δεν είστε σίγουροι ή αν δεν έχει, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ταλαιπωρηθείτε σοβαρά.

    Συμφωνούμε πιστεύω πως η 5η ρόδα κανονικών διαστάσεων στο αυτοκίνητο σε είναι ένα επιπλέον βάρος, ένα επιπλέον κόστος και ένας επιπλέον όγκος που κανείς δεν θέλει να επωμιστεί. Αυτός ήταν ο λόγος που είδαμε να εξελίσσεται αυτή η διάταξη αρχικά σε συμπαγή τροχό και στη συνέχεια σε κιτ επισκευής.

    Ενδιάμεσα υπήρξαν προσπάθειες όπως τα ελαστικά run flat με σκληρά πλαϊνά τα οποία μπορούν να σε πάνε με 80km/h για 80km απόσταση ώστε να βρεις βουλκανιζατέρ. Αυτή η λύση όμως έχει αυξημένο βάρος στη μη αναρτημένη μάζα του οχήματος και σκληρά πλαϊνά άρα μειωμένη άνεση. Επίσης έχει αυξημένο κόστος.

    Το πρόβλημα δε λύθηκε, μετατοπίστηκε και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των καινούργιων αυτοκινήτων προσφέρεται με κιτ επισκευής.

    Όπερ μεθερμηνευόμενον σε ένα συμπιεστή που παίρνει ρεύμα από τον αναπτήρα και φουσκώνει το ελαστικό. Σ’ αυτόν προσθέτεις και μια φιάλη υγρού ικανή να στεγανοποιήσει προσωρινά μια μικρή τρύπα από καρφί, αφότου το αφαιρέσετε.
    Αν όμως το ελαστικό έχει λίγο μεγαλύτερη ζημιά ετοιμαστείτε για ταλαιπωρίες.

    Πρώτα απ’ όλα το υγρό δεν μπορεί να το σφραγίσει. Οπότε δεν μπορείς να μετακινηθείς. Το αυτοκίνητο δε διαθέτει γρύλλο, ούτε ρεζέρβα. Άρα πρέπει να ζητήσεις βοήθεια. Αν έχεις Οδική Βοήθεια προφανώς την καλείς και σε μεταφέρει στο πλησιέστερο βενζινάδικο. Αν είσαι όμως σε εκείνη τη φανταστική παραλία στη Μάνη ή στην κορυφή του Ταΰγετου παίζει να φας ολόκληρη τη μέρα. Αν τώρα φτάνοντας στο βουλκανιζατέρ το ελαστικό δεν επισκευάζεται και χρειάζεται καινούργιο ή μεταχειρισμένο θα πρέπει να είσαι ακραία τυχερός για να βρεις στη διάστασή σου. Ειδικά αν έχεις 19αρες ζάντες και πάνω. Πιο εύκολα σκίζονται τα ελαστικά χαμηλού προφίλ, αυτά αν χτυπήσουν στο πλάι είναι άχρηστα.

    Αν δε βρίσκεις ελαστικό προς αντικατάσταση για παράδειγμα στο Γύθειο, θα πρέπει να περιμένεις να έρθει από Αθήνα ή Σπάρτη. Βρες δωμάτιο να μείνεις και ετοιμάσου για έξοδα. Αν είσαι ψηλά στον Ταΰγετο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

    Αν δεν έχεις οδική βοήθεια τώρα αυτό θα σου κοστίσει πολύ. Θα πρέπει να ζητήσεις βοήθεια (σ.σ: υπολογίστε περίπου 300 ευρώ για μεταφορά) και μετά να βρεις και ελαστικό. Αν δανειστείς γρύλλο (σ.σ: ούτε γρύλλο δεν έχουν τα σύγχρονα οχήματα), βγάλεις το ελαστικό και σε πάει κάποιος μέχρι το βουλκανιζατέρ θα πρέπει και πάλι ή να επισκευάζεται το λάστιχο ή να βρεις την συγκεκριμένη διάσταση. Όλη αυτή την ώρα οι υπόλοιποι επιβάτες του οχήματος, ταλαιπωρούνται. Άσε την αγωνία μη σου πέσει το αυτοκίνητο από το δανεικό γρύλλο, ενώ λείπει η ρόδα.

    Αν το αυτοκίνητο έχει κανονική ρεζέρβα, απλά την τοποθετείς και πας στη δουλειά σου. Επισκευάζεις ή αντικαθιστάς το ελαστικό που έπαθε ζημιά όταν σε εξυπηρετεί τις επόμενες μέρες και τελικά το κόστος σε χρήμα και χρόνο είναι πολύ χαμηλότερο. Οπότε σιγουρευτείτε ότι το αυτοκίνητό σας έχει ρεζέρβα, ειδικά στο καινούργιο όχημα που αγοράζετε, επιμείνετε σ’ αυτό το στοιχείο!



    ΣΧΟΛΙΑ