• AUTO

    Δυο έργα τέχνης κι ένας καλλιτέχνης!


    Μου πήρε μέρες να διαχειριστώ την οργή μου, απ’ όσα διάβασα με αφορμή την ανάρτηση του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά στο Instagram όπου τον δείχνει με μια Mercedes GLC μπροστά σε ένα μνημείο, που από τα συμφραζόμενα συνάγεται πως είναι το Ηρώδειο.

    Ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» μετά τις έντονες και επιλεκτικά κατευθυνόμενες αντιδράσεις που υπήρξαν: «… άστοχη προωθητική ανάρτηση στα social media μου, σχετικά με τη συνεργασία μου με εταιρεία, η οποία ουδεμία γνώση είχε. Αμέσως μόλις αντιληφθήκαμε το σφάλμα, η ανάρτηση κατέβηκε καθώς ο σεβασμός στα μνημεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δεδομένος και αναμφισβήτητος. Ζητώ συγγνώμη για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε».

    Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε: «Σύμφωνα με την ενημέρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διαφήμιση της Mercedes με τον κ. Σ. Ρουβά δεν έτυχε σχετικής αδειοδότησης. Ως εκ τούτου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών θα εφαρμόσει τις προβλεπόμενες από τον Ν. 3028/2002 διατάξεις». (Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.)

    Λοιπόν δεν βλέπω καμία ασέβεια στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπω δυο έργα τέχνης: ένα αρχαίο και ένα σύγχρονο. Είμαι δε βέβαιος πως τόσο ο Ηρώδης ο Αττικός όσο και όσοι τον βοήθησαν στην κατασκευή του αρχαίου Ρωμαϊκού Ωδείου θα έσπευδαν να θαυμάσουν το σύγχρονο έργο τέχνης των μηχανικών της Mercedes, την GLC… αν μπορούσαν! Είναι βέβαιο πως θα κέρδιζε το θαυμασμό και το σεβασμό τους, για την τεχνολογία, την απόδοση, την αεροδυναμική, την ασφάλεια, την γνώση που εν τέλει συμπυκνώνει.

    Ζωηρώς αμφιβάλλω ότι οι δημιουργοί του Ηρωδείου θα έδιναν σε κάποιον απ’ όσους μιλούν για «σεβασμό» μνημείων την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις θολές σκέψεις του.

    Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει η κείμενη νομοθεσία;

    Θέλετε να δούμε τι κάνουν σήμερα οι Ρωμαίοι που έφτιαξαν το συγκεκριμένο Ωδείο;

    Δείτε μια εικόνα από το Κολοσσαίο. Ναι, Ferrari είναι αυτή…

    Δείτε κι ένα βίντεο από διαφήμιση (θου κύριε)…

    Με σεβασμό λοιπόν στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας, σας ενημερώνω πως πολλοί λαοί με πολιτιστική κληρονομιά, εκτός από το ότι τη σέβονται, την χρησιμοποιούν κιόλας για να προβάλλουν τη χώρα τους, το τουριστικό τους προϊόν και τα προϊόντα τους. Καλές οι συναυλίες και οι παραστάσεις αλλά μια χαρά και η φωτογράφιση ενός σύγχρονου έργου τέχνης, όπως η GLC της Mercedes.

    Υ.Σ. Τα αυτοκίνητα δεν κατηγοριοποιούνται σε πολυτελή και μη, λάθος σας τα μάθανε. Κατηγοριοποιούνται σε ασφαλή, αποδοτικά, μη ρυπογόνα και φιλικά προς το περιβάλλον. Ή στο αντίθετο. Όσον αφορά στο επιχείρημα κόστους της GLC, αλήθεια τώρα, αν σας δώσουν τα διπλά μπορείτε να την φτιάξετε;



    ΣΧΟΛΙΑ