• AUTO

    Crossover από τη Mini: Aceman! (video)

    Mini Cooper


    Η Mini παρουσιάζει το πρώτο της crossover στην κατηγορία των πολυτελών μικρών αυτοκινήτων.

    Το νέο Mini Aceman συνδυάζει compact εξωτερικές διαστάσεις με τον μέγιστο δυνατό χώρο για τους επιβάτες και αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι μια σύγχρονη ερμηνεία του βασικού οράματος του εφευρέτη του κλασικού Mini, Sir Ισιγόνη: μέγιστη αξιοποίηση του χώρου με ελάχιστο αποτύπωμα σε συνδυασμό με μια σύγχρονη φιλοσοφία όσον αφορά το σύστημα κίνησης.

    Η προοδευτική σχεδίαση του νέου Μini Aceman παρέχει χώρο για πέντε άνετα καθίσματα με το μήκος του οχήματος να είναι κάτι περισσότερο από τέσσερα μέτρα. Με την αρωγή καινοτόμων τεχνολογιών, επιτυγχάνεται μία εμβυθιστική, ψηφιακή εμπειρία στο εσωτερικό, ενώ η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση του Mini Aceman δίνει νέα ώθηση στη χαρακτηριστική go-kart αίσθηση Mini. Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης και την εμβληματική σχεδίαση Mini, οι παραδοσιακές αξίες της μάρκας ανοίγουν τον δρόμο για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον.

    Εξωτερικά, το Mini Aceman αποπνέει σπορ ευελιξία και αυτοπεποίθηση. Η αρχιτεκτονική του νέου crossover βασίζεται στη φιλοσοφία ενός αμιγώς ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Με μήκος στα τέσσερα μέτρα, το νέο Mini Aceman διαθέτει πέντε θέσεις και έναν ευέλικτο χώρο αποσκευών με χωρητικότητα 300lt, τιμή που μπορεί να αυξηθεί στα 1.005lt χάρη στις πολυάριθμες δυνατότητες προσαρμογής του.

    Με προβλεπόμενη αυτονομία έως 400km στον κύκλο δοκιμών WLTP, το Mini Aceman είναι άριστα εξοπλισμένο για μετακινήσεις απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων και εκτός των ορίων της πόλης. Ολόκληρη η νέα οικογένεια μοντέλων Mini υιοθετεί μια καθαρή, λιτή σχεδίαση, η οποία προσδίδει μια σύγχρονη εμφάνιση που αποπνέει αβίαστη αυτοπεποίθηση. Η μινιμαλιστική σχεδίαση του Mini Aceman δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον προοδευτικό χαρακτήρα του.

    Tο σπορ crossover μοντέλο της Mini έχει μήκος 4,07 m, πλάτος 1,75 m και ύψος 1,50 m, και τοποθετείται ανάμεσα στο Mini Cooper και το Mini Countryman. Με αεροδυναμικά διαμορφωμένο μπροστινό τμήμα, κοντούς προβόλους και λειτουργική σχεδίαση δύο όγκων, η σχεδιαστική αρχή της βέλτιστης αξιοποίησης χώρων αποκτά μία νέα ερμηνεία, ενώ η αμιγής ηλεκτροκίνηση ανοίγει μια σειρά δυνατοτήτων όσον αφορά τη σχεδίαση του οχήματος.

    Το νέο οκταγωνικό σχήμα της μάσκας βασίζεται στο παραδοσιακό βασικό θέμα του εξαγώνου. Οι γωνιώδεις προβολείς LED του αυτοκινήτου τονίζουν την ξεχωριστή θέση του Mini Aceman. Τα στοιχεία φώτων ημέρας των προβολέων LED μπορούν να αλλάξουν σε τρεις διαφορετικές λειτουργίες, υπογραμμίζοντας τον εκφραστικό χαρακτήρα αυτού του νέου μέλους της οικογένειας Mini.

    Οι ενσωματωμένες χειρολαβές θυρών που δεν προεξέχουν τονίζουν την προοδευτική εμφάνιση του Mini Aceman, ενώ τα διαγώνια περιγράμματα στο αμάξωμα κάτω από τις κολόνες Α παραπέμπουν στις χαρακτηριστικές πτυχώσεις των κλασικών μοντέλων Mini στην μπροστινή περιοχή των πλαϊνών πάνελ. Οι αρμονικές επιφάνειες και οι οριζόντιες γραμμές ανάμεσα στους θόλους των τροχών δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα μεσαία γραμμή, προσδίδοντας στο αμάξωμα μια αδιαμφισβήτητη δυναμική αύρα.

    Οι θόλοι των τροχών με τη μεγάλη κλίση προς τα πίσω και την σχετικά απότομη κάθοδό τους αποτελούν ένα εντελώς μοναδικό χαρακτηριστικό του Mini Aceman στην οικογένεια Mini. Τα μαρσπιέ σε μαύρο ματ είναι η τελική πινελιά στη σχεδίαση του πλαϊνού τμήματος και το σχήμα τους συνεχίζεται στην περιοχή των θυρών, προσδίδοντας στο αμάξωμα μια λεπτή, όρθια και αθλητική εμφάνιση.

    Στο πίσω μέρος, μεγάλες οριζόντιες επιφάνειες τονίζουν το πλάτος και το στιβαρό στήσιμο του αυτοκινήτου. Το αεροδυναμικά λοξοτομημένο και ανοιγόμενο πίσω παρμπρίζ εξασφαλίζει μια έντονη και ισχυρή σχεδίαση στο τμήμα των ώμων του αμαξώματος, που τονίζεται περαιτέρω με την μεγάλου μήκους αεροτομή της οροφής.

    Τα χαρακτηριστικά κατακόρυφα πίσω φωτιστικά σώματα Mini πλαισιώνουν το κεντρικό τμήμα του πίσω μέρους. Με τρία ξεχωριστά γραφικά, τα πίσω φώτα Matrix αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του Mini Aceman με διαφορετικούς τρόπους. Ένα φαρδύ, σκούρο περίγραμμα στο κάτω άκρο του πίσω προφυλακτήρα και το στοιχείο προστασίας κάτω από το αμάξωμα που είναι ενσωματωμένο στο κέντρο, δημιουργούν σπορ αναλογίες, υποδηλώνοντας την ευελιξία του crossover μοντέλου.

    Με την σχεδίαση του εσωτερικού να γίνεται σταθερά πιο απέριττη, το Mini Aceman ακολουθεί το αρχικό όραμα του Alec Issigonis, εφευρέτη του κλασικού Mini. Με το εργονομικό τιμόνι, την κεντρική οθόνη OLED και την αναδιαμορφωμένη μπάρα διακοπτών, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Mini, το cockpit απηχεί τρία βασικά σχεδιαστικά γνωρίσματα του κλασικού Mini.

    Με αυτό το σύγχρονο στυλ του ολοκαίνουργιου crossover, η Mini μεταφέρει τώρα την ιστορία της μάρκας στο σήμερα. Το ευρύχωρο πίσω μέρος του οχήματος προσφέρει χώρο για τρεις επιβάτες. Χάρη στην αναδιπλούμενη σε αναλογία 60:40 πλάτη του πίσω καθίσματος, ο χώρος αποσκευών μπορεί να αυξηθεί από 300lt σε 1.005lt σε διθέσια διαμόρφωση.

    Με καινοτόμες τεχνολογίες, η στρογγυλή οθόνη OLED προσδίδει στο εσωτερικό πρόσθετη ποιότητα σε επίπεδο έκφρασης. Με διάμετρο 240 mm, το κεντρικό όργανο διαθέτει εξαιρετικά επίπεδη σχεδίαση και γυάλινη επιφάνεια υψηλής ποιότητας. Το καινοτόμο Mini Operating System 9 επιτρέπει τον διαισθητικό χειρισμό όλων των λειτουργιών οδήγησης μέσω αφής ή φωνής.

    Αποτελώντας το σημείο αναφοράς σε ότι έχει να κάνει με την άνεση και την εμπειρία, η κεντρική μονάδα αλληλεπίδρασης Mini Interaction Unit ελέγχεται με παρόμοιο τρόπο με ένα smartphone. Η γραφική παρουσίαση των δεδομένων που σχετίζονται με το όχημα είναι σύγχρονη και μινιμαλιστική, με την ταχύτητα και την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας να εμφανίζονται με ευδιάκριτο τρόπο στο πάνω μέρος της οθόνης, ακριβώς στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

    Πατώντας την ένδειξη ταχύτητας ανοίγει ένα μεγάλο ταχύμετρο που καταλαμβάνει όλη την οθόνη εστιάζοντας ξεκάθαρα στην εμπειρία οδήγησης. Τα υπόλοιπα widget εμφανίζονται σε μορφή μικρογραφιών στο αρχικό μενού, αριστερά και δεξιά της τρέχουσας λειτουργίας του μενού. Αυτά μπορούν να μετακινηθούν στο κέντρο και να επιλεγούν με οριζόντια κίνηση σάρωσης. Στην κάτω περιοχή της οθόνης OLED, τα στοιχεία Navigation, Media, Telephone και Climate του μενού μπορούν να επιλεγούν απευθείας ανά πάσα στιγμή.

    Το Mini Aceman διατίθεται αποκλειστικά με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, εξασφαλίζοντας μετακινήσεις χωρίς εκπομπές ρύπων. Ο ηλεκτροκινητήρας 135 kW/184 hp του MINI Aceman E παράγει ροπή 290 Nm, επιταχύνοντας το αυτοκίνητο από στάση στα 100 km/h σε 7,9 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 160 km/h. Με ισχύ 160 kW/218 hp, το MINI Aceman SE παράγει ροπή 330 Nm, επιτρέποντας στο όχημα να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 7,1 δευτερόλεπτα, μέχρι την τελική ταχύτητα των 170 km/h.

    Με χωρητικότητα 42,5 kWh, η μπαταρία του MINI Aceman E επιτυγχάνει αυτονομία 310km. Η μπαταρία υψηλής τάσης του MINI Aceman SE με χωρητικότητα 54,2 kWh, παρέχει αυτονομία 406km. Η μπαταρία του MINI Aceman μπορεί να φορτιστεί με εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ έως 11 kW. Η γρήγορη φόρτιση με συνεχές ρεύμα είναι δυνατή στο MINI Aceman E με ισχύ έως 75 kW και στο Aceman SE με έως και 95 kW.

    Mini Cooper, Mini Aceman, Mini Countryman.

    Διαβάστε επίσης

    Alfa Romeo Tonale σε προσφορά!



    ΣΧΟΛΙΑ