• AUTO

    Μπάιντεν: Αντικαθιστά τα κυβερνητικά οχήματα με ηλεκτρικά made in USA!

    Ο Τζο Μπάιντεν υπογράφει προεδρικά διατάγματα (ΑΠΕ)


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πήρε μια εμβληματική απόφαση που δεικνύει την πολιτική του στάση απέναντι στους ρύπους και στην κλιματική αλλαγή.

    Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αντικατασταθούν όλα τα κυβερνητικά οχήματα των ΗΠΑ από επιβατηγά μέχρι φορτηγά με ηλεκτρικά. Απαραίτητη προϋπόθεση τα νέα ηλεκτρικά οχήματα να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, σημειώστε πως μιλάμε για 650.000 ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το 2019 πουλήθηκαν συνολικά 2.1εκ. σε όλο τον πλανήτη.

    Με αυτή του την απόφαση ο Αμερικάνος πρόεδρος θέλει να προωθήσει το κυβερνητικό σχέδιο για ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ. Η Tesla είναι αμερικάνικη εταιρεία που επιδοτείται από το κράτος για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και προφανώς έχει δείξει τις δυνατότητές τους. Όμως  προφανώς δεν μπορεί να καλύψει με τα οχήματά της, τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς. Πέρυσι μόνο το 2% των οχημάτων που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν ηλεκτρικά. Στις ΗΠΑ έχουν εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων οι GM (κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ), Ford (σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ), Stellantis (κοινοπραξία PSA, FCA), Tesla, Toyota, Honda, Nissan (κατασκευάζει Leaf στις ΗΠΑ), Mazda, Subaru, Hyndai, Kia, VW, Volvo, BMW, Daimler. Η γραμμή παραγωγής αυτών των εργοστασίων εξυπηρετεί κυρίως την εγχώρια αγορά με τις ιδιαιτερότητες προδιαγραφών που έχει.

    Στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να ενθαρρύνει οικονομικά τα εργοστάσια που βρίσκονται στις ΗΠΑ ώστε να κατασκευάζουν υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα. Μένει να αποσαφηνιστεί αν η αγορά κυβερνητικών οχημάτων θα αφορά μόνο σε ηλεκτρικά οχήματα ή και επαναφορτιζόμενα υβριδικά (plug in hybrid).

    Ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση των συμβατικών κυβερνητικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά αλλά τόνισε πως η αντικατάσταση περίπου 650.000 οχημάτων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Επίσης τόνισε πως για να θεωρηθεί ένα όχημα Αμερικάνικης κατασκευής δεν θα αρκεί το σημερινό ποσοστό του 50% των εξαρτημάτων του να παράγονται στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν τόνισε πως αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά με στόχο να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας για  Αμερικάνους πολίτες. Τόσο η GM όσο και η Ford αντέδρασαν θετικά στις ανακοινώσεις του Αμερικάνου προέδρου. Η επένδυση για την αγορά των οχημάτων θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια από το Αμερικάνικο δημόσιο και αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 δις ευρώ.

    Η προσήλωση του Μπάιντεν σε πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη. Θυμίζουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το 2017 απόρροια μελέτης, που έλεγε πως οι εκπομπές CO2 στη χώρα θα μειώνονταν περισσότερο αν όλοι οι Αμερικάνοι έτρωγαν μια μπριζόλα λιγότερη εβδομαδιαίως από το να αποκτούσαν όλοι υβριδικό όχημα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για 26 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

    Μπάιντεν: Κατήργησε την απαγόρευση κατάταξης διεμφυλικών ατόμων στο αμερικανικό στράτευμα

    ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε σχέδιο διανομής για το εμβόλιο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ