• ΑΓΟΡΕΣ

    Wells Fargo: Βλέπει πτώση του δολαρίου και επιστροφή του ευρώ στα 1,02 μέχρι το τέλος του 2023

    • NewsRoom


    Το δολάριο θα αρχίσει να χάνει τα τεράστια κέρδη του το 2023, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ οδηγείται σε ύφεση, προέβλεψαν αναλυτές της Wells Fargo.

    Το δολάριο έχει εκτοξευθεί φέτος καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια με πιο επιθετικό ρυθμό σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες, προσελκύοντας τους επενδυτές από τις χώρες με χαμηλότερα επιτόκια πίσω στις ΗΠΑ, αναφέρει το business insider. Οι αμφιβολίες για την παγκόσμια οικονομία έχουν επίσης ενισχύσει το δολάριο, το οποίο θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο».

    Οι οικονομολόγοι της Wells Fargo επισήμαναν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους ότι αναμένουν συνέχιση της ανοδικής πορείας του δολαρίου το 2022. Εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα.

    Ωστόσο, πιστεύουν ότι η άνοδοw του δολαρίου θα μπορούσε να κορυφωθεί το τέταρτο τρίμηνο, πριν εισέλθει σε μια περίοδο «κυκλικής πτώσης» έναντι άλλων διεθνών νομισμάτων.

    Η Wells Fargo προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε ύφεση μέχρι τις αρχές του 2023, καθώς ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων θα πλήξουν την οικονομία. Μια απότομη επιβράδυνση θα ωθήσει τη Fed να επιβραδύνει αντίστοιχα τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και να αρχίσει να μειώνει ξανά τα επιτόκια προς το τέλος του έτους, εκτιμά ο χρηματοοικονομικός όμιλος.

    «Καθώς αυτές οι μειώσεις επιτοκίων εφαρμόζονται αναμένουμε ότι το δολάριο των ΗΠΑ θα σημειώσει πτώση κατά τη διάρκεια του 2023», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, με επικεφαλής τον Nick Bennebroek.

    «Το δολάριο θα πρέπει να εισέλθει σε μια περίοδο κυκλικής πτώσης έναντι των περισσότερων νομισμάτων της G10 καθώς και ορισμένων αναδυόμενων νομισμάτων», ανέφεραν.

    Άνοδος του ευρώ στο τέλος του 2023

    Η Wells Fargo δήλωσε ότι αναμένει το ευρώ να υποχωρήσει έως και τα 0,96 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς το δολάριο ενισχύεται, από 0,995 δολάρια που ήταν την Τετάρτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη πτώση του δολαρίου θα ανεβάσει το ευρώ στα 1,02 δολάρια μέχρι το τέλος του 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bloomberg: Γιατί η βουτιά του ευρώ κάτω από το ένα δολάριο δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

    Κατρακύλα του ευρώ – Χαμηλό 20ετίας



    ΣΧΟΛΙΑ