• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Θετικό το φινάλε για τους βασικούς δείκτες, με νέο ρεκόρ για Nasdaq – Ξεπέρασε τα 2000 δολάρια η μετοχή της Tesla

    Tesla

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla


    Με τις τεχνολογικές μετοχές να πρωταγωνιστούν στην άνοδο και τα νέα για το υποψήφιο εμβόλιο της Johnson & Johnson  να δίνουν ώθηση τόσο στη μετοχή της όσο και στην ψυχολογία των επενδυτών, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατάφεραν να ξεπεράσουν τα «απανωτά χτυπήματα» από τη Fed και το υπουργείο Εργασίας, και να κλείσουν με άνοδο την Πέμπτη.

    Η αγορά πάντως ξεκίνησε με απογοήτευση, σε συνέχεια του αρνητικού κλεισίματος της Πέμπτης μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve, που έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της ανησυχούν πως ο κορονοϊός προκαλεί βαρύ πλήγμα στην αμερικανική αγορά, ενώ τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νέο στήριγμα από το κράτος στην αμερικανική οικονομία, κάτι που όμως προς το παρόν μοιάζει δύσκολο, μετά το αδιέξοδο στο Κογκρέσο στις συζητήσεις Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών για έναν νέο πακέτο μέτρων. Την Πέμπτη, το κλίμα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο  τα στοιχεία για τις αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας, που ξεπέρασε για ακόμη μια φορά το 1 εκατομμύριο. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 135.000 από αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, φτάνοντας το 1,06 εκατομμύρια.

    Ωστόσο, η αποκάλυψη πως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του τελικού σταδίου της μελέτης του νέου της υποψήφιου εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, όπως προκύπτει από μια αμερικανική κυβερνητική βάση δεδομένων για τις κλινικές δοκιμές, άλλαξε το κλίμα. Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών θα πραγματοποιηθεί σε έως και 60.000 εθελοντές.  Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με κέρδη 0,68%.

    Το μεγάλο στήριγμα ωστόσο δόθηκε από τις τεχνολογικές μετοχές. Ειδικά μετά το εκπληκτικό ράλι που ξεκίνησε να καταγράφει η μετοχή της Tesla κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση. Η μετοχή της έκλεισε τελικά με άλμα 6,56% ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 2.000 δολάρια (έκλεισε στα 2.001,83 δολάρια). Την ίδια ώρα οι τεχνολογικές μετοχές του Dow Jones παρέσυραν σε θετικό έδαφος τον δείκτη, με την Apple μάλιστα να κλείνει στην τιμή ρεκόρ των 473,10 δολάρια με άνοδο 2,22% και την κεφαλαιακή της αξία να διαμορφώνεται στο κλείσιμο στα 2,02 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας την την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις  27.739,73 μονάδες με άνοδο  0,17%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη 11 έκλεισαν με άνοδο, με τη μεγαλύτερη να καταγράφουν οι τεχνολογικές Microsoft (2,33%),  Apple (2,22%) και Intel (1,74%). Αντίθετα, 18 έκλεισαν με πτώση, από τις οποίες τη μεγαλύτερη κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας πετροχημικών  Dow (-2,13%) ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των πετρελαϊκών Chevron (-1,83) και Exxon Mobil (-1,53%), εν μέσω απωλειών για το πετρέλαιο.  Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Merck & Co.

    O S&P 500 έκλεισε στις 3.385,51 μονάδες με άνοδο 0,32% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 11.264,95 μονάδες με άνοδο 1,06%.



    ΣΧΟΛΙΑ