• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Συνεχίζονται οι πιέσεις στον Nasdaq – Περιόρισε τις απώλειες ο Πάουελ

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Μεγάλες πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται ο Nasdaq, με τις μετοχές τεχνολογίας να βρίσκονται στο επίκεντρο, κυρίως λόγω της ανησυχίας της αγοράς για την αύξηση του πληθωρισμού, ωστόσο οι δηλώσεις Πάουελ φαίνεται πως περιορίζουν τις απώλειες όσο προχωράμε προς το κλείσιμο της ημέρας.

    Οι επενδυτές άκουσαν με ενδιαφέρον τον επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις ότι η υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την οικονομία κινδύνευε να διογκώσει μια επικίνδυνη φούσκα περιουσιακών στοιχείων. Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ παραμένει άνιση και απέχει ακόμα πολύ από το να ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες στην πορεία που πρέπει να διανύσουμε. Ο επικεφαλής της Fed εκτίμησε ότι εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και οι ΗΠΑ θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό, το δεύτερο μισό του 2021 ενδεχομένως να είναι αρκετά καλό. Στην ομιλία του ο Πάουελ σημειώνει ότι η οικονομία παραμένει ακόμα μακρά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και αναμένεται να χρειαστεί ένα χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. «Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται για αυτό το έτος».

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, ο Πάουελ σημείωσε ότι αποτελεί «μια δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών». Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κάποιας αλλαγής στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

    Οι ανακοινώσεις του Πάουελ έδωσαν νέα πνοή στην αγορά, οι πωλήσεις περιορίστηκαν και ο Dow Jones δείχνει πιθανό να κλείσει σε θετικό έδαφος σήμερα. Ωστόσο το ίδιο δεν διαφαίνεται για S&P 500 και Nasdaq καθώς οι μεγάλες χαμένες είναι για ακόμα μια φορά οι μετοχές τεχολογίας.

    Η μετοχή της Tesla υποχωρεί κατά 3,4%, της Apple 1,04%, της Amazon 0,8% και της Microsoft 0,9%. Η μετοχή της Facebook ανακάμπτει καθώς αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 264,45 δολάρια με άυξηση 1,57%.

    Από τον Dow Jones, πιέσεις δέχονται επίσης οι μετοχές της Home Depot (-3,65%), της Salesforce (-2,78%), Walmart (-1,81%) και της Boeing (-0,92%). Αντιθέτως ανοδικά κινούνται οι μετοχές της Chevron (+1,45%), της United Health (+0,7%), και της Walt Disney (+3,1%).

    Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,15% στις 31.474 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,34% ενώ ο Nasdaq βουλιάζει στις 13.342 μονάδες, με πτώση 1,41%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ