ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street σήμερα, Τρίτη, καθώς συνεχίζεται το sell off των μετοχών τσιπ, οι οποίες ηγήθηκαν της ανοδικής αγοράς που καθοδηγείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ειδικότερα, ο Dow Jones άνοιξε με πτώση 0,715 στις 49.332,49 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρούσε στις 7.362,80 μονάδες με πτώση 0,54%, ενώ ο Nasdaq κινούνταν με απώλειες 0,48% στις 25.964,53 μονάδες.
Οι traders παρακολουθούν επίσης την αγορά πετρελαίου, μετά την ακύρωση των προγραμματισμένων επιθέσεων στο Ιράν από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τις αποδόσεις των ομολόγων που κυμαίνονταν κοντά σε πολυετή υψηλά, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον Αμερικανό καταναλωτή.
Η μετοχή της Micron υποχώρησε αρχικά κατά 2%, οδεύοντας προς την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης, λόγω ανησυχιών ότι η Tεχνητή Nοημοσύνη, ειδικότερα, στους κατασκευαστές τσιπ μνήμης, κινείται ραγδαία, ωστόσο, εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο άνω του 138% φέτος.
Παράλληλα, ο τίτλος της Seagate υποχωρούσε σχεδόν 2% στις 16:45 ώρα Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές βρίσκονταν σε άνοδο πριν από τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να φτάνουν σε νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, και τον Dow Jones να ανακτά για λίγο το επίπεδο των 50.000 μονάδων.
Ωστόσο, ο Κέβιν Γκόρντον (Kevin Gordon), επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας και στρατηγικής στο Schwab Center for Financial Research, πιστεύει ότι το ράλι της αγοράς έχει ήδη γνωρίσει τις καλύτερες μέρες του.
Στα ύψη οι αποδόσεις ομολόγων
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου άγγιξε σήμερα το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, πάνω από 5,18%.
Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς – το βασικό σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια αυτοκινήτου, καθώς και για το χρέος πιστωτικών καρτών – σκαρφάλωσε σχεδόν 3,6 μονάδες βάσης στο 4,659%, κάτι που είχε να καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2025.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές για αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Τα υψηλότερα επιτόκια απειλούν να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στον καταναλωτή, ενώ οι επενδυτές αποτιμούν μια αύξηση, αντί για την πολυπόθητη μείωση.
Καθώς ο πόλεμος στο Ιράν παρατείνεται, οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται, και οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, οι αγορές ομολόγων βρέθηκαν χθες, Δευτέρα, αντιμέτωπες με ένα νέο επιθετικό sell off.
Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Τζιμ Μακόρμικ (Jim McCormick) της Citi, η απόδοση του βασικού 30ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου, ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα το 5%, ένα ορόσημο που είχε να καταγραφεί από το 2007, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό μεταφέρονται στις αγορές, η Citi αναμένει την απόδοση-ρεκόρ των 30ετών αμερικανικών ομολόγων να στρογγυλοποιηθεί στο 5,5%, κάτι που θα αποτελέσει πρόκληση για την οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Πωλήσεις με άρωμα την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
- Πειραιάς: Κοινό μέτωπο για την παραμονή του Ναυτοδικείου στην πόλη
- Ανδριόπουλος (Dimand): Άμεσο σοκ προσφοράς για βελτίωση στο στεγαστικό
- Μπέσεντ: «Όχι σε χρήματα για ιρανική τρομοκρατία, βοηθήστε μας» – Τι ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.