• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Πτώση 285 μονάδων για τον Dow Jones έφεραν τα στοιχεία για μεταποίηση και κατασκευές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με πτώση άνοιξε την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (μετά την αργία της Labor Day τη Δευτέρα) η Wall Street, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έφεραν απογοήτευση στους επενδυτές.

    Σύμφωνα με την Markit, η μεταποιητική δραστηριότητα επιβράδυνε περαιτέρω τον Αύγουστο, σε χαμηλά 10 ετών. Ειδικότερα ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,3 μονάδες τον Αύγουστο από 50,4 μονάδες τον Ιούλιο, λίγο πάνω από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.  Σύμφωνα πάντως με δεύτερη έρευνα του Institute for Supply Management, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, με τον δείκτη να κατρακυλά κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, στις 49,1 μονάδες (από 51,2 μονάδες).

    Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του υπ. Εμπορίου έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1% τον Ιούλιο, μετά την βουτιά του Ιουλίου,  χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών (0,3%). Σε ετήσια βάση, οι δαπάνες εμφάνισαν πτώση 2,7%

    Τα μακροοικονομικά, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και την πολιτική κρίση στη Βρετανία προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στους βασικούς δείκτες.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 26.118,02 μονάδες με απώλειες 285,26  μονάδων ή -1,08%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.906,27 μονάδες με πτώση  -0,69%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στις 7.874,16 μονάδες, με πτώση -1,11%.

    Ανάλογη εικόνα με τη Wall Street παρουσίασαν νωρίτερα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία έκλεισαν στο κόκκινο με το μυαλό των επενδυτών να βρίσκεται γύρω από το Brexit και τις εξελίξεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, που φαίνεται πλέον αρκετά πιθανό να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ