• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures – Ανακάμπτουν οι μετοχές μετά τις χθεσινές απώλειες

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σήμα ανόδου στους βασικούς δείκτες της Wall Street δίνουν τα futures για την Παρασκευή μετά την χθεσινή συνεδρίαση, όπου παρατηρήθηκε σημαντική πτώση, μένοντας ωστόσο μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

    Η χθεσινή συνεδρίαση της Wall ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες βούλιαζαν στο άνοιγμα πάνω από 1%, με τις τραπεζικές και ταξιδιωτικές μετοχές να πραγματοποιούν ένα από τα χειρότερα ανοίγματα τους τελευταίους μήνες. Η πτώση ήρθε μετά την ιστορική αλλαγή στάσης της ΕΚΤ, η οποία για πρώτη φορά έβαλε ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2% αντί του «κοντά αλλά χαμηλότερα» του 2%. Η κίνηση της ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσει και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED, σύμφωνα με τα οποία η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής ενδέχεται να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, λόγω της ταχύτερης αύξησης του πληθωρισμού. Εκτός αυτού, η ανησυχία της αγοράς για νέα έξαρση της πανδημίας, οδήγησε μετοχές που το τελευταίο διάστημα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «είχαν πάρει τα πάνω τους», να πέσουν ξανά στο «κόκκινο». Οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας Carnival, Norwegian Cruise Line και Royal Caribbean υποχώρησαν με πτώση άνω του 1%, όπως επίσης και οι United Airlines και Delta Air Lines. Η Retailer Nordstrom σημείωσε πτώση κοντά στο 3%, ενώ οι Home Depot και Lowe’s υποχώρησαν κοντά στο 15%.

    Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον ο Dow Jones στις 34.421,93 μονάδες με πτώση -0,75%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.320,82 μονάδες, με απώλειες -0,86% ενώ ο Nasdaq στις 14.559,78 μονάδες , με πτώση -0,72%.

    Οι μετοχές φαίνεται να ανοίγουν σε μεγάλο βαθμό υψηλότερα την Παρασκευή, ωστόσο οι μετοχές τεχνολογίας επρόκειτο να «δοκιμαστούν». Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα θέτει στο στόχαστρο τις πρακτικές των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, με απώτερο στόχο τη διάσπασή τους λόγω παρεμπόδισης του ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναφέρει στο διάταγμα ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου κάνουν χρήση της ηγετικής τους θέσης προκειμένου να αποκλείουν τους μικρότερους ανταγωνιστές τους, ενώ εκμεταλλεύονται τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών. Το διάταγμα θα ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση του ελέγχου των συγχωνεύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας και η εστίαση σε κινήσεις όπως οι λεγόμενες «killer acquisitions», οι εξαγορές δηλαδή κατά τις οποίες οι εταιρείες αποκτούν κάποιες μικρότερες για να τις βγάλουν από την αγορά.

    Η παραπάνω είδηση έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού Covid-19 ιδιαίτερα μετά την «επέλαση» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει δεινά και στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ του Μαΐου αυξήθηκε 0,8% στο Ηνωμένο Ηνωμένο 8% τον μήνα Μάιο, έναντι ανάπτυξης 2% τον Απρίλιο και αντί ανάπτυξης 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Ο EMA νωρίτερα σήμερα προειδοποίησε για νέες παρενέργειες των εμβολίων της Johnson & Johnson και της βρετανο-σουηδικής AstraZeneca. Ειδικότερα, τα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία ιικού φορέα. Σε ό,τι αφορά σ’ εκείνο της Johnson & Johnson, που παρασκευάζει στην Ευρώπη η ελβετική θυγατρική της, Janssen, ο ΕΜΑ εισηγείται να μη χορηγείται σε ασθενείς με ιστορικό συνδρόμου διαρροής των τριχοειδών αγγείων, ενώ η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού προτείνει να περιληφθεί το σύνδρομο αυτό ως νέα πιθανή παρενέργεια στο φυλλάδιο οδηγιών του εμβολίου. Αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, η ίδια επιτροπή εισηγείται να αναγνωριστεί το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ ως νέα πιθανή παρενέργεια και να ενημερωθεί σχετικά και το φυλλάδιο οδηγιών.  Στον αντίποδα, καλά νέα ήρθαν από την Pfizer η οποία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νέα ενισχυτική δόση αλλά και ακόμα ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι ειδικό στην καταπολέμηση της παραλλαγής Δέλτα.

    Η J&J προσυνεδριακά σημειώνει πτώση 0,5%, η Pfizer από την άλλη προσθέτει 0,6% όπως και η Moderna, ενώ η BioNtech σημειώνει άνοδο 3,85%. Η General Motors προσθέτει σχεδόν 4% λίγο πριν το άνοιγμα, καθώς η Wedbush Daniel Ives βλέπει τη μετοχή στα 85 δολάρια, ανοδικά σχεδόν 52% από το κλείσιμο των 56,06 δολαρίων την Πέμπτη. Η Ives δήλωσε ότι πιστεύει ότι το 2021 είναι ένα σημείο καμπής για την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς επικεντρώνεται στα ηλεκτρικά οχήματα, με τις εκτιμήσεις του να μην αποκλείουν διπλασιασμό του ανώτατου ορίου αγοράς της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2022.

    Σήμερα ανακάμπτουν και οι εταιρίες ταξιδιών, με την America Airlines να προσθέτει πριν το άνοιγμα 2,7%, η United Airlines βάζει πάνω από 1,7%, όσο και η Delta Airlines. Ανοδικά είναι και οι τράπεζες που αποτέλεσαν πλήγμα χθες. Η BofA προσθέτει 1,73% στην προαγορά, η Citi ανοδικά πάνω από 2%, η JP Morgan +1,5% και η Wells Fargo +1,8%.

    Ανάκαμψη παρατηρείται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο 0,7%, o δείκτης DAX προσθέτει σχεδόν 1%, ενώ πάνω από το 1% βρίσκονται CAC 40 και FTSE MIB. Ο ευρύτερος Stoxx 600 αυξάνει στο 0,9%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones προσθέτουν 267 μονάδες ή 0,77%, του S&P 500 18 μονάδες ή + 0,45% ενώ οριακές απώλειες σημειώνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq που είναι στο -0,08%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ