• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Με νέα ισχυρή πτώση ολοκληρώθηκε ο χειρότερος Μάιος από το 2010

    Wall Street


    Με ισχυρές απώλειες, χάρη στις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη φορά προς το Μεξικό, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Παρασκευής, της τελευταίας συνεδρίασης για τον μήνα Μάιο.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε αυτή τη φορά να απειλήσει με επιβολή δασμών τις εισαγωγές από το Μεξικό, καθώς κατηγορεί την γειτονική χώρα πως δεν αντιμετωπίζει όσο σοβαρά θα ήθελε ο ίδιος το ζήτημα της μετανάστευσης. Μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter o Τραμπ ενημέρωσε το Μεξικό πως θα επιβάλει δασμούς 5% σε όλα τα προϊόντα από τη γειτονική χώρα λόγω της παράνομης μετανάστευσης. Στη συνέχεια οι δασμοί θα αυξηθούν στο 10% την 1η Ιουλίου και κατά 5% στη συνέχεια κάθε μήνα έως το 25% εάν η χώρα δεν καταφέρει να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ! Έπειτα, θα παραμείνουν στο επίπεδο του 25% «μέχρι το Μεξικό να σταματήσει σημαντικά τις παράνομες εισροές αλλοδαπών», όπως ανέφερε.

    Η δήλωση επιβάρυνε το ήδη αρνητικό κλίμα που προκαλεί η κρίση με τη Κίνα, οδηγώντας τόσο τις μετοχές όσο και τις τιμές του πετρελαίου σε μεγάλη πτώση, ιδιαίτερα στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.  Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά μέσα στο 2019 που οι δείκτες της Wall Street κλείνουν έναν μήνα με μηνιαίες απώλειες.

    Ειδικότερα, ο Dow  Jones έκλεισε στις 24.815,04 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 354,84 μονάδων την Παρασκευή (-1,41%). Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες -3,01%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε στο -6,38%.  Αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα για τον Dow Jones, στο χειρότερο σχετικό σερί από το 2011.

    Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή στις 2.752,06 μονάδες με απώλειες -1,32%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε στο -2,62% ενώ σε επίπεδο μήνα στο -6,57%.  Πρόκειται για τον χειρότερο Μάιο από το 2010.

    Ο Nasdaq έκλεισε με τη σειρά του στις 7.453,15 μονάδες με πτώση 114,57 μονάδων  (-1,51%). Σε επίπεδο εβδομάδα σημείωσε απώλειες -2,41% ενώ σε επίπεδο μήνα καταποντίστηκε κατά -8,71%.

    Την ίδια ώρα απώλειες άνω του 5,5% κατέγραψε η τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργό WTI (Παράδοσης Ιουλίου) η οποία έκλεισε στα 53,50 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό από τα μέσα Φεβρουαρίου.  Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή του αργού σημειώνει απώλειες της τάξης του 8,7%, ενώ σε επίπεδο μήνα, ο Μάιος έκλεισε με πτώση άνω του 16%.



    ΣΧΟΛΙΑ