• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Κέρδη για τα futures, εκτόξευση 13% για τη μετοχή της Nike

    χρηματιστές στη wall street


    Ανοδικά κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα της Παρασκευής, συνεχίζοντας με φόρα από τα χθεσινά κέρδη, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους κυρίως στα μακροοικονομικά στοιχεία.

    Τόνωση στην αγορά έδωσαν χθες τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο, με βάση τη νέα εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου, ενώ η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να φτάσει το 10%. Ταυτόχρονα οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αντανακλώντας τη βελτίωση της οικονομίας. Οι αρχικές αξιώσεις μειώθηκαν κατά 7.000 σε 411.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο η μείωση δεν ήταν τόσο έντονη όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές, ανακουφίζοντας την αγορά. Έτσι ο Dow Jones, έκλεισε χθες στις 34.196,82 μονάδες, με άνοδο 0,95%, ο S&P 500 στις 4.266,49 μονάδες με κέρδη 0,58% ενώ ο Nasdaq στις 14.369,71 μονάδες με άνοδο 0,69%, με δείκτες να ετοιμάζονται για κέρδη άνω του 2% αυτή την εβδομάδα.

    Βοηθητική υπήρξε η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για μια νέα συμφωνία για τις υποδομές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες επενδύσεις σε δρόμους, γέφυρες αλλά και για ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η προκαταρκτική συμφωνία του Μπάιντεν αποτιμάται σε 1,2 τρισ. δολάρια σε οκτώ χρόνια, εκ των οποίων τα 579 δισ. δολάρια είναι νέες δαπάνες, πολύ χαμηλότερες από την αρχική του πρόταση των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο το σχέδιο δεν περιλαμβάνει κάποια από τα φιλόδοξα σχέδια δαπανών, τα οποία και ενόχλησαν στο παρελθόν τους Ρεπουμπλικάνους.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο. Το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Παρασκευή ότι η αμετάβλητη ανάγνωση στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ακολούθησε μια ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο 0,9% τον Απρίλιο. Οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν προηγουμένως αναφερθεί ότι αυξήθηκαν 0,5% τον Απρίλιο.

    Ισχυρά κέρδη άνω του 13% σημειώνει προσυνεδριακά η Nike, καθώς  η εταιρία σημείωσε καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία κέρδη και έσοδα, ενώ προέβλεψε ότι τα έσοδα του του 2022 θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. δολάρια για πρώτη φορά. Ανοδικά συνεχίζουν και οι τράπεζες, καθώς κατάφεραν να περάσουν τα stress tests της Fed, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. H μετοχή της Bank of America προσθέτει  1%, της Wells Fargo αυξήθηκε κατά 1,42%, η μετοχή της JPMorgan Chase επίσης ανοδικά κατά 0,7% και η μετοχή της Goldman Sachs αυξήθηκε 0,3%

    Η μετοχή της Virgin Galactic αυξήθηκε κατά 20% καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της έδωσε την άδεια που χρειάζεται για να στείλει στο μέλλον επιβάτες στο διάστημα. H μετοχή της Tesla προσθέτει  άνω του 1% καθώς η Panasonic ολοκλήρωσε την πώληση περίπου 3,61 δισ. δολάρια (ή 400 δισ. γιεν) που κατείχε στην εταιρία του Έλον Μασκ. Η κίνηση της Panasonic ήρθε καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την Tesla, ώστε να συγκεντρώσει ρευστότητα προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω των επενδύσεων που σχεδιάζει.

    Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones προσθέτουν 141 μονάδες ή 0,4%, του S&P 500 7 μονάδες ή +0,16% και του τεχνολογικού Nasdaq επίσης αυξάνονται κατά 0,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ