• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα, ανήσυχη η αγορά για την χρηματοδότηση του πακέτου Μπάιντεν – Πτώση άνω του 2% για το πετρέλαιο

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες άνοιξαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας στο αρνητικό κλείσιμο της Πέμπτης, με την αγορά να δείχνει προβληματισμένη από τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για το πρόσθετο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, που αναλαμβάνει τον Λευκό Οίκο από τις 20 Ιανουαρίου, παρουσίασε ένα νέο πρόσθετο πακέτο  τόνωσης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που προβλέπει αύξηση της  άμεσης στήριξης στα νοικοκυριά (από τα 600 στα 1.400 δολάρια), στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και οικονομική ενίσχυση των τοπικών κυβερνήσεων, ζήτημα που μέχρι πρόσφατα προσέκρουε στην άρνηση των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας. Προβλέπει επίσης αύξηση των επιπρόσθετων ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας σε 400 δολάρια την εβδομάδα, μέχρι τον Σεπτέμβριο και αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα. Στο υγειονομικό κομμάτι, προβλέπει χρηματοδότηση 70 δισ. δολαρίων για εκστρατείες τεστ και εμβολιασμού.

    Ωστόσο το ύψος του πακέτου Μπάιντεν προκάλεσε προβληματισμό στην αγορά ως προς το πώς θα εξασφαλιστούν οι πόροι που προβλέπονται, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να ανησυχούν πως τα μέτρα θα φέρουν αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων.

    Από εκεί και πέρα η αγορά στρέφει την προσοχή της και προς τα εταιρικά αποτελέσματα για το δ τρίμηνο. Η JP Morgan Chase σημείωσε αύξηση 42% στα καθαρά κέρδη τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα πτώση 7% κατέγραψαν τα κέρδη της Citigroup, ωστόσο η υποχώρηση ήταν μικρότερη από αυτή που φοβόντουσαν οι αναλυτές. Η Wells Fargo ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων, παρά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των εσόδων.

    Τέλος οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις να δείχνουν υποχώρηση 0,7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση μόλις 0,1%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κινείται αυτή την ώρα με απώλειες 1,02% στις 30.675,11 μονάδες, ο  S&P 500 στις 3.758,54 μονάδες με πτώση -0,97% ενώ ο  Nasdaq στις 12.991,86 μονάδες με απώλειες -0,92%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 2 κινούνται σε θετικό έδαφος (Home Depot 0,68% και Venrizon 0,07). Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Dow  (-3,34%) και Chevron (-3,58%), επιβαρυμένες και από τις ισχυρές απώλειες που καταγράφουν αυτή την ώρα οι τιμές του πετρελαίου.

    Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου Φεβρουαρίου του WTI υποχωρεί στα 52,3 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας βουτιά 2,37%, ενώ η τιμή του  Brent Μαρτίου υποχωρεί στα 55,01 δολάρια το βαρέλι με απώλειες -2,50%.



    ΣΧΟΛΙΑ