• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Έσπασε το όριο των 29.000 μονάδων ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να ολοκληρώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του τη συνεδρίαση πάνω από τις 29.000 μονάδες.

    Το ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν στραμμένο στην τελετή υπογραφής της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις ειδήσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο αντιπρόεδρο.

    Σύμφωνα με τις ΗΠΑ η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει άμεσα και θα εστιαστεί κυρίως σε θέματα τεχνολογίας. Όσον αφορά την παρούσα συμφωνία, η Κίνα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε επιπλέον αγορές αμερικανικών προϊόντων συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων την επόμενη διετία στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, της ενέργειας και των υπηρεσιών. Παράλληλα συμφώνησε να προβεί σε ρυθμιστικές αλλαγές όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα πουλερικά και το βόειο κρέας, οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αύξηση των πωλήσεων των ΗΠΑ στην κινεζική αγορά. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να προχωρήσει στη μείωση των δασμών που έχει επιβάλλει σε κινεζικές εισαγωγές συνολικού ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά το ήμισυ, δηλαδή από το 15% που είναι σήμερα, στο 7,5% και να μην προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών που είχε ήδη προγραμματίσει.

    Από εκεί και πέρα ενδιαφέρον υπήρχε και από την πλευρά της Fed, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η οικονομία των ΗΠΑ εισέρχεται στο 2020 διατηρώντας μια μέτρια επέκτασή της, στις τελευταίες έξι εβδομάδες του 2019.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.030,22 μονάδες με άνοδο 0,31%, ο  S&P 500 στις 3.287,36 μονάδες με κέρδη 0,13% και ο  Nasdaq στις 9.258,70 μονάδες, με άνοδο 0,08%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 17 έκλεισαν με άνοδο και 13 με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της UnitedHealth Group (+2,83%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η μετοχή της JPMorgan (-1,50%).



    ΣΧΟΛΙΑ