• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Το ράλι των μετοχών διαρκεί, όσο υπάρχει ελπίδα για αλλαγή πολιτικής από τη Fed

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer της UBS

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer της UBS


    «Οι ελπίδες του S&P 500 εναπόκεινται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο ότι θα μπορούσε να κάνει στροφή σε μια λιγότερο επιθετική πολιτική, νωρίτερα από ό,τι αναμένεται», εξηγεί η UBS και ο Mark Haefele.

    «Τα ομόλογα σημείωσαν ράλι παράλληλα με τις μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed τιμολογούν μια κορύφωση των επιτοκίων πολιτικής στο 4,47%, αλλά πλέον ελαφρώς νωρίτερα το Μάρτιο του 2023», επισημαίνει ο Chief Investment Officer της UBS.

    Τα τελευταία στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν χαλάρωση στην αγορά εργασίας και ο δείκτης ISM PMI μεταποίησης των ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 50,9 από 52,8 τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ότι η επιθετική πολιτική της Fed πολιτική επιδρά. Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ αποδυναμώθηκε κατά 1,4% στο 110,18.

    Τι περιμένουμε

    Τα ασθενέστερα στοιχεία για την εργασία υποστήριξαν την αντίληψη των επενδυτών ότι οι δράσεις της Fed «ψύχουν» την αγορά εργασίας, μία από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Fed να παύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα και υπόκεινται σε αναθεώρηση, αλλά οι ανοιχτές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από 11,9 εκατ. το Μάρτιο σε 10,1 εκατ. τον Αύγουστο. Η προσοχή θα είναι τώρα στην έκθεση για την αγορά εργασίας της Παρασκευής.

    Η βραδύτερη αύξηση των μισθολογικών καταστάσεων και των μισθών ή μια αύξηση του ποσοστού ανεργίας, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το θετικό κλίμα όσον αφορά την πολιτική της Fed.

    «Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός του ιστορικά αδύναμου κλίματος, των καλύτερων αποτιμήσεων και της μείωσης σε ορισμένες μετρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα πρέπει να βοηθήσει στην ανάκαμψη. Η πορεία θα είναι ανώμαλη και για ένα πιο διαρκές ράλι στις μετοχές, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα χρειαστούν ενδείξεις μιας σαφούς πτωτικής τάσης στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον τρεις μήνες στον πυρήνα PCE του πληθωρισμού, μαζί με περαιτέρω ενδείξεις για ‘πάγωμα’ της αγοράς εργασίας, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να επιτρέψουν στη Fed να διακόψει την αύξηση των επιτοκίων», εκτιμά η τράπεζα.

    «Στην αγορά πετρελαίου, με μια σημαντική μείωση της παραγωγής να αναμένεται ήδη, πιστεύουμε ότι οτιδήποτε κάτω από μια μείωση κατά 0,5 εκατ. μονάδες ανά ημέρα από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πιέσεις στις τιμές του αργού, βραχυπρόθεσμα», συμπεραίνει ο Haefele.

    Πώς επενδύουμε

    «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα περιβάλλον για να τοποθετηθούμε για ένα μόνο σενάριο που θα υλοποιηθεί και συνιστούμε στους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες σε ένα εύρος σεναρίων.

    Η συμβουλή πάντως της ελβετικής τράπεζας είναι ξεκάθαρη προς του επενδυτές: Επενδύστε στην αξία.

    «Ο συνδυασμός του υψηλότερου πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων τείνει να ευνοεί την κατανομή σε μετοχές αξίας έναντι μετοχών ανάπτυξης, μια τάση που παρατηρήσαμε φέτος με την υπεραπόδοση της αξίας κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι κατά τους 12 μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed, οι μετοχές αξίας έχουν υπεραποδώσει έναντι των μετοχών ανάπτυξης κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες. Για όσους αναζητούν κλαδική τοποθέτηση, μια μείωση του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να βοηθήσει τo brent να ανακάμψει στα 110 δολάρια/βαρέλι έως το τέλος του έτους, υποστηρίζοντας ένα περαιτέρω ράλι στις ενεργειακές μετοχές», καταλήγει ο Haefele.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιμένει στη σκληρή στάση η Fed- Ανατροπή στο ράλι των διεθνών αγορών

    Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των τραπεζών αλλά κρατάει μικρό καλάθι για αποδόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ