• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Πώς αντιδρούν οι αγορές στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Τα 3 σενάρια της επόμενης μέρας

    UBS, Chief Executive Sergio Ermotti

    Ο Σέρτζιο Ερμότι, CEO της UBS


    Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και η ισραηλινή απάντηση συνεχίζεται για τέταρτη μέρα σήμερα Τρίτη, στις πιο σοβαρές διασυνοριακές επιθέσεις της δεκαετίας, εξηγεί η UBS.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατός της βομβάρδισε στόχους στη Γάζα και αποκατέστησε τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας και ότι θα επιβάλει έναν “πλήρη” αποκλεισμό των καυσίμων και των τροφίμων.

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν πολεμικά πλοία στη περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σήμερα.

    Η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 4,2% τη Δευτέρα, φθάνοντας μέχρι και τα 89 δολάρια ανά βαρέλι ενδοσυνεδριακά, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης.

    Οι ανοδικές πιέσεις αντανακλούν τις ανησυχίες ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου, ιδίως από το Ιράν. Η κίνηση των τιμών της Δευτέρας ακολούθησε μια πτώση 11,3% στην τιμή του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

    Τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλή καταφύγια κέρδισαν σε γενικές γραμμές έδαφος. Η τιμή του χρυσού σταθεροποιήθηκε κοντά στα 1.825 δολάρια ανά ουγγιά. Το δολάριο ΗΠΑ, παραδοσιακά ένα καταφύγιο σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, σημειώνει μόνο μέτρια άνοδο για την εβδομάδα.

    Η UBS, κοιτάζοντας μπροστά, βλέπει τη δυνατότητα για τρία γενικά σενάρια:

    Αποκλιμάκωση: Το καλύτερο αποτέλεσμα, από ανθρωπιστική άποψη, θα ήταν η ταχεία παύση των σημερινών εχθροπραξιών. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ασφάλιστρα στις αγορές τείνουν να εξασθενούν γρήγορα και πιθανότατα θα το πράξουν και στην περίπτωση ταχείας αποκλιμάκωσης.

    Περιορισμένη αντιπαράθεση: Η επίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο παρατεταμένη, αλλά παραμένει περιορισμένη σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον αντίστοιχο έλεγχό τους. Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να εξασθενήσει σταδιακά στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, αλλά με την πιθανότητα για πιο μακροχρόνιο αντίκτυπο στις τοπικές αγορές και στα περιουσιακά στοιχεία.

    Περιφερειακή κλιμάκωση: Σε ένα καθοδικό σενάριο, η επίθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και να προσελκύσει και άλλα έθνη, με πιθανότητα μεγαλύτερης αναστάτωσης στις προμήθειες πετρελαίου. Οι κίνδυνοι να παρασυρθεί η επίθεση στο Ιράν έχουν αυξηθεί, κατά την άποψη της UBS.

    Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, η παραγωγή αργού έχει ανακάμψει σε επίπεδα άνω των 3,1 εκατ. ημερησίως, σε υψηλό πενταετίας, με τις εξαγωγές να τρέχουν με περίπου 1,5 εκατ.

    Σε μια ήδη υπο-εφοδιασμένη αγορά πετρελαίου, οι διαταραχές στην ιρανικές εξαγωγές είτε μέσω της διεύρυνσης της επίθεσης είτε μέσω αυστηρότερων κυρώσεων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.

    «Είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στο ιρανικό αργό και τις εξαγωγές του.

    Υπάρχει επίσης σημαντική αβεβαιότητα γύρω από την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας, σχετικά με το αν θα χαλαρώσει τους περιορισμούς της δικής της παραγωγής για να εξισορροπήσει την αγορά σε περίπτωση μείωσης των ιρανικών εξαγωγών ή αν η δική της παραγωγή θα μπορούσε να επηρεαστεί άμεσα.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι βασικοί υπουργοί ενέργειας από τον ΟΠΕΚ+ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή για τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Σοκαριστικό βίντεο – ντοκουμέντο με τη δολοφονία ομήρων

    Δημόσιο: Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις – Τα κριτήρια για 600 νέα πρόσωπα

    Ώθηση για τη μετοχή της Currys μετά τις προσφορές για την Κωτσόβολος

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ