ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Υπαρκτός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου λόγω των δασμών Τραμπ

Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ


Την πιθανότητα να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν, τελικά, στην επιβολή των δασμών που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνει η UBS σε νέα έκθεσή της, εκτιμώντας ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί.

Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αποφύγουν μία εμπορική διαμάχη με τον υπόλοιπο κόσμο, με τον Paul Ryan να δηλώνει ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου, σημειώνει η UBS, ενώ ο Τραμπ επιμένει ότι δεν θα κάνει πίσω. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, κάτω από αυτή τη ρητορική “υπάρχουν λόγοι να περιμένουμε τον περιορισμό των επιπτώσεων τόσο στην αγορά όσο και στην οικονομία”.

Η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων και η επιμονή Τραμπ αυξάνουν την πίεση για συμβιβασμό. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται να εξαιρεθούν κάποιες χώρες. Ο Tραμπ έχει συνδέσει τους δασμούς με τις επαναδιαπραγματεύσεις της NAFTA. Ενώ αυτό θα μπορούσε να αναστρέψει και να υπονομεύσει τις συνομιλίες, το περιθώριο για συμβιβασμό είναι σαφές. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν πλεόνασμα ύψους 3,6 δισ. δολαρίων με το Μεξικό στο εμπόριο χάλυβα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, να επιταχυνθεί φέτος στο 4,1%, από το 3,9% που είναι η πρόβλεψή της για το 2017. Θα χρειαστεί σημαντική επιδείνωση του εμπορίου, συνεπώς, για να εκτροχιαστεί η ανάπτυξη. Επίσης οι αγορές φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη: ο δείκτης S&P 500 έχει καλύψει πλήρως το έδαφος που έχασε μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ.

Τέλος, η ΕΕ έχει απειλήσει με αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης κορυφαίων αμερικανικών εμπορικών σημάτων, όπως τα τζιν Levi’s και το ουίσκι bourbon. Με εκτιμώμενη αξία μόλις 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, τα αντίποινα αυτά είναι πολιτικά και όχι οικονομικά στοχευμένα.

Sergio Ermotti . CEO UBS

Όπως καταλήγει η UBS, ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης είναι υπαρκτός και μεγάλος και υπάρχει πιθανότητα 20%-30% να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος πλήρους κλίμακας. Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, ο Τραμπ θα επιβάλει one-off δασμούς προς όφελος συγκεκριμένων βιομηχανιών και αυτό δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πλήρη διεθνή εμπορική σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Κύπριος επιχειρηματίας που «εκθρόνισε» τον Τραμπ από τον Παναμά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aegean: Αύξηση 12% στην επιβατική κίνηση Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίουΣΧΟΛΙΑ