• ΑΓΟΡΕΣ

    Τρεις φορές πάνω τα κεφάλαια που βγήκαν από το Χρηματιστήριο σε σχέση με την περίοδο των capital controls – Ποια τα τεχνικά σενάρια

    • NewsRoom


    Πρωτόγνωρες συνθήκες και αχαρτογράφητα νερά για τους επενδυτές, αφού ο λογαριασμός της πανδημίας πλήττει σοβαρά τη Λεωφόρο Αθηνών και είναι ιδιαίτερα βαρύς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου σε 20 συνεδριάσεις έπεσε κατά 19 δις ευρώ ξεπερνώντας με άνεση τα 7 δισ. ευρώ των απωλειών που παρατηρήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2015, την περίοδο δηλαδή της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου.

    Στο ναδίρ της πτώσης του Μαρτίου οι απώλειες είχαν φθάσει τα 24 δις ευρώ ενώ σε επίπεδο ποσοστιαίων απωλειών ο Οκτώβριος του 2008 εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία της πιο μεγάλης πτώσης με μηνιαίες απώλειες 27,87%. Ο Μάιος του 2012 ακολουθεί στην δεύτερη θέση με -24,93% ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε ο φετινός Μάρτιος με απώλειες 22,5%.

    Το ρεκόρ μπορεί να μην ήρθε σε επίπεδο μήνα, ήρθε όμως στο τρίμηνο καθώς το -39,09% είναι μακράν η χειρότερη επίδοση σε τρίμηνο για το Γενικό Δείκτη από το 1999.

    Εξωτερικό

    Στην Αμερική οι απώλειες τριμήνου στον Dow Jones έφθασαν το 23,2% και είναι το χειρότερο τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 1987 και το χειρότερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών (124 έτη). Η εμφάνιση της έντασης των απωλειών που έλαβαν χώρα το Μάρτιο μπορούν να θεωρηθούν σπάνιες και στην κατανομή συχνοτήτων με βάση την ιστορική παρουσία των φαινομένων βρίσκονται στο τέλος της ουράς των κατανομών ενδεχομένων επιβεβαιώνοντας και χρηματιστηριακά την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας που ζει ο πλανήτης. Ο Απρίλιος είναι μήνας που είθισται να κλείνει θετικός, έχει μια δυνατή παράδοση αφού ακόμα και το 2008 ήταν ο μοναδικός που έκλεισε με κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

    Τεχνική ανάλυση

    Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι, οι 515 μονάδες παραμένουν στην θέση τους ως βραχυπρόθεσμο πεδίο στήριξης και αυτό είναι ένα «συμπαθητικό νέο» για τους αγοραστές καθώς ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε για μια ακόμα φορά να υπερβεί τις 580 μονάδες χωρίς επιτυχία. Στην επιστροφή από την ζώνη αντίστασης ο Γενικός Δείκτης δεν «πλήρωσε» νέα χαμηλά, αντιθέτως περιορίστηκε σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση με περιορισμένους τζίρους. Οι χαμηλοί τζίροι βάζουν μια υποψία εκτόνωσης ενός σημαντικού φορτίου πωλήσεων και σε συνδυασμό με την διαφοροποίηση μερίδας μετοχών του ταμπλό που αρχίζουν να εμφανίζουν πιο ανθεκτική συμπεριφορά στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης διατηρεί αρκετές πιθανότητες να δει άμεσα επίπεδα διαπραγμάτευσης άνω των 600 μονάδων.

    Το καλό σενάριο

    Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τον Γενικό Δείκτη να εκτονώνει την κίνηση του στις 650 μονάδες επίπεδο το οποίο ταυτίζεται με το 38,2% της κίνησης που έχει μεσολαβήσει μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους. Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες υποτιμητικής υπερβολής σε εβδομαδιαία βάση.

    Δ.Τζάνας

    Ο διευθυντής επενδύσεων της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας, υποστηρίζει ότι οι  500 μονάδες εμφανίζονται ως ιδιαίτερα ανθεκτικά επίπεδα. Εκτιμά ότι η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μεταξύ των 500 μονάδων και των 580, επίπεδα τα οποία είδε ο γενικός δείκτης μέσα στην εβδομάδα, αλλά δεν διατήρησε. Ο τζίρος παραμένει ισχνός, έως διεκπεραιωτικός, με διάθεση αντίστασης της κίνησης προς τα κάτω. Το σενάριο υποχώρησης, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, παραμένει δεδομένου ότι οι συνθήκες παραμένουν άσχημες. Η αγορά, όπως και οι υπόλοιπες, φαίνεται ότι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ως προς το ύψος της ύφεσης, αν θα ανακαλυφθεί εγκαίρως κάποιο φάρμακο, αν τα κρούσματα θα μειώνονται κ.ά.



    ΣΧΟΛΙΑ