• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεν βλέπουν κρατικοποιήσεις τραπεζών οι μεγάλοι παίκτες των αγορών

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Στα 6,47 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός λογαριασμός της… χρηματιστηριακής απαξίωσης που έχουν υποστεί οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι μετοχές των οποίων δέχονται τα περισσότερα  από τα πυρά των πωλητών.

    Αφήνοντας έτσι ανοικτό το οποιοδήποτε ενδεχόμενο για τη συνέχεια, καθώς κυριαρχούν οι ασύμμετρες εξελίξεις που «γεννά» ο κορονοϊός.

    Παρά ταύτα, διεθνείς οίκοι και διαχειριστές χαρτοφυλακίων θεωρούν τις τράπεζες (γενικά και όχι μόνο τις ελληνικές) ως ένα από τα πιο καθοριστικά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των ακραίων οικονομικών καταστάσεων που βιώνει ο πλανήτης. Με την έννοια αυτή οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν και θα συνεχίσουν έχουν την αμέριστη στήριξη της ΕΚΤ, όπως ήδη αυτή εκφράζεται, από τις παρεμβάσεις που αφορούν την «αρχιτεκτονική» τους.

    Μια «αρχιτεκτονική», η οποία στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών ενισχύει σημαντικά το κεφαλαιακό τους «μαξιλάρι» ενώ από την άλλη πλευρά μειώνει δραστικά τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στους ισολογισμούς τους, από τις ευρύτερες οικονομικές παρενέργειες του κορονοϊού.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η ανθεκτική καταθετική βάση που έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές τράπεζες καθώς επίσης και οι προοπτικές γρήγορης ανάταξης της οικονομίας μόλις παρέλθει ο εφιάλτης του κορονοϊού, είναι σε θέση να προσφέρουν μελλοντικά, ισχυρές υπεραξίες στις μετοχές που τώρα δοκιμάζονται.

    Πέραν τούτων η αίσθηση που εκπέμπεται από τα διεθνή επενδυτικά στρατηγεία, είναι ότι  δεν τίθεται ζήτημα κρατικοποιήσεων ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού κάτι τέτοιο θα είχε σαν συνέπεια να φορτωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις στην πλάτη των ευρωπαίων φορολογουμένων.

    Κάτι που καταφανώς είναι απαγορευτικό, μέσα σε μια τέτοια συγκυρία. Μένει βεβαίως ένα μικρό ενδεχόμενο περιορισμένης έκτασης τραπεζικών συγχωνεύσεων, σε χώρες όπου οι επιπτώσεις του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

    Σε αντίθεση όμως με το οικονομικό, το χρηματιστηριακό status των τραπεζών είναι σαφώς σε δυσμενέστερη μοίρα. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Και τούτο γιατί όπως επισημαίνεται από έμπειρους διαχειριστές, η κατάσταση είναι ακόμη βεβαρημένη.

    «Όλοι σε αυτήν τη φάση έχουν επικεντρωθεί στον κορονοϊό. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αντιμετωπίσουν οξύτερα υγειονομικά προβλήματα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αποτυπωθούν  στα μεγάλα, διεθνή χρηματιστήρια, όπως επίσης και στα μικρότερα, όπως είναι το ελληνικό. Συνεπώς μπορεί και οι τραπεζικές μετοχές να γνωρίζουν κι άλλο πόνο, πριν αρχίσει να αντιστρέφεται η επενδυτική ψυχολογία».

    Τι έχει συμβεί στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αποτίμηση των συστημικών τραπεζών είχε φτάσει στα 10,47 δισ. στις 24 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η ελληνική αγορά αντίκρυσε την πιο πρόσφατη κορυφή της. Τότε, η αξία των τραπεζών αντιστοιχούσε στο 16,5% της κεφαλαιοποίησης του αθηναϊκού «ναού» του χρήματος. Τώρα, η αντιστοιχία αυτή έχει πέσει στο 10,4%, αφού η αγοραία αξία των τραπεζών έχει προσγειωθεί στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ.

    Με ποσοστιαία μέτρηση η απώλεια της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, φτάνει στο 61,8%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά της περασμένης Τρίτης, ήταν στο…25,8% ως συνολική επίδοση.

    Σε χρονικό ορίζοντα διμήνου η μετοχή της Eurobank εμφανίζει τις μικρότερες απώλειες (της τάξεως του 56%) ενώ στη «ζώνη» της πτώσης κατά 64% βρίσκονται οι μετοχές της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Εθνικής.

    Με όρους χρηματιστηριακής αξίας η Eurobank, η οποία έχει ενσωματώσει την Grivalia,  διαθέτει 44.695 μετόχους και στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ βρίσκεται το 1,40%, βρίσκεται τώρα στην 7η θέση της γενικής κατάταξης των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Όταν στα ψηλά της αγοράς, τον περασμένο Ιανουάριο βρισκόταν στην τέταρτη θέση.

    Η  Alpha Bank από πέμπτη είναι τώρα 9η , έχοντας στο μετοχολόγιό της 112.342 μετόχους και με τη συμμετοχή του ΤΧΣ να είναι στο 10,96%.

    Η Εθνική βρίσκεται στην 10η θέση των κεφαλαιοποιήσεων (από έκτη που ήταν) έχει 109.265 μετόχους, ενώ υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ βρίσκεται το 40,39% της τράπεζας.

    Η Πειραιώς, με 26.643 μετόχους και το ΤΧΣ να ελέγχει το 26,42% είναι στην 18η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ προ διμήνου ήταν 13η.

    Πέραν τούτων και σύγκριση με τα χαμηλά της περασμένης Τρίτης, η τιμή της Εθνικής είναι τώρα 28,17% πιο πάνω, της Eurobank   +26 % της Πειραιώς στο +24,4% και της Alpha Bank στο +22,6%.

                                                       Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΏΝ



    ΣΧΟΛΙΑ