• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζες: 5+1 λόγοι που τις κάνουν το επόμενο «play» της αγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στροφή στο τραπεζικό «play» στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά διαπιστώνουν οι αναλυτές.

    Η διαπίστωση, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ότι ο κλάδος διαθέτει αντανακλαστικά, τον καθιστά από τους φθηνότερους και ανερχόμενους στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την αγορά, ουκ ολίγες διαπιστώνεται ότι είναι οι προκλήσεις κι αυτό φάνηκε από την αντίδραση του κλάδου το τελευταίο διάστημα. Η είσοδος του Αριστοτέλη (Τέλη) Μυστακίδη με ποσοστό μεγαλύτερο από 5% στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, κάτι που έγινε γνωστό στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελεί του λόγου το αληθές.

    «Η σκυτάλη της ανόδου έχει περάσει στον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα φαίνεται να εδραιώνει μια πιο συστηματική χρηματιστηριακή προσπάθεια ανάκαμψης», διαπιστώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης.

    Και συνεχίζει: «Το γεγονός συνδέεται με την σχέση της αποτίμησης του κλάδου με το εξωτερικό ( η χαμηλότερη στην Ευρώπη) καθώς και με την πειστική παρουσία των διοικήσεων στα αποτελέσματα τριμήνου όπου δόθηκαν αριθμητικές κατευθύνσεις που καθησύχασαν την επενδυτική κοινότητα. Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν το πιο ισχυρό δυνητικό περιθώριο ανόδου αλλά και το μεγαλύτερο ρίσκο. Επομένως παρουσιάζουν και την μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στις διακυμάνσεις της Αγοράς ο οποίος έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς το θετικότερο».

    Γιατί το ενδιαφέρον θα στραφεί στις τράπεζες

    Σύμφωνα με την αγορά:

    1. Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των τραπεζών στο σχέδιο Ηρακλής, το οποίο έχει την θετική σύσταση των ελεγκτικών οίκων και των ευρωπαϊκών αρχών. Επιπρόσθετα, δείχνει ότι η κυβέρνηση δείχνει να ξέρει που πατά και να δίνει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, αυτά που συσσώρευσε η κρίση, τα μνημόνια και οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης.
    2. Όπως όλα δείχνουν όμως, ο «Ηρακλής» θα αποκτήσει και… αδερφάκι. Η ύπαρξη εναλλακτικών, όπως η bad bank που φέρεται να προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τη διοίκηση του Γιάννη Στουρνάρα (εντός των ημερών θα γίνει η ορκωμοσία του για  τη δεύτερη θητεία), λειτουργεί περισσότερο καθησυχαστικά για τους ξένους επενδυτές. Κάτι, που φαίνεται να υποστηρίζουν και στελέχη της ΕΚΤ με δηλώσεις τους σε μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα. Το ζήτημα είναι αν θα συναινέσει η κυβέρνηση, αφού θα απαιτηθούν και νέες εγγυήσεις άνω των 10 δις. ευρώ.
    3. Ισχύει νέα και αυξημένη στάθμιση για τον τραπεζικό κλάδο στους ελληνικούς δείκτες FTSE. Συχνά είχε παρατηρηθεί η αγορά να ενισχύεται για παράδειγμα σημαντικά αλλά να υποχωρεί η Coca Cola και έτσι ο δείκτης να καταγράφει μικρή άνοδο λόγω της βαρύτητας της μετοχής ή και το αντίθετο, να υποχωρεί δηλαδή η αγορά αλλά να ενισχύεται η Coca Cola και να «κρατιέται» ο δείκτης FTSE 25. Οι τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει το ΧΑ στις αρχές Μαρτίου θα έχουν συνολική στάθμιση 27%.
    4. Oι τράπεζες ευνοούνται από τη συζήτηση που άνοιξε στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρηματοδοτικά ζητήματα με τόνωση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας στην μετά COVID 19 εποχή, αφορούν πρωτίστως στις τράπεζες, αφού μεγάλος μέρος των κεφαλαίων αυτών θα περάσουν από τον κλάδο.
    5. Οικονομίες κλίμακος από την μείωση του προσωπικού από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
    6. Τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν μείνει πίσω. Κι αυτό το διαπίστωσε και η Wood στην έκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα: τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης ως πολύ ελκυστικά (0,2x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2020 και του 2021) ενώ βλέπει και θετική κερδοφορία για όλες τις τράπεζες το 2021.

    Ο τίτλος της Αlpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 είναι διαπραγματεύσιμος στις 0,17 φορές την ενσώματη λογιστική αξία, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμη στις 0,16 φορές την ενσώματη λογιστική αξία, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,28% 7,09 είναι διαπραγματεύσιμη στις 0,17 φορές την ενσώματη λογιστική αξία ενώ, τέλος, ο τίτλος της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμος στις 0,28 φορές την ενσώματη λογιστική αξία.



    ΣΧΟΛΙΑ