• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι αναλυτές ποντάρουν στη μετοχή μετά και το επιτυχημένο placement

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Η επιτυχία του placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία ανάμεσα στους επαγγελματίες της αγοράς, σε βαθμό που «υποχρέωσε» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην τράπεζα χωρίς discount επί της τιμής που επικρατούσε στο ταμπλό του ΧΑ.

    Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά στις διαδικασίες των accelerated book buildings, επισημαίνουν γνώστες των διαδικασιών και οι προσδοκίες είναι υψηλές για την πορεία της μετοχής. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, συνεχίζουν τις συζητήσεις με τους επενδυτές, και όσο αναλύουν τον επιχειρηματικό σχεδιασμό για την περίοδο 2024-2026, τόσο προχωρούν σε αυξήσεις στις τιμές στόχους για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η τελευταία προσθήκη στο «χορό των αναβαθμίσεων των τιμών στόχων» ήταν η βρετανική HSBC και ο αναλυτής Cihan Saraogluπου πλέον θέτουν τον πήχη αρκετά υψηλότερα, για την ακρίβεια 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, στα 6 ευρώ ανά μετοχή. Η HSBC φιλοξένησε την Τράπεζα Πειραιώς στο HSBC MENAT Future Forum στο Ντουμπάι, όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο και η θεώρηση για την τράπεζα ιδιαίτερα θετική. «Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας ώστε να αντικατοπτρίζουν το επιχειρηματικό σχέδιο 2024-2026, την καλύτερη δυναμική χρηματοδότησης και τις υψηλότερες πιθανότητες επιστροφής κεφαλαίου. Αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 6,00 ευρώ (από 4,00 ευρώ) και επαναλαμβάνουμε τη σύσταση «αγοράς», επισημαίνει ο Cihan Saraoglu. O αναλυτής θεωρεί ελκυστική την αποτίμηση της τράπεζας σε 0,75 φορές για το 2024 σε όρους P/TBV και εκτιμά για το 2026 τον δείκτη ROE στο 13%, στο 16% τον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 και 5% μερισματική απόδοση.

    Η αμέσως προηγούμενη προσθήκη όπου είχαν πραγματοποιηθεί ανοδικές εκτιμήσεις ήταν από τη J.P. Morgan, με τους Mehmet Sevim και Samuel Goodacre να προχωρούν σε αύξηση της τιμής στόχου στα 5,35 ευρώ από 5 ευρώ πριν, με τη διατήρηση της σύστασης υπεραπόδοσης (overweight) και την προτίμηση της μετοχής της τράπεζας (μαζί με τη Eurobank) από την Ελληνική τραπεζική αγορά. Οι αναλυτές της JPM εκτιμούν ότι οι μετοχές της Πειραιώς διαπραγματεύονται με δείκτη αποτίμησης P/E στις 5,7 φορές το 2025 και 0,6 φορές τον δείκτη P/TBV, με ανοδικό περιθώριο σχεδόν από 35% από την τιμή της Παρασκευής.

    Η επίσης αμερικανική επενδυτική εταιρεία Jefferies με τον αναλυτή Alex Demetriou αύξησε, και μάλιστα πρώτη, την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου 2024-2026 στα 5,20 ευρώ από 4,45 ευρώ πριν και διατηρεί την αξιολόγηση αγοράς (buy). Οι αλλαγές στα κέρδη οφείλονται στα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και στις χαμηλότερες απομειώσεις, ενώ έκανε και οριακές αυξήσεις στις προβλέψεις για τα έξοδα. Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εκτιμήσεών της για τα καθαρά κέρδη και της μετακύλισης των εκτιμήσεων για το 2026 αυξάνει την τιμή στόχο.

    H επενδυτική τράπεζα AΧΙΑ, επίσης με σύσταση αγοράς (buy), αύξησε την τιμή στόχο στα 5,00 ευρώ από 3,7 ευρώ πριν, αφού άλλαξε τις εκτιμήσεις της για την περίοδο του 2024-2026, προκειμένου να καταγράψει τις νέες τάσεις. Η τράπεζα δημοσίευσε ένα φιλόδοξο, αλλά κατά την άποψή της, εφικτό επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο εστιάζει κυρίως στη βιώσιμη κερδοφορία. Η Tράπεζα Πειραιώς κατατάσσεται ως η δεύτερη καλύτερη τραπεζική μετοχή της ΕΕ από την αρχή του έτους (+22%) και διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 0,60 φορές τον δείκτη P/TE για το 2025.

    Τέλος, η Alpha Finance προχώρησε σε ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 4,90 ευρώ από 3,92 ευρώ προηγουμένως, συνεκτιμώντας τις θετικές προοπτικές που αναπτύσσονται χάρη στη δυναμική τάση των εσόδων (που ωφελείται από το ευνοϊκό μίγμα καταθέσεων και τη ρευστότητα του ομίλου) και στη διαρκή προσπάθεια του ομίλου να ενισχύσει τα έσοδα που λαμβάνει από προμήθειες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο η συνεχιζόμενη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, απόρροια του συνεχιζόμενου εξορθολογισμού, όσο και η μείωση των προβλέψεων, μετά τη σημαντική βελτίωση που σημειώνουν οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC για Πειραιώς: Ισχυρή αναβάθμιση στην τιμή στόχο στα 6 ευρώ με 50% περιθώριο ανόδου

    Alpha Finance: Ταχεία πρόοδος και προοπτική ανόδου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

    AXIA: Τα tοp picks του 2024 – Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ