• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκική λίρα: Νέα βουτιά μετά το κάλεσμα Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα – Σε δίνη και το χρηματιστήριο

    • NewsRoom

    Ερντογάν – Μακρόν


    Νέες απώλειες έφερε για την τουρκική λίρα το κάλεσμα Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

    Το τουρκικό νόμισμα, που είχε ήδη διεμβολίσει πτωτικά το κρίσιμο επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο, για πρώτη φορά ιστορικά, υποχωρούσε στο 8,0984:1 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

    Η τουρκική λίρα καταγράφει σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, δίνοντας συνέχεια σε ένα πτωτικό σερί που μετρά ήδη εννέα εβδομάδες – το μεγαλύτερο από το 1999 και μετά.

    Την ίδια ώρα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκανε βουτιά 3,8%.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θορύβησε τους επενδυτές κρατώντας αμετάβλητα τα επιτόκια. Κίνηση που ανέκοψε την πρόσκαιρα ανοδική πορεία που σημείωνε το νόμισμα εν αναμονή της απόφασης. Στην προσπάθειά της να στηρίξει την τουρκική λίρα, η ρυθμιστική Αρχή δαπανά συναλλαγματικά διαθέσιμα, με ρυθμό ταχύτερο απ’ οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία. Και την ίδια ώρα, οι ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει φέτος τουρκικές μετοχές και τουρκικά ομόλογα 13,3 δισ. δολαρίων – τα περισσότερα που έχουν ρευστοποιηθεί από ξένους τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.

    Η τουρκική λίρα, πάλι, έχει χάσει περισσότερο από 25% της αξίας της φέτος, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας – Γαλλίας

    Σε άλλο επίπεδο περνάει η «μάχη» ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία μετά το μπαράζ των επιθετικών ανακοινώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία, γεγονός που ενόχλησε ιδιαίτερα το Ελιζέ, κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. «Σταματήστε να αγοράζετε γαλλικά προϊόντα» κάλεσε τους Τούρκους πολίτες ο Τούρκος πρόεδρος. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «προστατεύσει τους μουσουλμάνους στη Γαλλία που διώκονται για την πίστη τους».

    Μάλιστα, στη σημερινή του ομιλία, ο Ερντογάν επανέλαβε την άποψη για «ψυχική βοήθεια» της οποίας -όπως είπε- χρήζει ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αυτός (σ.σ. ο Γάλλος πρόεδρος) «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».

    Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως στην Τουρκία υπάρχει «πραγματική θρησκευτική ελευθερία».

    Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον Γάλλο ομόλογό του, επισημαίνοντας πως η προσωπική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι απαράδεκτη και σηματοδοτεί «ένα νέο χαμηλό».

    Τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας είναι τεταμένες λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τη στάση του Μακρόν κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ