• ΑΓΟΡΕΣ

    Το ανοικτό «στοίχημα» της επαναγοράς του ομολόγου της Ελλάκτωρ – Το ενδεχόμενο των δύο «γύρων» και οι λύσεις της εταιρείας

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Απαλλαγμένοι από δεσμευτικούς όρους και κυρίως χωρίς κανένα…άγχος, οι καλοπληρωμένοι κάτοχοι του μεγάλου ομολόγου της Ελλάκτωρ, καλούνται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Αν δηλαδή θα παραδώσουν ή όχι τα «χαρτιά» τους στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς που έχει εκκινήσει η εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Εάν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος.

    Επί του παρόντος κανένας δεν είναι σε θέση να προδικάσει επακριβώς το αποτέλεσμα της πρότασης, η οποία και συνιστά ένα ανοικτό «στοίχημα» και για τις δύο πλευρές. Εκδότρια και επενδυτές.

    Πιστεύεται ότι από το ξεκίνημα της νέας βδομάδας και καθώς η επαναγορά θα μπει στην τελική της ευθεία, θα αρχίσουν να μορφοποιούνται οι προθέσεις των ομολογιούχων. Έπειτα και από τον στοχευμένο κύκλο επαφών του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελλάκτωρ, Θύμιου Μπουλούτα.

    Ανάλογα πάντα και με τη ροή των εξελίξεων, μπορεί εν τέλει να απαιτηθούν δύο «γύροι» έτσι ώστε να τελεσφορήσει η εξαγορά όλης της έκδοσης.

    Το 5ετές ομόλογο με ονομαστική αξία 670 εκατ. ευρώ εκδόθηκε το 2019 επί διοικήσεως Καλλιτσάντση, φέρει επιτοκιακό κουπόνι 6,375% και λήγει στις 15 Δεκεμβρίου του 2024. Στους όρους της Αγγλικού δικαίου έκδοσης του ομολόγου, υπάρχει η ρήτρα της μεταβολής ελέγχου (Change of Control) στην Ελλάκτωρ. Γεγονός που συνέβη μετά από τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh, με τους Ολλανδούς να ξεπερνούν το ποσοστό ελέγχου του 33,34% και να φτάνουν στο 46,15% της εισηγμένης. Η οποία στη συνέχεια και βάσει της υπάρχουσας ρήτρας είχε την υποχρέωση υποβολής πρότασης στους επενδυτές, για την πρόωρη εξαγορά του ομολόγου, στο 101(%) της ονομαστικής του αξίας. Πράγμα που έγινε. Προφέροντας 1.010 ευρώ για κάθε ομολογία που εκδόθηκε έναντι 1.000 ευρώ.

    Σε αντίθεση όμως με την Ελλάκτωρ που είχε την υποχρέωση, οι ομολογιούχοι διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίσουν, χωρίς να δεσμεύονται από το ούτως ή άλλως προαιρετικό χαρακτήρα της πρότασης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και μέσα σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων, οι κάτοχοι του ομολόγου έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με το μέρος τους. Αν για παράδειγμα βρουν κάποια άλλη έκδοση με ισοϋψείς αποδόσεις, τότε ανέτως μπορούν να εκποιήσουν την υπάρχουσα θέση τους και να μετακινήσουν στη νέα, τη ρευστότητα που θα αποκτήσουν. Διαθέτουν όμως και την ευχέρεια, είτε να παραμείνουν στο ομόλογο και να περιμένουν τις όποιες εξελίξεις, αποκομίζοντας τα οφέλη του «κουπονιού», είτε να πουλήσουν «κλειδώνοντας» τις  εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις. Εξαρτάται προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα των αποφάσεων.

    Σε ξένους «παίκτες» το μεγαλύτερο κομμάτι της έκδοσης

    Κρίνοντας με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες ,το περίπου 15% της ομολογιακής έκδοσης βρίσκεται σε ελληνικά χέρια (κυρίως τράπεζες και θεσμικά χαρτοφυλάκια) ενώ το υπόλοιπο 75% είναι σε ξένους. Πρόκειται δηλαδή για μεγάλους «παίκτες» με την έννοια ότι η απαιτούμενη, ελάχιστη συμμετοχή ήταν πρωτογενώς στα 100.000 ευρώ.

    Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη το επιτόκιο και η τρέχουσα προσφορά πάνω από την ονομαστική αξία, τότε οι ομολογιούχοι που αγόρασαν στην αρχική τιμή έκδοσης μετράνε αποδόσεις που αθροιστικά κινούνται στο 20,12% επί των τοποθετημένων κεφαλαίων τους. Αποδόσεις που σαφώς και είναι πειρασμός για κατοχύρωση κερδών, μεσούσης της αναταραχής στις αγοράς που φέρνει σε πρώτο πλάνο το «όπλο» της ρευστότητας.

    Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για όσους αγόρασαν δευτερογενώς το ομόλογο, σε τιμές που είχαν υποχωρήσει σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα στο 80% ή και στο 70% της ονομαστικής αξίας.

    Η ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή και οι λύσεις της Ελλάκτωρ

    Από την πλευρά της Ελλάκτωρ αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή να απαλλαγεί από το ακριβό ομόλογο. Έχοντας και άλλες εναλλακτικές λύσεις για να το πετύχει. Σε περίπτωση που με την εξελίξει διαδικασία δεν καταφέρει να φτάσει στην ολική επαναγορά (καθώς αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο) αλλά  να αποκτήσει το 50% με 60% της έκδοσης. Κάτι που δείχνει να κινείται στο πλαίσιο του εφικτού, χωρίς να αποκλείονται ‘’εκπλήξεις’’ προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση της προσφοράς.

    Με τους όρους που επίσης συνοδεύουν το ομόλογο, η Ελλάκτωρ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με δική της πρωτοβουλία αυτήν τη φορά, σε πρόωρη αποπληρωμή. Δεσμευτική στην προκειμένη περίπτωση για τους κατόχους του ομολόγου.

    Εάν αυτό γίνει μέχρι τις 15 του μηνός του ερχόμενου Δεκεμβρίου, τότε το τίμημα της εξαγοράς θα είναι στο 103,18 της ονομαστικής αξίας. Αμέσως μετά και για το επόμενο 12μηνο που θα ακολουθήσει, το αντίτιμο υποχωρεί στο 101,59 της ονομαστικής αξίας. Συνεπώς ακόμη κι εκείνοι που θα θελήσουν τώρα να διακρατήσουν τις θέσεις τους, μάλλον δεν θα έχουν παρά λιγοστό ακόμη χρόνο για να προσπορίζονται τα αγαθά του υψηλού «κουπονιού». Κι όλα αυτά όταν η χθεσινή τιμή του ομολόγου ήταν στο 100,6 της ονομαστικής του αξίας.

    Τι κερδίζει η εταιρεία στο «μέτωπο» της ρευστότητας

    Για την Ελλάκτωρ το κόστος εξυπηρέτησης του ομολόγου είναι βαρύ, αφού η αποπληρωμή των τόκων απαιτεί την εκταμίευση 42,7 εκατ. ευρώ ετησίως. Σχεδόν το 26% της λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) του επιχειρηματικού Ομίλου, κατά την περσινή χρήση.

    Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς τα εξαιρετικά αυξημένα μεγέθη του Ομίλου οδήγησαν τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αποτελέσματα στα 116,5 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 73,1 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες και τα υπόλοιπα 43,4 εκατ. ευρώ από διακοπείσες. Οι οποίες και αφορούν την αποκόλληση από τον εταιρικό κορμό του κλάδου των Ανανεώσιμων  Πηγών Ενέργειας και τη μεταβίβαση του 75% της νέας οντότητας που δημιουργήθηκε, στη Μότορ Όιλ. Με την Ελλάκτωρ να διατηρεί το υπόλοιπο 25% και των εσόδων που απορρέουν από αυτό.

    Η συνολική αξία (enterprise value) της από κοινού εταιρείας των ΑΠΕ ανήλθε σε 994,1 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 199,6 εκατ. αφορούν τον καθαρό δανεισμό  (δάνεια μείον ταμείο) και τα 794,5 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κεφάλαιο, που την εκχώρηση του 75% θα φέρει 595,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Ελλάκτωρ. Τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ομολόγου, σε δύο φάσεις όπως όλα δείχνουν.

    Από τη στιγμή που θα εξοφληθεί το ομόλογο και εξαιρουμένου του δανεισμού που κουβαλάει το συγχρηματοδοτούμενο έργο του Μορέα, η Ελλάκτωρ θα βρεθεί να έχει καθαρό ταμείο της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ. Ικανό να χρηματοδοτήσει τις περεταίρω αναπτυξιακές κινήσεις του Ομίλου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ: Επεξεργάζεται σχέδιο βοήθειας των κρατών που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ