• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι προβλέπουν για το 2018 Goldman Sachs, Barclays, JPMorgan, Citigroup

    • NewsRoom


    Τις προβλέψεις τους για το 2018 δίνουν, η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη, με κοινό παρονομαστή, αυτήν τη φορά, το… καλύτερα δεν γίνεται.

    Μεταξύ αυτών, πιο αισιόδοξες απ’ όλες εμφανίζονται η Goldman Sachs και η Barclays, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4% φέτος, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2011.

    «Η οικονομική μεγέθυνση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει σημαντική δυναμική», ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Barclays Ajay Rajadhyaksha και Michael Gavin, προσθέτοντας: «Δεν εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από κάποια μεμονωμένη γεωγραφική περιοχή, από κάποιον μεμονωμένο κλάδο ή πηγή ζήτησης. Δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει οικονομικές ή χρηματοοικονομικές υπερβολές που να αποτελούν άμεσο κίνδυνο».

    Στην Goldman Sachs, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές είναι οι καλύτερες δυνατές, με πολλές μεγάλες οικονομίες να έχουν ήδη υπερβεί τον προ κρίσης μέσο όρο τους.

    Αυτές είναι οι προβλέψεις των μεγαλύτερων τραπεζών για την οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία το 2018, σύμφωνα με το Bloomberg:

    JPMorgan Chase & Co. (3,7%)

    Οι υποστηρικτικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η βελτίωση του κλίματος θα είναι τα «καύσιμα» που θα τροφοδοτήσουν για δεύτερη χρονιά την παγκόσμια ανάπτυξη το 2018. Παράλληλα, με την ισχυρή ανάπτυξη, οι αναλυτές αναμένουν άνοδο του πληθωρισμού και επιστροφή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στην κανονικότητα.

    Morgan Stanley (3,7%)

    Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι πιθανό να κερδίσει τόσο σε δυναμική όσο και σε εύρος το 2018, υποστηριζόμενη από την εξυπηρετική, ακόμη, νομισματική πολιτική και περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα. Ωστόσο, καθώς αρκετές μεγάλες οικονομίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του επιχειρηματικού κύκλου, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι περιορισμένος.

    Citigroup Inc. (3,4% με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες)

    Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανεβάζει στροφές και η παγκόσμια ανάπτυξη να υπερβαίνει τις προβλέψεις. Οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018 και θα επεκταθεί, επίσης, σε περισσότερες χώρες και κλάδους.

    Societe Generale SA (3,7%)

    UBS Group AG (3,8%)

    Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει ευρεία βάση, αλλά μεγάλο μέρος της βελτίωσης οφείλεται σε μετρημένους στα δάχτυλα παραγωγούς εμπορευμάτων, επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS. Η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο ισχυρή, αν περάσουν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο φορολογικές ελαφρύνσεις στις ΗΠΑ και καταλαγιάσει η αβεβαιότητα που υπάρχει σε επίπεδο πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάτι που θα επιδράσει καταλυτικά το επενδυτικό κλίμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Deutsche Bank: Τι θα φέρει για τους επενδυτές το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ