• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Τι θα φέρει στις αγορές το 2018


    Τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές των μετοχών, των ομολόγων και των υπόλοιπων αγορών το 2018 έδωσε στη δημοσιότητα η Deutsche Bank.

    Αναλυτικότερα, σε έκθεσή της με τίτλου «Capital Markets Outlook 2018: deceptive calm coming to an end?» (Οι προοπτικές των κεφαλαιαγορών για το 2018: η παραπλανητική ηρεμία φτάνει στο τέλος της;), οι αναλυτές της Deutsche Bank υπογραμμίζουν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τις εξελίξεις στις αγορές κεφαλαίου θα υπαγορεύσουν η οικονομική ανάκαμψη και η επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα. Την ίδια ώρα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% το 2018.

    Επίσης, όπως επισημαίνουν, τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να οδηγήσουν ανοδικά τις τιμές των μετοχών, ενώ τα ομόλογα αναμένεται να δεχθούν πιέσεις.

    Αυτό που υπογραμμίζουν επίσης οι αναλυτές της Deutsche Bank είναι ότι υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, οικονομικοί κίνδυνοι, με σημαντικότερο τον κίνδυνο απότομης αύξησης του πληθωρισμού – κάτι που μπορεί να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επιχειρήσουν μια πιο επιθετική έξοδο από την υφιστάμενη επεκτατική νομισματική πολιτική, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

    Το 2018 θα χαρακτηρίζεται, επομένως, από δύο καθοριστικούς για την οικονομία παράγοντες: αφενός την ισχυρή παγκόσμια οικονομία και, αφετέρου, τις κεντρικές τράπεζες που θα πρέπει να επιτύχουν μια προσεκτική μετάβαση σε μια λιγότερο επεκτατική νομισματική πολιτική.

    Μακροοικονομία: πρόσω ολοταχώς

    Η παγκόσμια οικονομία περνά μια περίοδο ισχυρής ανάκαμψης, η οποία, λογικά, θα συνεχιστεί το ερχόμενο έτος, με την ανάπτυξη στις σημαντικότερες οικονομικές περιφέρειες να υπερβαίνει πιθανότατα τις δυνατότητές της, για μία ακόμη φορά, το 2018.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, βασικός παράγοντας πίσω από την τάση αυτή είναι η αξιοσημείωτη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως.

    Την ίδια ώρα, ενώ μέχρι τώρα κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, πλέον αρχίζουν να κερδίζουν σε σημασία οι επενδύσεις σε μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό, τόσο στις ανεπτυγμένες αγορές όσο και στις αναδυόμενες.

    Συνολικά, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ το 2018. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν, ωστόσο, να περιορίσουν την ανάκαμψη.

    Ευρώπη και Γερμανία: Θα συνεχιστεί η κυκλική ανάκαμψη

    Η Deutsche Bank δεν βλέπει αυτήν τη στιγμή ενδείξεις απτής κυκλικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη. Παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει για το Brexit και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία που προγραμματίζονται για την Άνοιξη, οι ειδικοί της Deutsche Bank προβλέπουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2% το 2018. Αυτό θα κάνει, λογικά, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2018 και οι αναλυτές θεωρούν πιθανό να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων στα μέσα του 2019.

    Νομίσματα: Αλλάζουν όλα στις ισοτιμίες

    Τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη στην αρχή του έτους λειτούργησαν υποστηρικτικά για το ευρώ το 2017. Ωστόσο, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ότι το δολάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί και πάλι έναντι του ευρώ. Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η νομισματική πολιτική της Fed.

    Παρ’ όλα αυτά, το ευρώ ενδέχεται να καλύψει το χαμένο έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο του 2018: μόλις η ΕΚΤ δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ανοίξει και πάλι τον διάλογο για την πορεία των επιτοκίων.

    Μετά από μία προσωρινή ενίσχυση του δολαρίου πιθανώς κάτω από το επίπεδο των 1,15 δολαρίων ανά ευρώ, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι το κοινό νόμισμα θα ενισχυθεί ξανά προς το τέλος του 2018 στα 1,20 δολάρια ανά ευρώ.

    Ομόλογα: δύσκολος αποχαιρετισμός

    Το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων και το 2018 δεν αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο.

    Μολονότι, όπως σημειώνεται, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για «bear market» (συνεχή υποχώρηση των τιμών), η ανοδική αγορά πλησιάζει στο τέλος της.

    Οι ειδικοί της Deutsche Bank εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων θα ενισχυθούν κοντά στο 1% στα τέλη του 2018.

    Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, σημειώνουν, μπορεί να αξίζει να κοιτάξει κανείς πέρα ​​από τις ανεπτυγμένες αγορές. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι οι υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές συνοδεύονται και από υψηλότερους κινδύνους.

    Μετοχές: Το τελευταίο μίλι είναι το καλύτερο

    Η ανοδική τάση που καταγράφεται στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να εισέλθει στον δέκατο χρόνο της τον Μάρτιο του 2018.

    Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι οι τιμές των μετοχών μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμη και μετά το 2018, παίρνοντας ώθηση από τα εταιρικά κέρδη.

    Οι ίδιοι προτιμούν κυκλικούς κλάδους, όπως της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών, της βιομηχανίας και των καταναλωτικών ειδών.

    Ωστόσο, δεδομένης της έντασης που υπάρχει μεταξύ του επιχειρηματικού κύκλου και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες διακυμάνσεις τιμών.

    Εμπορεύματα: Η αναγέννηση του (σούπερ) κύκλου

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές στις αγορές εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να σταθεροποιούνται το ερχόμενο έτος και αυτό ισχύει και για το πετρέλαιο.

    Για το πετρέλαιο, συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν σημαντικά, κυρίως επειδή οι Αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί μπορεί να αντισταθμίσουν τυχόν μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ βραχυπρόθεσμα.

    Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων θα καθοριστούν, σε μεγάλο βαθμό, από την Κίνα, η οποία, όμως, θα παραμείνει επίσης και ένας από τους σημαντικότερους πελάτες.

    Τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση για πετρέλαιο, αλουμίνιο και χαλκό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

    Στον αντίποδα, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Deutsche Bank δεν βλέπουν μεγάλο περιθώριο αύξησης της τιμής του χρυσού, η οποία εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στα 1.230 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του 2018.

    Κίνδυνοι: Η επόμενη κρίση θα έρθει, αυτό είναι σίγουρο

    Ακόμη κι αν ο πληθωρισμός δεν σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο, το 2018 αναμένονται εντονότερες διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, υπάρχουν γεωπολιτικοί παράγοντες που μπορούν να φέρουν αναταράξεις, όπως η κλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, αλλά και πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη.

    Παρ’ όλα αυτά, η Deutsche Bank παραμένει αισιόδοξη για το 2018.

    Εκτός από τις επενδύσεις σε ακίνητα και funds που τοποθετούνται σε πολλαπλά επενδυτικά προϊόντα, οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα θα μπορούσαν να φέρουν και αυτές κέρδη στους επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν.

    Αντιθέτως, παρά την εν μέρει βελτίωση των προοπτικών, οι άμεσες επενδύσεις σε εμπορεύματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο για την Deutsche Bank αυτήν τη στιγμή.



    ΣΧΟΛΙΑ