• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι είπε η Βασιλική Λαζαράκου για Folli Follie και MLS – Παρατείνεται η ομηρία των επενδυτών με μετοχές σε αναστολή

    Στο ΕΣΠΑ η λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου


    Στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περνάει η εποπτεία των παρόχων που εκδίδουν κρυπτονομίσματα, με στόχο την εγγραφή τους σε μητρώο όσων εταιρειών παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προωθείται η δυνατότητα ταυτοποίησης των εξ αποστάσεως μελών της αγοράς, είτε χρηματιστηριακές είναι αυτές, είτε εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, με σκοπό την ταυτοποίηση του πελατολογίου τους κι αυτό  για να υπάρχει η δυνατότητα έρευνας εις βάθος σε περίπτωση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Αυτές τις δύο βασικές καινοτομίες στο πεδίο δράσης των δραστηριοτήτων της με το άνοιγμα της βεντάλιας εποπτείας και παρακολούθησης σε σύγχρονες μορφές διακίνησης χρήματος με ηλεκτρονικά μέσα και τρόπους, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

    Αναφερόμενη στα θέματα λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς, δεν απέφυγε απαντήσεις σε καυτά ζητήματα όπως η Folli Follie και η MLS λέγοντας για την μεν πρώτη ότι η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και για τη δε έτερη περίπτωση ότι ανεξάρτητος οίκος είναι αυτός που ξεσκονίζει τον ισολογισμό και τα οικονομικά της στοιχεία και πως η Κεφαλαιαγορά παρείχε ενημέρωση από την πρώτη στιγμή.

    Η κυρία Λαζαράκου στάθηκε στην προληπτική εποπτεία που ασκεί, αφού πρώτα άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο.

    Χαρακτηριστικά:

    1)   Πραγματοποιούνται έλεγχοι με μεγάλη συχνότητα

    2)   Έχουν αποσταλεί επιστολές στις εισηγμένες για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργούν με τα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ. και σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων αποκλείοντας φίλους, συγγενείς και γνωστούς από τα Δ.Σ.

    3)   Ενισχύθηκε η συνεργασία με τις άλλες εποπτικές αρχές, όπως η ΕΛΤΕ, θέματα τα οποία έχει αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή το  mononews.gr

    Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση πρόθεσης εκ μέρους της διοίκησης της εποπτικής αρχής για την τεράστια λίστα των υπό αναστολή εταιρειών στο Χ.Α., 20 συνολικά. Πλην όμως, δεν ακούστηκε τίποτα συγκεκριμένο για την ομηρεία εκατοντάδων επενδυτών, ούτε για το πόσο θα μένει μια εταιρεία σε αναστολή, ούτε τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα διαγράφεται από το ταμπλό. Παρά μόνο, ότι υπάρχει συζήτηση με την διοίκηση του Χ.Α.

    Τέλος, τονίστηκε ότι οι εισηγμένες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης (οι αλλαγές στα Δ.Σ., όπως τονίστηκε παραπάνω), ενώ τονίστηκε η σημασία της άρσης των αντικινήτρων (κυρίως φορολογικά) για να αλλάξουν οι εταιρείες ΟΣΕΚΑ (συλλογικών επενδύσεων, όπως αμοιβαία) έδρα και να επιλέξουν την Ελλάδα ως ορμητήριο των επενδύσεών τους αντί του Λουξεμβούργου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ