• Think Tanks

    Τρία πράγματα που έμαθα στο Νταβός


    Το κλίμα στο Νταβός 2019 ήταν το πιο αβέβαιο εδώ και χρόνια. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι αντιδράσεις κατά των τεχνολογικών κολοσσών, οι ασταθείς αγορές και οι πολιτικές συγκρούσεις σπέρνουν σπόρους αμφιβολίας στους επενδυτές και τους επιχειρηματικούς ηγέτες. Είναι πολύ μακριά από τον τεράστιο ενθουσιασμό του περασμένου έτους.

    Στη συζήτηση κυριάρχησε όχι μόνο το ποιος ήταν εκεί, αλλά και το ποιος δεν ήταν. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες παρέμειναν στις χώρες τους. Ένας επενδυτής υποστήριξε ότι βλέπουμε τη μεγαλύτερη πολιτική και πολιτική αβεβαιότητα από τη δεκαετία του ’70.

    Στο παρασκήνιο, βρήκα τρία μεγάλα θέματα με ιδιαίτερη σημασία για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

    1. Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για την τεχνητή νοημοσύνη;

    Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αντικατέστησε το blockchain ως το μεγάλο θέμα συζήτησης για στελέχη, δεύτερο μόνο μετά το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Υπήρχαν 11 δημόσιες συνεδρίες για την τεχνητή νοημοσύνη, περισσότερες από οποιοδήποτε θέμα. Το 80% των επικεφαλής εταιρειών πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η εκμάθηση των μηχανών από τεράστια σύνολα δεδομένων θα αλλάξουν δραματικά τον κλάδο τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της PwC. Αλλά όταν ρωτήθηκαν αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργεί, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν διχασμένοι: το 49% πιστεύει πως ναι, το 41% όχι και το 10% δεν γνωρίζει.

    Το εάν η Κίνα ήταν καθ’ οδόν για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ήταν επίσης μια μεγάλη συζήτηση. Ο διευθύνων δύμβουλος της Blackstone Steve Schwarzman και ο συγγραφέας του AI Superpowers, Kai-Fu Lee, πιστεύουν ότι είναι πιθανό.

    Μία από τις πιο ζωντανές συζητήσεις που παρακολούθησα ήταν μια κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση σχετικά με τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Συζητήσαμε για ένα πλαίσιο ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την τεχνητή νοημοσύνη να είναι εξηγήσιμες, διαφανείς και δίκαιες για τους καταναλωτές. Παρόλο που υπήρχε ευρεία συμφωνία σχετικά με τις αρχές, υπήρχε λιγότερη συμφωνία στις λεπτομέρειες. Ένας καθηγητής υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει πιθανότατα να κρατηθεί σε ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο από ό,τι οι άνθρωποι, δεδομένου ότι αυτά τα εργαλεία συχνά μαθαίνουν από ελλιπή ή ήδη προκατειλημμένα σύνολα δεδομένων ή γιατί όταν τα πράγματα πάνε στραβά, το μέγεθος και ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός. Το συμπέρασμα είναι αυτό: εάν οι εταιρείες δεν διαμορφώσουν τα δικά τους «δεοντολογικά» πρότυπα, είναι πιθανό να τους επιβληθούν αυτά.

    2. Θα νικήσουν οι μεγάλες fintechs τις μεγάλες τράπεζες;

    Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μία τεκτονική αλλαγή στο Νταβός γύρω από τη θεωρούμενη απειλή από νέα μοντέλα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για ναα επηρεάζουν τα κέρδη των τραπεζών. Οι τραπεζίτες – και ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής – ανησυχούν ότι νέοι παίκτες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα κέρδη των τραπεζών και να αφήσουν τις τράπεζες εκτεθειμένες με δαπανηρές κληρονομιές.

    Η μάχη μεταξύ κάθε start-up και χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κρίνεται στο κατά πόσον η πρώτη επωφελείται πριν ο φορέας εκμετάλλευσης λάβει την καινοτομία. Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες στο Νταβός ενισχύουν δραματικά το στοίχημά τους στις δαπάνες ψηφιακού μετασχηματισμού και την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι πολλές από τις fintechs που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει κλίμακα αναζητούν τώρα συνεργασίες, αντί να προσπαθήσουν να διαταράξουν.

    Αλλά η ταχύτητα ανάπτυξης και το μέγεθος ορισμένων από τις νέες επιχειρήσεις δίνει στους τραπεζίτες ένα διάλειμμα για να συλλογιστούν. Στην Κίνα, οι κορυφαίες πλατφόρμες έχουν ήδη μεταφερθεί στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα σε κλίμακα. Η κινεζική εταιρεία πληρωμών Ant Financial ξεπέρασε μόλις το ένα δισεκατομμύριο πελάτες – πέντε φορές περισσότερους από την Citigroup. Είναι η απειλή από τις μεγάλες πλατφόρμες που γίνονται πιο δραστήριες στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που κρατούν τους επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Νταβός σε αναμμένα κάρβουνα.

    3. Πώς θα γίνουν mainstream οι βιώσιμες επενδύσεις;

    Αν και πολλοί παριστάμενοι ήταν έκθαμβοι με τον Sir David Attenborough, με ενθάρρυνε το πώς ορισμένοι κορυφαίοι επενδυτές έκαναν πρακτικά βήματα για να κάνουν mainstream τις βιώσιμες επενδύσεις.

    Η TPG ανακοίνωσε στο Νταβός ότι πρόκειται να μοιραστεί την εργαλειοθήκη που έχει δημιουργήσει για να μετρήσει τον αντίκτυπο των βιώσιμων επενδύσεών της μέσω της Y Analytics, ενώ η Refinitiv ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συγκρίνουν τις ενέργειές τους. Εξήντα εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμφώνησαν τώρα να δημοσιεύσουν τους κινδύνους τους που σχετίζονται με το κλίμα μαζί με τα στοιχεία της Task Force για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση σχετικά με το κλίμα (TCFD). Εν τω μεταξύ, η Blackrock φιλοξένησε μια ζωντανή συζήτηση σχετικά με τη μετατόπιση της επενδυτικής της στάσης από το «γιατί;» στο «γιατί όχι;».

    Όπως γνωρίζει κάθε επενδυτής, αν δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να διαχειριστείς τον κίνδυνό του. Υπάρχει ακόμα πολύ σκληρή δουλειά να γίνει για να διαμορφωθούν καλύτερες, πιο χρήσιμες και πιο βιώσιμες μετρήσεις για τη λήψη αποφάσεων, αλλά η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

    Και τώρα τι;

    Η φετινή πεσμένη διάθεση θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημάδι, καθώς το κλίμα του Νταβός τείνει να είναι αρκετά αξιόπιστος δείκτης αντίθεσης. Αλλά αντικατοπτρίζει επίσης πραγματικά τρωτά σημεία. Ο διευθύνων σύμβουλος μιας αμερικανικής τράπεζας μου είπε ότι δεν μπορούσε να δει τίποτα στη δραστηριότητα των πελατών του που να υπονοεί μία αξιόλογη επιβράδυνση – ωστόσο, πιστεύει ότι οι πιθανότητες ύφεσης το 2020 είναι 50-50.

    Το 2017, επέστρεψα από το Νταβός υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις στις δυτικές αγορές μπορεί να αρχίσουν να έχουν περισσότερα κοινά με τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπου πρέπει να εστιάσει κανείς έντονα στους κινδύνους της χώρας, την πολιτική οικονομία, τις εμπορικές πολιτικές και την αστάθεια των νομισμάτων.

    Αν επενδύουμε σε έναν πιο αβέβαιο κόσμο, τότε η εργαλειοθήκη των αναδυόμενων αγορών, παράλληλα με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία αναδιαμορφώνει τις κοινωνίες και τις αγορές, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Huw van Steenis, ανώτερος σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας



    ΣΧΟΛΙΑ