• Think Tanks

    Το κόστος εργασίας στις χώρες της ΕΕ και η θέση της Ελλάδας


    Η διαφορά μεταξύ του πιο ακριβού και του πιο φθηνού εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να σας εκπλήξει.

    Ξεπερνώντας τα 38 ευρώ, η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη, με τη Βουλγαρία στο ένα άκρο, όπου οι εργαζόμενοι κοστίζουν 5,4 ευρώ την ώρα, και τη Δανία στο άλλο άκρο, με 43,5 ευρώ.

    Το κόστος εργασίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ εργασίας και οικονομίας και μπορεί να δώσει μια ένδειξη για το σχετικό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε διάφορες τοποθεσίες. Μπορεί επίσης να αλλάξει καθώς η πρόοδος της Παγκοσμιοποίησης 4.0 προχωρά και η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στον χώρο εργασίας και τους διαθέσιμους ρόλους.

    Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το 2018 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας – μισθοί, επιδόματα μαζί με το μη μισθολογικό κόστος απασχόλησης – στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 27,4 ευρώ και 30,6 ευρώ στη ζώνη του ευρώ.

    Άλλες χώρες με χαμηλό κόστος ήταν η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Λετονία, ενώ μεταξύ των υψηλότερων βρίσκονται το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Ολλανδία. H Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

    Το μη μισθολογικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών των εργοδοτών και των φόρων απασχόλησης, επίσης ποικίλλει. Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους ήταν 24% στην ΕΕ και κυμάνθηκε από 6% στη Μάλτα έως 33% στη Γαλλία.

    Οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ είναι φθηνότεροι;

    Άλλα στοιχεία από το Αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής για την Εργασία δείχνουν ότι τα κόστη αποζημίωσης μεταξύ των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα ήταν κατά μέσο όρο 34 δολάρια ανά ώρα εργασίας το Δεκέμβριο του 2018. Οι μισθοί κάλυπταν το 70% αυτών των δαπανών, ενώ οι παροχές αντιπροσώπευαν τα υπόλοιπα.

    Τα στοιχεία αυτά έδειξαν επίσης περιφερειακές διαφορές, με τις βορειοανατολικές ΗΠΑ να είναι πιο ακριβές και τον νότο φθηνότερο.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ